Komputer a wzrok

Wszystko Off Topic
Awatar użytkownika
mensajero

Post autor: mensajero »

Sam sie zastanawiam na ile monitory cieklokrystaliczne sprawily, ze mozemy dluzej pracowac przed komputerami. Przeciez te stare kineskopowe monitory swiecily nam lampa prosto w oczy. Poki co nie mam problemow ze wzrokiem, ale zastanawiam sie jak bedzie wygladalo nasze pokolenie w wieku emerytalnym - sami slepcy? A moze za pare lat pojawi sie jakas nowa technologia wyswietlania obrazu nieszkodliwa dla ludzkiego oka? Inna sprawa, ze medycyna tez nie proznuje i robi postepy. Poprawa wzroku bedzie sie jednak pewnie wizala z wysokimi kosztami zabiegu.
Martinex
Beginner

Post autor: Martinex »

Teraz wszystko co robią jest szkodliwe: od jedzenia aż po technologie. Może to nawet celowy zabieg by napędzać sprzedaż leków etc.
Awatar użytkownika
rydziwona

Post autor: rydziwona »

Długie siedzenie na kompie psuje oczy. Od dwóch lat muszę nosić okulary ale na szczęście mi się nie pogarsza mimo ze średnio siedzę przed komputerem 8-10 godzin dziennie.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Jeszcze wszystko przed Tobą :P
Ja bryle noszę od 12 lat, odkąd zacząłem pracę przed kompem jest coraz gorzej :P
Kendal

Post autor: Kendal »

Cóż, ja do tej pory jeszcze nie mam, ale przypuszczam że w najbliższym czasie będą mi potrzebne.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

hahaha to tak samo ktoś stawiał tezę, że pronieniowanie wifi jest szkodiwe haha oczywiście jak będziemy siedzieli całymi dniami centymetr przed anteną kierunkową, która sypie na 30dBm to zmikrofalujemy sobie lekko szare analogicznie jest z pogorszeniem wzroku od częstego użytkowania komputerów...paranoja wyssana z palca...
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Wiesz siedzac przed komputerem oczy masz zazwyczaj w tej samej odległości od monitora. A potem gdy patrzysz gdziekolwiek na coś co jest w inej odległości tracisz ostrość.

Siedze juz 20 lat przed komputerami. Aktualnie od bardzo dawna siedzę około 1m od monitora, ale czasami zdaża się że gdy patrze na tv, który stoi 3m ode mnie to mam utratę ostrości napisów. Czasami i rzadko to się zdaża, ale się zdaża. Może to zależy od oświetlenia w pokoju też.
Martinex
Beginner

Post autor: Martinex »

Nie jest wyssane z palca, bo wiele osób jednak używa okularów/soczewek. Nie rzadko już na etapie dziecka. Niby zaleca się robić 15 minut przerwy po godzinie używania tv/monitora ale rzadko kto to stosujemy. No i oglądając film siedzimy 3 metry od TV, tak mało kto siedzi w takiej odległości od monitora (są bezprzewodowe klawiatury, myszy - nie ma nie da się)./
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

no wiadomo wszystko z umiarem i z zachowaniem jakiś tam norm, przecież to nie utylizowanie azbestu, nie popadajmy w zaskrajność...wszystko w nadmiarze szkodzi...
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

za mało minęło czasu aby cokolwiek powiedzieć
monitory i komputery są bardzo krótko tak samo jak "wszechobecne" fale elektromagnetyczne...
komórki też są bezpieczne. Dobry interes na tym jest więc jak teraz powiedzieć ludziom , że jest inaczej?

wszystko okaże się za kilkadziesiąt lat

Dziś w telewizji było że "aktualne pokolenie będzie żyło krócej niż pokolenie ich rodziców. Podali nawet że nawet o 5 lat .
Dużo jedzenia, mało ruchu...

Teraz są samochody, komputery, pralki automatyczne, inne wynalazki. Kiedyś cłowiek musiał bardziej angażować się fizycznie i miał więcej ruchu. Do sklepu 500m autem itp...
ODPOWIEDZ