Opera vs. Mozilla
Ja uzależniłem się od Opery od czasu wersji bodajże 7,5 czy coś koło tego. I tak szczerze nie potrafię pracować normalnie i swobodnie już na innej przeglądarce. Kombajn jaki dostaję po zainstalowaniu Opery spełnia wszystkie moje oczekiwania i jeszcze więcej. Kilka przykładów:
a) gesty myszy
b) łatwość wyszukiwania ( g "szukana fraza" ) i mam wynik google
c) widżety mała rzecz, ale całkiem przydatna
d) rss moim zdaniem bardzo miło rozwiązane
e) zakładki naprawdę dużo możliwości dostosowania
f) szybkość
i jescze wiele innych funkcji jak i wspaniałe możliwości personalizacji programu sprawiają, że najpewniej nie zmienię przeglądarki mam nadzieję, że już nigdy
Głos na opere
a) gesty myszy
b) łatwość wyszukiwania ( g "szukana fraza" ) i mam wynik google
c) widżety mała rzecz, ale całkiem przydatna
d) rss moim zdaniem bardzo miło rozwiązane
e) zakładki naprawdę dużo możliwości dostosowania
f) szybkość
i jescze wiele innych funkcji jak i wspaniałe możliwości personalizacji programu sprawiają, że najpewniej nie zmienię przeglądarki mam nadzieję, że już nigdy
Głos na opere
...co można bardzo łatwo wyłączyć w opcjach :-)duo666 pisze:opera zawsze automatycznie przełącza do panelu pobierania co jest czasami nad wyraz drażniące
Daję głos na operę: szybka, bezproblemowa obsługa (u mnie flash i mplayer plugin działają normalnie). Foksa używam tylko do obsługi gg z poziomu strony www (działa tylko w ff i ie).
inna - epiphany dlaczego: stosunkowo mała i szybka
obrazy pół biedy - brak obrazów, animacji itp oznacza brak reklam.
Martwi mnie nieco inny problem: nie umiem z lynxa ani w3m wejść na swoje konta pocztowe na tlenie ani w gmailu. Słyszałem raz informacje, że lynx otwarł gmaila - ale nie umiem powtórzyć takowego cudu (wycinam puste linijki)
albo szczegółowiej wkleiłem adres dokładnie jak był w epiphany (i tam działał) może to, co wyrzucił kogos naprowadzi
Jeśli ktoś zna sposób na zmuszenie lynxa do otwarcia wyżej wymienionych serwerów pocztowych dajcie, proszę, znać. Co dociągnąc, co dokonfigurować?
Ewentualnie nieco inaczej: która z przeglądarek konsolowych (odpalonych na kompie bez zainstalowanych X-ow) umożliwi logowanie się na te konta pocztowe?
P.S. Konsolowy klient poczty na razie nie wchodzi w rachubę
P.P.S. Właśnie odkryłem że na tlen z jednego kompa lynx wchodzi, a z drugiego nie - więc jest to możliwe tylko jak?
obrazy pół biedy - brak obrazów, animacji itp oznacza brak reklam.
Martwi mnie nieco inny problem: nie umiem z lynxa ani w3m wejść na swoje konta pocztowe na tlenie ani w gmailu. Słyszałem raz informacje, że lynx otwarł gmaila - ale nie umiem powtórzyć takowego cudu
Kod: Zaznacz cały
$lynx google.pl
400 Bad Request
Google
Error
Bad Request
Your client has issued a malformed or illegal request.
mi@chello087207003101:~$ lynx [url]www.google.com/accounts/ServiceLogin?service=mail&[/url] passive=true&rm=false&continue=http%3A%2F%2Fmail.google.com%2Fmail%3Fhl%3Dpl%26u i%3Dhtml%26zy%3Dl<mpl=ca_tlsosm_t<mplcache=2&hl=pl
[7] 9025
[8] 9026
[9] 9027
[10] 9028
[11] 9029
[12] 9041
[1]+ Stopped lynx [url]https://www.google.com/accounts/ServiceLogin?[/url] service=mail
[5] Done ltmpl=ca_tlsosm_t
[6] Done ltmplcache=2
[8] Done passive=true
[9] Done rm=false
[10] Done continue=http%3A%2F%2Fmail.google.com%2Fmail%3Fhl %3Dpl%26ui%3Dhtml%26zy%3Dl
Ewentualnie nieco inaczej: która z przeglądarek konsolowych (odpalonych na kompie bez zainstalowanych X-ow) umożliwi logowanie się na te konta pocztowe?
P.S. Konsolowy klient poczty na razie nie wchodzi w rachubę
P.P.S. Właśnie odkryłem że na tlen z jednego kompa lynx wchodzi, a z drugiego nie - więc jest to możliwe tylko jak?
Ostatnio bawiłem się Operą 9.22 i powiem że coś tam kombinują z tym flashem, przez parę godzin nie było żadnych problemów. Oglądałem filmiki we flashu w paru zakładkach i nie robiło się szare okno. Jednak nie na długo. Ale już nie patrząc na flasha to strasznie obciąża mi system ta przeglądarka, ba a ile miała zawiech na pare sekund czy nawet minut. Z lekkiej i przyjemnej przeglądarki zrobiła się ciężkim zamulonym kombajnem.
Skąd masz 9.22? Ostatnio była 9.21, ale 9.22 nie widziałem na oficjalnej stronie. Może gdzieś w źródłach?Zarov pisze:Ostatnio bawiłem się Operą 9.22 i powiem że coś tam kombinują z tym flashem, przez parę godzin nie było żadnych problemów. Oglądałem filmiki we flashu w paru zakładkach i nie robiło się szare okno.
Co do flasha, to mi zawsze odtwarzała filmiki we flashu tyle, że z zainstalowanym flashem 7, b 9 na linuxa nie ma pluginu do opery (ale to już wina adobe, a nie opery).
porównałem teraz ją z iceweaselem - ta sama ilość kart otwartych - te same strony na nich - opera ma tylko 4-6% ramu u mnie więcej zajęte niż iceweasel.Zarov pisze:strasznie obciąża mi system ta przeglądarka, ba a ile miała zawiech na pare sekund czy nawet minut. Z lekkiej i przyjemnej przeglądarki zrobiła się ciężkim zamulonym kombajnem.