tudziez - czesto ostatnio uzywane, chyba za kazdym razem spotykam sie z tym, ze w zlym kontekscie. domyslam sie ze skoro napisales 'tudziez dysortografii' w nawiasie to miales na mysli 'lub'. tak sie sklada ze tudziez zastepuje 'i', a nie 'lub'. jak juz znudzilo sie komus pisanie 'lub' to powinien zastapic je przez 'bądź' i wtedy bedzie ok.brz pisze:Niestety, młodzi ludzie czytają coraz mniej książek co prowadzi do nagłej, lecz niewyjaśnionej, epidemii... tak tak, DYSLEKSJI (tudzież dysortografii), którymi zasłania się nagle 75% internautów.
a do listy masowo popelnianych bledow dopisalbym jeszcze 'dwutysieczny siodmy'. nie wiem ile lat jeszcze potrzeba zeby ludzie dowiedzieli sie (nawet niektorzy dziennikarze jeszcze o tym nie wiedza), ze dwutysieczny byl tylko jeden w 2000 roku ]lis[/u]my, zrobilismy. nie no ja nie wiem, jeszcze pare lat temu tak sie chyba nie mowilo, a moze wczesniej nie zwracalem na to uwagi, ale teraz to mnie trafia jak to slysze
no i na sam koniec 'sluchac sie kogos', w znaczeniu 'byc poslusznym'. nie wiem czy to jakas regionalna odmiana albo cos, ale u mnie zawsze mowilo sie 'sluchac kogos', bez sie. niestety ostatnio zauwazylem ze niektorzy moi znajomi tez tak zaczynaja mowic:| a to co mnie ostatnio zszokowalo po prostu na maxa to reklama chyba ing banku slaskiego. gosc jedzie z jakims megafonem, gada o pieniadzach i nagle leci taki tekst 'nie moze byc tak, ze wy sie o nie prosicie'. zawsze myslalem, ze prosic sie mozna conajwyzej o wpierdol, ale nigdy ze o pieniadze
sorki za wszystkie pominiete przecinki, duze litery i ogonki. tak juz lata temu nauczylem sie pisac i mi zostalo