Intel vs AMD

Wszystko Off Topic
Awatar użytkownika
ShinnRa
Beginner

Post autor: ShinnRa »

W pracy mam klienta, który twierdzi, że "Intel cacy, AMD nie cacy". Gdy miał AMD Athlon 64 3500+ (2,2GHz) to twierdził, że komp muli chodzi jak "stary grzyb" i w ogóle jest to bani. Jak dosłat Celerona D 1,6 to był ujarany jak gwizdek. O drazu stwierdził, że mu się komp szybciej odpala. Ogólnie facet twierdzi, że intel to procesory "dla profesjonalistów" a AMD to "zabawka dla małych dzieci".

Według mnie takie, kłótnie o procesorach to tak samo jakby się kłócić "o wyższości windows nad linuksem". Zawsze się znajdzie ktoś kto będzie twierdził, że ten drugi procesor jest lepszy.
Uważam, że nie warto inwestować pieniędzy w zbyt mocny procesor jak się nie będzie wykorzystywało jego możliwości. Powinno się raczej zastanowić czy nie było by lepszym rozwiązaniem zainwestować w inne podzespoły by ze wszystkiego nie wyciągnąć jak najlepszych osiągów.
Temper

Post autor: Temper »

Uważam, że AMD i Intel to dwie solidne firmy a ich produkty cechują się dobrą żywotnością i użytkowością - mogę to powiedzieć z perspektywy prawie dekady używania procesorów tych firm.
Jednak jeżeli chodzi o wydajność zdaję się na testy profesjonalistów (zazwyczaj http://www.pclab.pl ) - a po ostatnich widać, że AMD trochę przysnęło w walce o miejsce na rynku - produkty tej firmy w stosunku cena /wydajność nie konkurują z nowymi i podatnymi na podkręcanie core 2 duo ze stajni Intela (sam zamierzam sobie sprawić :-D).
Mimo wszystkich zalet chciałbym jednak zobaczyć na rynku procesorów jakąś konkurencję dla tych firm i ich produktów - bodziec w postaci rywalizacji na pewno obniżyłby ceny procesorów i podniósł jakość, a o to przecież szarym użytkownikom komputerów chodzi :-D .
Awatar użytkownika
mesiu84
Beginner

Post autor: mesiu84 »

osobiście używam AMD 2500+ na Bartonie i nigdy nie miałem z tym procesorem problemu, kumpel z pokoju z akademika ma za to p4 i nie zauważyłem ani on ani ja jakichkolwiek różnic w wydajnoście procków. A jeśli chodzi o ten opisany na wstępie przypadek, dla dla mnie śmiesznym jest posiadanie procka 64bitowego i kożystanie z windows'a XP, gdyż zakładam z góry że takowy system był używany. Procesory 64bitowe AMD są o niebo lepsze od Intelowskich, a jeśli chodzi o 2-rdzeniowe to tutaj można się rzeczywiście spierać, ponieważ AMD też ma 2-rdzeniowe 64bitowe procki, które miałem okazję oglądać w praktyce i powiem, że byłem pod ogromnym wrażeniem. Jeśli chodzi o jakąś konkretną decyzję to powiem tak: obie firmy są świetne i w stajni obu z nich można znaleźć procesory do własnych potrzeb. Jęsli będę zmieniał procka w przyszłości to pewnie będę się kierował raczej ceną, poniważ na wydajności aż tak mi nie zależy, należę raczej da fanów starszych gierek i nie potrzebuję jakichś nowości :)
Awatar użytkownika
Junkers
Beginner

Post autor: Junkers »

Ja mam Intel Celerona D 2,53 MHz... i jest dokładnie taki jak twierdzą wszyscy przeciwnicy Intela: grzeje się i jest powolny. Już wiem, że przy następnym upgare kompa zainwestuję w AMD Athlona 3700+, co niestety wiąże sie bezposrednio ze zmianą płyty głównej. :-(
olq

Post autor: olq »

lol.
ja mam athlona i nigdy nic intela bym nie kupil, przez wzglad na zdziercza cene.
ale generalnie pentak bije procki amd na leb.
Nie porownujcie CELERONA do Athlona, bo to dwie inne klasy prockow.
Awatar użytkownika
lays
Beginner

Post autor: lays »

olq pisze:Nie porownujcie CELERONA do Athlona, bo to dwie inne klasy prockow.
Exactly! Nie porownujcie C2D do Athlona X2 - to 2 rozne klasy procesorow. X2 powstaly rok-dwa wczesniej i sa na starej architekturze. Poczekajmy do premiery K10 Barcelona (natywny czterordzeniowiec) i wtedy porownajmy go do Core2Extreme ("oszukany" czterordzeniowiec) :)
Awatar użytkownika
Junkers
Beginner

Post autor: Junkers »

Siemka. Dzisiaj mi przyszedł nowiuśki AMD Athlon 64 X2 3800+.Ale słyszałem że linux ma problem z dwurdzeniowymi procami. Czy to prawda??? Co można by było z tym zrobić??? :-?
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

źle słyszałeś. aby w pełni wykorzystać obydwa rdzenie zainstaluj kernel w wersji smp ... i to wszystko.
Dexus

Post autor: Dexus »

ja mam Turiona X2 64 bit i se bardzo chwale na C2D te 64 bity to bylby szit
kamilq

Post autor: kamilq »

Ja wam powiem tak osobiscie miałem w domu procesor Intel Celeron 1,7 Gh nastepnie miałem Athlona Xp i to był dopiero "szajs" a teraz mam Intel core 2 Qude 2,4 Gh i to jest dopiero moc. Z tego co wiem Intel wprowadził prosesory Intel Santa Rosa ( 8 rdzeniowe)

Wiecie dlaczego AMD robi tak tanie procesory ???

Ponieważ biora gorszy krzem do produkcji procków i dlatego sie tak grzeja a Intel bierze lepszy krzem i sie nie grzeja

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ