Programowanie w Linuksie od czego zacz

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
ziemas

Post autor: ziemas »

genobis pisze:
nowy_uzytkownik pisze:Niecały rok temu zacząłem programowanie w javie i to chyba nie był dobry wybór. Potem zacząłem bawić się z pythonem - pierwsza reakcja "jakie to proste" w porównaniu do javy
Jedno pytanie - bez żadnej złośliwości, kieruje mną czysta ciekawość - dlaczego uznałeś Javę za zły wybór dla siebie i dlaczego Tobie (z tego co zrozumiałem - osobie mającej już pewne doświadczenie w programowaniu) wydała się ona trudna?

Sam poleciłem pythona osobie zakładającej temat, jednak uczyniłem to dlatego, że pytanie było o programowanie w Linuksie, do którego python w moim odczuciu nadaje się nieco lepiej choćby ze względu na fakt, że jest domyślnie instalowany w większości dystrybucji, ma szerokie możliwości integracji z najpopularniejszymi środowiskami graficznymi, itd. Pomimo tego Java jest rozwiązaniem niezwykle potężnym, a przy tym bardzo poukładanym i świetnie udokumentowanym. Pracuję w niej od kilku lat, dlatego też zaciekawiła mnie Twoja opinia.
Co do pythona, ejstem gotów się zgodzić, że jest to język wręcz idealnie przystosowany do pracy z Linuxem (chociaż generalnie rzecz biorąc jednak przekonać się doń nie potrafię).

Osobiście zaczynałem przygodę z programowaniem w C++ i sam nie wiem czy mogę to komukolwiek polecić. Nie jestem jakimś orłem i szczerze mówiąc do niektórych rzeczy (np. wkaźniki) musiałem podchodzić kilka razy zanim je zrozumiałem. Uważam, że zaczynając programowanie z C++ trzeba mieć troszkę więcej zapału, żeby go nie zabrakło, gdy pojawi się coś trudnego.

Pomijając to, zaczynając z Pythonem oszczędzisz sobie zabawy z makefile'ami, a na dodatek od razu nie zmieniając języka, będziesz mógł przerobić obiekty, co jest bardzo przydatne. Kolega mój pracuje na Pythonie i ponoć nawet niezłe pieniądze z tego ma, a z tego co słyszałem i widziałem, ten język jest ciągle rozwijany, więc jakichś wielkich ograniczeń nie uświadczysz.

Co do Javy:
Jej niewątpliwą zaletą jest przenośność, a także ilość ładnie napisanych bibliotek umożliwiających spełnianie rózmaitych zadań. To co mi się nie podoba, to sposób raportowania błędów (to moje zdanie, jak już pisałem, piszę raczej w C++ i C#), który często jest dla mnie nieczytelny, ale to pewnie moja wina. Irytuje mnie też trochę fakt, że jeżeli na shellu jest java starsza od mojej, to o działaniu programu gdzieś tam, mogę zapomnieć. Czyli, krótko mówiąc: "Możesz odpalić program gdzie tylko chcesz, pod warunkiem, że będzie tam java w tej samej, albo wyższej wersji, jak ta pod którą była kompilowana."
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

ziemas pisze:Co do Javy:
Jej niewątpliwą zaletą jest przenośność, a także ilość ładnie napisanych bibliotek...
Co do biblioteki I/O to bym się nie zgodził, że jest ładnie napisana, chyba, że dla niektórych to jest 'ładne".
leon1313

Post autor: leon1313 »

BASH + PERL a żeby ładnie wyglądało to PHP + JS (AJAX).
LiTE
Beginner

Post autor: LiTE »

ziemas Możesz kompilować ze wsteczną zgodnością. Oczywiście nie wszystkie funkcje działają, jeżeli zostały wprowadzone dopiero w nowych wersjach Javy, ale przeważnie lata :)
ziemas

Post autor: ziemas »

Jeszcze nie zdarzylo mi sie, zeby jakis moj program poszedl na zgode z Kaffe np. Ale coz... Ja sie nie znam.
genobis
Beginner

Post autor: genobis »

Ziemas, raportowanie błędów to już kwestia przyzwyczajenia w sumie. Stos jak stos, a jeśli chodzi o detale, to można to obsługiwać na różne sposoby ;)
grzesiek pisze:
ziemas pisze:Co do Javy:
Jej niewątpliwą zaletą jest przenośność, a także ilość ładnie napisanych bibliotek...
Co do biblioteki I/O to bym się nie zgodził, że jest ładnie napisana, chyba, że dla niektórych to jest 'ładne".
Wzorzec dekoratora się kłania :P Tę bibliotekę trzeba przyswoić, ale gdy się to zrobi, daje ogromne możliwości.

leon313, ale co to ma wspólnego z tematem? Rozmawiamy o programowaniu po stronie klienta, a nie http://www... zresztą PHP nie jest jedynym językiem działającym po stronie serwera.

Ogólnie prawda jest taka, że pod Linuksem można programować w czymkolwiek, niektóre języki są łatwiej przyswajalne na początek (Python), inne wymagają trochę doświadczenia (C/C++), jeszcze inne budzą pewne kontrowersje (Java, C#), część z nich jest zawężona do określonych zastosowań (bash). Wybór dyktowany jest w dużej mierze doświadczeniem programisty i zastosowaniem.
Hardiel

Post autor: Hardiel »

Jak to mawiaja wszystko da sie we wszystkim kwestia upodoban :)
ryniek

Post autor: ryniek »

Upodobania to jedno, ale ważniejsza jest przydatność. Jeśli potrzebujesz napisać coś na szybko, co będzie potem łatwe w debugowaniu, to Perl/Python. Jeśli ma być bardzo wydajne to wiadomo że języki kompilowane.
djdoublev

Re: Programowanie w Linuksie od czego zacząć?

Post autor: djdoublev »

Dalik pisze:Wiem, że takich tematów jest wiele i proszę nie odsyłać mnie do poszczególnych wątków/linków bo już dużo przejrzałem ale nadal nic nie wiem.

Chcę zacząć programować w środowisku Linux.
Najbardziej chyba z tego co wyczytałem pasowałby mi PERL - do administrowania sieci, serwerów, pisanie skryptów pomocniczych, małych programików (jeśli się mylę to proszę mnie poprawić).

Czy to dobry wybór? I najistotniejsze pytanie?

Czy będzie to miało jakieś zastosowanie w przyszłości?
Zacznij od szkoły i zainstalowania jakiegoś Linuksa, bo jak widzę na Windowsie siedzisz, a to forum tylko dla użytkowników Linuksa.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

djdoublev pisze:bo jak widzę na Windowsie siedzisz, a to forum tylko dla użytkowników Linuksa.
djdoublev, forum jest dla wszystkich, nawet dla użytkowników Windowsa jeżeli tylko mają życzenie założyć tu temat w odpowiednim dziale.
ODPOWIEDZ