problem z kart
Witam
mam ten sam problem.
po każdym reboocie system umieszcza kartę sieciową na kolejnym eth
mam w serwerku 3 sieciowki 2 na realteku na PCI i te chodzą bez problemów
problem dotyczy sieciówki zintegrowanej na płycie głównej na nforce
wiem, że te chipsety gryza sie z linuxami, ale sprzęt kupiony wiec chcialbym temu jakoś zaradzić
Nie mogę dolożyć kolejnej sieciowki pci, bo mam 2 sloty
w pliku /etc/udev/rules.d/z25_persistent-net.rules po każdym reboocie dodaje sie nowy wpis forcedeth z nowym mac sieciówki zintegrowanej co powoduje pojawienie jest kolejnego eth
jeżeli ma ktoś jeszcze jakieś pomysły proszę o pomoc
edit: wyczytalem ze moze pomóc usuwanie pliku z25_persistent-net.rules po każdym reboocie jednak co z sytuacją kiedy zabraknie prądu??? pojawi sie kolejny eth ...to nie rozwiązuje problemu
[ Dodano: 2007-07-25, 18:33 ]
problem posrednio rozwiazany
z katalogu /etc/udev/rules.d/ mozna usunac dowiazanie z "net"
jednak po kilku rebootach sieciowka sie buntuje i nie wstaje wogole !! nalezy wtedy w w pliku z25_....net.rules zmienic mac i po nastepnym reboocie dziala znowu
mam ten sam problem.
po każdym reboocie system umieszcza kartę sieciową na kolejnym eth
mam w serwerku 3 sieciowki 2 na realteku na PCI i te chodzą bez problemów
problem dotyczy sieciówki zintegrowanej na płycie głównej na nforce
wiem, że te chipsety gryza sie z linuxami, ale sprzęt kupiony wiec chcialbym temu jakoś zaradzić
Nie mogę dolożyć kolejnej sieciowki pci, bo mam 2 sloty
w pliku /etc/udev/rules.d/z25_persistent-net.rules po każdym reboocie dodaje sie nowy wpis forcedeth z nowym mac sieciówki zintegrowanej co powoduje pojawienie jest kolejnego eth
jeżeli ma ktoś jeszcze jakieś pomysły proszę o pomoc
edit: wyczytalem ze moze pomóc usuwanie pliku z25_persistent-net.rules po każdym reboocie jednak co z sytuacją kiedy zabraknie prądu??? pojawi sie kolejny eth ...to nie rozwiązuje problemu
[ Dodano: 2007-07-25, 18:33 ]
problem posrednio rozwiazany
z katalogu /etc/udev/rules.d/ mozna usunac dowiazanie z "net"
jednak po kilku rebootach sieciowka sie buntuje i nie wstaje wogole !! nalezy wtedy w w pliku z25_....net.rules zmienic mac i po nastepnym reboocie dziala znowu