[+] Do

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

7PGXW, teraz to ja z tego co napisałeś nic nie rozumiem?

Jaką dystrybucję w formacie livcd uruchamiasz? Te błędy, o których wspominasz to błędy gruba. Nie mają miejsca w przypadku uruchamiania livcd.
7PGXW
Beginner

Post autor: 7PGXW »

Fedora 10 LiveCD = Kernel Panic
Knoppix - w ogóle nie pojawia się nic, gdzie mógłbym coś dopisać
fnmirk
Senior Member

Poprawnie nagrałeś płytki?

Podaj odnośnik do wersji Knoppiksa.
7PGXW
Beginner

Nie pamiętam, skąd pobierałem Knoppixa, ale jest to ta ostatnia wersja z 27.01.2009.
fnmirk pisze:Poprawnie nagrałeś płytki?
Wydaje mi się, że tak. Instalowałem systemy z tych płyt i wszystko działało.
fnmirk
Senior Member

Wydawać to się może dużo. Konkrety. W przypadku Knoppiksa po naciśnięciu F1 uzyskujesz pomoc (w momencie jak pojawi się ekran startowy przed uruchomieniem jądra). Jedną z opcji startowych dla Knoppiksa podałem wcześniej.
7PGXW
Beginner

U mnie się nic takiego nie dzieje. Kiedy naciskam F1, to "odświeża" się ekran, ale nic się nie pojawia.
Widzę napis:

Kod: Zaznacz cały

boot:
i jeśli potem dopiszę knoppix lang=pl, to i tak jest po angielsku. Jeśli dopiszę mem=2560M, to wyskakuje informacja, że nie ma takiego jądra i kernel panic.
fnmirk
Senior Member

Przecież system informuje o tym jaki jest następny krok do wykonania. Naciśnij F2, F3 itp. Musisz mieć informację co nacisnąć?
7PGXW
Beginner

U mnie wyświetla się czarnobiałe zdjęcie, potem wczytuje się menu, z którego mogę np. uruchomić tryb graficzny.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Wybacz, ale propozycja dopisania parametru do opcji kernela przy uruchamianiu padła siedemnastego kwietnia. Tego samego siedemnastego kwietnia zaczynasz walczyć z livecd; jeżeli do dzisiaj nie doszedłeś do tego co i jak wpisać w Knoppiksie, to opchnij na allegro te nieszczęsne 2GB ramu i nie zapychaj bazy forum. W sieci masz dziesiątki miejsc (pomijam to forum), gdzie łopatologicznie opisane są sposoby przekazywania parametrów do kernela. Kwestia aktualizacji biosu z poziomu nie-dosa też została objaśniona w tym temacie.
7PGXW
Beginner

To trzeba było podać ten, który działa.
ODPOWIEDZ