Opera vs. Mozilla

Wszystko Off Topic
Zarov
Beginner

Post autor: Zarov »

Właśnie zainstalowałem z repo, ale mam mały problem. Jak podciągnąć do to Opery...
yantar
Member

Post autor: yantar »

Pewnie sprobowac tradycyjnie Opera->Narzedzia->preferencje->Zaawansowane->Zawartosc->opcje wtyczek, sprobowac wykryc albo dodac sciezke do wtyczki.
(tyle, ze ta wtyczka 0.7 ludzie sie skarzyli, ze czasem jej nie wykrywa, nie zaglebialem sie jeszcze w temat gnasha=])
Mentus

Post autor: Mentus »

Ja zdecydowanie stawiam na Mozille. Dlaczego? Bo udostępnia najwięcej bibliotek i kontrolek do obsługi nowych formatów czy technologii. Tu należy też dodać, że pionierem w tej dziedzinie jest IE (biblioteka ActiveX), a Mozilla mocno depcze jej po piętach. Opera pomino iż wykorzystuje implementację Mozilli, na przykład nadal niekompletnie obsługuje XML, czy obsługuje jedynie nadal żądania GET i POST. A jak ma się to do rzeczywistości? Ano tak, że różni klienci są różnie obsługiwani przez serwer i nie zawsze zobaczę dobrodziejstwa najnowszych osiągnieć techniki w mojej ulubionej przeglądarce. Mam nadzieję, że nie podpadłem użytkownikom Opery :-P ale patrząc pod kątem technologicznym projektów Mozilli i Opery, wygrywa ta pierwsza.
Awatar użytkownika
Matius

Post autor: Matius »

Ja tam stawiam na opere "kiedys" bedzie najlepsza a wtedy inne sie schowaja :) Trzeba jej poprostu pomoc nic wiecej zglaszac wszytkie bugii i propozycje to napewno to wszytko poprawia udoskonala itd. :)
Awatar użytkownika
qbsiu
Beginner

Post autor: qbsiu »

Ja wolę Mozillę :D Szybkość, nie trzeba jej dużo konfigurować :D W repo w prawie każdym systemie :D
Dużo wtyczek!
Skibbi

Post autor: Skibbi »

Próbowałem Opery, ale jakoś nie mogę się do niej przekonać. Pewnie dlatego że używam firefoxa od wersji 0.6 :-P
daris
Beginner

Post autor: daris »

Długo siedziałem na Operze ale zaczęła mnie dobijać - wyedytowałem posta na forum, przekierowało mnie do tematu - a tam post taki jak był wcześniej - i żeby zobaczyć nowy trzeba odświeżyć całą stronę.

W firefoksie denerwowało mnie przerywane zaznaczanie tekstu (outline) po kliknięciu ale z pomocą jednej osoby znalazłem jak to wyłączyć poprzez about:config. Również nie pasował mi wygląd przycisków, checkboxow itp. - ale na to teżsię znalazł sposób - Gran Paradiso (Fx3).
yantar
Member

Zobaczymy jak sie bedzie spawowac Operka 9.5 powinna sie pojawic w najblizszym czasie.
Zarov
Beginner

Post autor: Zarov »

Wybaczcie że odkopie ten temat ale wyszła alfa Opery 9.50...
Otóż już od dawna śledzę blog Opery Desktop Team, stąd też ta wersja Opery. Ale do rzeczy. Wraz z instalacją tej alfy zauważyłem iż flash jak działał świetnie tak dalej działa, panowie nie zajęli się tym lecz wolą pozmieniać historie, szybkie wybieranie...już nie wspomnę że zmienili np skrót klawiszowy do chowania przeglądarki do traya...
http://my.opera.com/desktopteam/blog/20 ... -5-alpha-3

Chociaż jest strasznie szybka :mrgreen:
yantar
Member

Zarov, Byc moze dali spokoj juz z flashem (przynajmniej z Opera na Linuxy) i raczej pojdzie wsio w projekt gnasha.
Inna sprawa, ze to wciaz wczesna alpha wiec rozne krzaki moga byc.
ODPOWIEDZ