Programowanie w Linuksie od czego zacz

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
leon1313

Post autor: leon1313 »

genobis pisze:Ziemas, raportowanie błędów to już kwestia przyzwyczajenia w sumie. Stos jak stos, a jeśli chodzi o detale, to można to obsługiwać na różne sposoby ]
ziemas pisze:Co do Javy:
Jej niewątpliwą zaletą jest przenośność, a także ilość ładnie napisanych bibliotek...
Co do biblioteki I/O to bym się nie zgodził, że jest ładnie napisana, chyba, że dla niektórych to jest 'ładne".
Wzorzec dekoratora się kłania :P Tę bibliotekę trzeba przyswoić, ale gdy się to zrobi, daje ogromne możliwości.

leon313, ale co to ma wspólnego z tematem? Rozmawiamy o programowaniu po stronie klienta, a nie http://www... zresztą PHP nie jest jedynym językiem działającym po stronie serwera.

Ogólnie prawda jest taka, że pod Linuksem można programować w czymkolwiek, niektóre języki są łatwiej przyswajalne na początek (Python), inne wymagają trochę doświadczenia (C/C++), jeszcze inne budzą pewne kontrowersje (Java, C#), część z nich jest zawężona do określonych zastosowań (bash). Wybór dyktowany jest w dużej mierze doświadczeniem programisty i zastosowaniem.[/quote]
Sam sobie zaprzeczasz. W PHP równie dobrze można programować "po stronie klienta", choć to chyba jest niefortunny zwrot.
kalota

Post autor: kalota »

Ucz się języka, który Ci najbardziej pasuje pod względem składni, możliwości. Dla mnie znającego dość dobrze C i Bash-a, "trudna" składnia Perl-a bardzo mi pasowała, o wiele bardziej od Python-a czy Ruby-ego.

Co do Pythona, to obecnie większość aplikacji pod Gnome jest w nim napisana, tak samo jak znaczna część wyszukiwarki Google.

Ruby kobyła większa od Pythona, ale z masą ogromnych możliwości (w tym ROR), język prosty i efektywny.

C++ to moc i potęga sama w sobie, nie będzie dla niego żadnej konkurencji (przynajmniej do czasu gdy mityczny Perl 6 wyjdzie), a to z uwagi na jego przenośność kodu. Biblioteka wzorców ułatwiająca pisanie.

Java fajny język, ale za bardzo obiektowy jak na mój gust. Jeżeli szukasz pracy to obecnie pisząc w Javie, C#, czy PHP znajdziesz ją od razu - z tym, że zarobki są stosunkowo nędzne.

PHP do jego nauki podchodziłem z 7 razy w życiu i nigdy się przemóc jakoś nie mogłem.
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

kalota pisze:Javie, C#, czy PHP znajdziesz ją od razu - z tym, że zarobki są stosunkowo nędzne.
A tu już bym polemizował: zarobki zależą od umiejętności. Są programiści Javy zarabiający 2000, jak i 10000.
kalota

Post autor: kalota »

Piszę o średniej statystycznej. Pewnie, że programista Java, który fuchę np. w banku podłapie ma jak pączek w maśle.
ODPOWIEDZ