Opera vs. Mozilla

Wszystko Off Topic
drupi

Post autor: drupi »

Ja uzależniłem się od Opery od czasu wersji bodajże 7,5 czy coś koło tego. I tak szczerze nie potrafię pracować normalnie i swobodnie już na innej przeglądarce. Kombajn jaki dostaję po zainstalowaniu Opery spełnia wszystkie moje oczekiwania i jeszcze więcej. Kilka przykładów:
a) gesty myszy
b) łatwość wyszukiwania ( g "szukana fraza" ) i mam wynik google
c) widżety mała rzecz, ale całkiem przydatna
d) rss moim zdaniem bardzo miło rozwiązane
e) zakładki naprawdę dużo możliwości dostosowania
f) szybkość

i jescze wiele innych funkcji jak i wspaniałe możliwości personalizacji programu sprawiają, że najpewniej nie zmienię przeglądarki mam nadzieję, że już nigdy :)
Głos na opere
ARh-

Post autor: ARh- »

duo666 pisze:opera zawsze automatycznie przełącza do panelu pobierania co jest czasami nad wyraz drażniące
...co można bardzo łatwo wyłączyć w opcjach :-)
Daję głos na operę: szybka, bezproblemowa obsługa (u mnie flash i mplayer plugin działają normalnie). Foksa używam tylko do obsługi gg z poziomu strony www (działa tylko w ff i ie).
Dominik
Beginner

Post autor: Dominik »

inna - epiphany dlaczego: stosunkowo mała i szybka
obrazy pół biedy - brak obrazów, animacji itp oznacza brak reklam.
Martwi mnie nieco inny problem: nie umiem z lynxa ani w3m wejść na swoje konta pocztowe na tlenie ani w gmailu. Słyszałem raz informacje, że lynx otwarł gmaila - ale nie umiem powtórzyć takowego cudu

Kod: Zaznacz cały

$lynx google.pl
(wycinam puste linijki)

400 Bad Request
   Google
            Error
                                  Bad Request
     Your client has issued a malformed or illegal request.
albo szczegółowiej wkleiłem adres dokładnie jak był w epiphany (i tam działał) może to, co wyrzucił kogos naprowadzi

mi@chello087207003101:~$ lynx [url]www.google.com/accounts/ServiceLogin?service=mail&[/url] passive=true&rm=false&continue=http%3A%2F%2Fmail.google.com%2Fmail%3Fhl%3Dpl%26u i%3Dhtml%26zy%3Dl&ltmpl=ca_tlsosm_t&ltmplcache=2&hl=pl
[7] 9025
[8] 9026
[9] 9027
[10] 9028
[11] 9029
[12] 9041

[1]+  Stopped                 lynx [url]https://www.google.com/accounts/ServiceLogin?[/url] service=mail
[5]   Done                    ltmpl=ca_tlsosm_t
[6]   Done                    ltmplcache=2
[8]   Done                    passive=true
[9]   Done                    rm=false
[10]   Done                    continue=http%3A%2F%2Fmail.google.com%2Fmail%3Fhl %3Dpl%26ui%3Dhtml%26zy%3Dl
Jeśli ktoś zna sposób na zmuszenie lynxa do otwarcia wyżej wymienionych serwerów pocztowych dajcie, proszę, znać. Co dociągnąc, co dokonfigurować?
Ewentualnie nieco inaczej: która z przeglądarek konsolowych (odpalonych na kompie bez zainstalowanych X-ow) umożliwi logowanie się na te konta pocztowe?

P.S. Konsolowy klient poczty na razie nie wchodzi w rachubę
P.P.S. Właśnie odkryłem że na tlen z jednego kompa lynx wchodzi, a z drugiego nie - więc jest to możliwe tylko jak?
Gość

Post autor: Gość »

Elinks umożliwia bezproblemowe korzystanie z gmail via www

Pozdrawiam
Zarov
Beginner

Post autor: Zarov »

Ostatnio bawiłem się Operą 9.22 i powiem że coś tam kombinują z tym flashem, przez parę godzin nie było żadnych problemów. Oglądałem filmiki we flashu w paru zakładkach i nie robiło się szare okno. Jednak nie na długo. Ale już nie patrząc na flasha to strasznie obciąża mi system ta przeglądarka, ba a ile miała zawiech na pare sekund czy nawet minut. Z lekkiej i przyjemnej przeglądarki zrobiła się ciężkim zamulonym kombajnem.
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Zarov pisze:Ostatnio bawiłem się Operą 9.22 i powiem że coś tam kombinują z tym flashem, przez parę godzin nie było żadnych problemów. Oglądałem filmiki we flashu w paru zakładkach i nie robiło się szare okno.
Skąd masz 9.22? Ostatnio była 9.21, ale 9.22 nie widziałem na oficjalnej stronie. Może gdzieś w źródłach?
Co do flasha, to mi zawsze odtwarzała filmiki we flashu tyle, że z zainstalowanym flashem 7, b 9 na linuxa nie ma pluginu do opery (ale to już wina adobe, a nie opery).
Zarov pisze:strasznie obciąża mi system ta przeglądarka, ba a ile miała zawiech na pare sekund czy nawet minut. Z lekkiej i przyjemnej przeglądarki zrobiła się ciężkim zamulonym kombajnem.
porównałem teraz ją z iceweaselem - ta sama ilość kart otwartych - te same strony na nich - opera ma tylko 4-6% ramu u mnie więcej zajęte niż iceweasel.
Zarov
Beginner

yantar
Member

Post autor: yantar »

Zarov probowales obu wersji shared i static? Flash no coz jaki jest, taki jest. Moze czas poprobowac Gnasha. Jak dla mnie wtyczki to najwieksza bolaczka Opery, to przez nie jest zdecydowana wiekszosc zwiech i problemow.
Zarov
Beginner

Oczywiście. Sprawdzałem obie wersje. Chyba spróbuję Gnasha i powiem później jak wrażenia.
yantar
Member

Post autor: yantar »

W repo jest chyba wersja gnasha 7.x, na oficjalnej stronie jest 8.x. Ponoc chodzi to tak sobie ale jest w koncu jakies swiatelko, ze Opera bedzie miec wlasna dedykowana wtyczke =]
ODPOWIEDZ