Skłonna do zła.iria pisze:Jak zdefiniujesz "naturę człowieka"?
Ze swej istoty jeśli coś jest "naturalne", to nie może być nabyte.Masz na to jakieś dowody? Czy to jest cecha natury wrodzona, czy nabyta?
Dowodu "naukowego" na charakter natury człowieka nie otrzymasz. To raczej pewna wizja człowieczeństwa oparta na filozofii, ideologii, religii czy zwykłym mniemaniu oraz wynikające z tego konsekwencje (bardzo praktyczne zresztą) dla życia ludzi. W uproszczeniu, jeśli przyjmiesz, że człowiek jest raczej dobry niż zły, to będziesz raczej kład aspekt na jego twórcze możliwości, wierzył w postęp i w to, że ludzie są zdolni (i co ważne jest to działanie dobre) kształtować świat w jakim żyją zgodnie ze swoją wolą i pragnieniami. Jeśli uważasz odwrotnie, to na pewne działania człowieka będziesz patrzył podejrzliwie i z pewną obawą pamiętając, że skoro w samej swojej istocie jest on ułomny, to i jego działania są obarczone tą wadą.
Spokojnie, po co te emocje. Wszak nie bez powodu iria "jest bardziej czepialski" a "kłócić" się z nim to sama przyjemność.wojak pisze:Trzeba worek soli zjeść, aby z takim dyskutować. Skoro nie zgadasz się to trzeba było napisać "Mam inne zdanie...", "Nie zgadzam się z tym co piszesz..." lub coś w podobnym stylu, a nie dokonywać personalnego ataku na mnie...
Pomyliłeś, to było inaczej:iria pisze:To są hasła w stylu "Polak, to złodziej i pijak".
PS. Przepraszam, za ten OT )- Przede wszystkim pan mi po chamsku wyrwał tego kurczaka!
- Jako corpus delicti.
- ¦cierkę, ścierkę mi wyrwał, moje narzędzie pracy.
- Panie kierowniku, ukraść chciał mi tego kurczaka.
- No pewnie, bo po co by wyrywał?! To złodziej!
- I pijak! bo każdy pijak to złodziej!!!