Jaki j

Wszystko Off Topic
pietrzuch
Beginner

Post autor: pietrzuch »

Junkers pisze:W sumie to racja troszkę mi sie przegło :mrgreen: Ale mimo wszystko sadze że Paint zawiera przynajmniej tysiąc linii kodu więc i tak nikt go nie wsadzi na forum.
Junkers nie oto mi chodziło, by wklejać na forum cały kod programowania tylko by umieścić w załączniku gotowy program. Pozdrawiam!
ponton
Beginner

Post autor: ponton »

nie czepiaj się szczegółów - zasada jest podobna, bo java i tak nie nie kompuluje się do kodu maszynowego
A właśnie, że nie. ;) http://pl.wikipedia.org/wiki/JIT_(informatyka)
wojtekz_
Beginner

Post autor: wojtekz_ »

pietrzuch pisze:
Yampress pisze:ucz się C++ i java
Co mi z javy jeżeli nie będę mógł jej uruchomić na Debianie! Z tego co wiem nie ma wersji Javy dla Debiana jest tylko dla RedHata(plik rpm).
Dobrze Ci kolega radzi: jak nie znasz javy, to jakbyś nie znał polskiej gramatyki - żyć się z tym daje, ale wykształciuchem być nie można ][ Dodano: 2007-10-20, 12:28 ][/size]
elwis pisze:
ruun pisze:Java nie jest jezykiem interpretowanym.
nie czepiaj się szczegółów - zasada jest podobna, bo java i tak nie nie kompuluje się do kodu maszynowego
Tym niemniej java nie jest językiem interpretowanym. Język interpretowany nie wymaga kompilacji. W takim np. Progressie wystarczy nacisnąć F1 i proszę - program działa ;-).

Pozdrawiam
tomii
Junior Member

Post autor: tomii »

Witam, ja się przyłącze do tematu i go odkopie.
A więc znam jave i znam też c++ ale bez bibliotek linuxowych.
I zastanawiam w jaki język wybrać do tworzenia aplikacji średniej wielkości pod linuxa.
C++ jest bardzo wydajne ale nie wspeira zbytnio szybkiego wytwarzania oprogramowania, jest też dość leciwe.
Java wymaga wirtualnej maszyny do uruchamiania, python jest interpretowany co potencjalnie zmniejsza jego szybkość.
Są jakieś alternatywne języki kompilowane pod linuxa(w miare nowe)?
wojtekz_
Beginner

Post autor: wojtekz_ »

Języków jest całe mnóstwo i wciąż powstają nowe, a stare nie znikają, żyją własnym życiem... Język należy dobierać do zadania. Często tworzy się język na potrzeby jakiejś aplikacji (np. gry). Jeśli programujesz bazy danych - SQL jest podstawą, jeśli strony www - php (jest wiele innych, np. perl - bardzo sympatyczny i o ciekawej logice), są też np. języki do przeprowadzania symulacji, programowania tzw. sztucznej inteligencji, sieci neuronowych, grafiki 3D itd. itp... Można też programować w asemblerze (dla twardzieli) i w BASIC'u ;-)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

@tomii jesteś za wybredny. W tym sie ciężko pisze, ten za wolny, a tamten zarządzany. Bez przesady.
O szybkości tworzenia oprogramowania w danym języku decyduje głównie ilość bibliotek jaka jest dostępna dla danego języka. A C/C++ pod tym względem chyba nic nie przebije. Zamiast męczyć się ucząc się kolejnego języka poszerz wiedze o tych co już znasz. Pisz w nich programy zdobywając doświadczenie co będzie skutkowało mniejszą ilością popełnianych błędów i tym samym skrócenie czasu tworzenia programu.
A tak na marginesie standardy C i C++ są wydawane mniej więcej co 10 lat. Kolejny standard języka C++ jest planowany na 2009 rok.
ODPOWIEDZ