Opera vs. Mozilla
Ja zdecydowanie stawiam na Mozille. Dlaczego? Bo udostępnia najwięcej bibliotek i kontrolek do obsługi nowych formatów czy technologii. Tu należy też dodać, że pionierem w tej dziedzinie jest IE (biblioteka ActiveX), a Mozilla mocno depcze jej po piętach. Opera pomino iż wykorzystuje implementację Mozilli, na przykład nadal niekompletnie obsługuje XML, czy obsługuje jedynie nadal żądania GET i POST. A jak ma się to do rzeczywistości? Ano tak, że różni klienci są różnie obsługiwani przez serwer i nie zawsze zobaczę dobrodziejstwa najnowszych osiągnieć techniki w mojej ulubionej przeglądarce. Mam nadzieję, że nie podpadłem użytkownikom Opery :-P ale patrząc pod kątem technologicznym projektów Mozilli i Opery, wygrywa ta pierwsza.
Długo siedziałem na Operze ale zaczęła mnie dobijać - wyedytowałem posta na forum, przekierowało mnie do tematu - a tam post taki jak był wcześniej - i żeby zobaczyć nowy trzeba odświeżyć całą stronę.
W firefoksie denerwowało mnie przerywane zaznaczanie tekstu (outline) po kliknięciu ale z pomocą jednej osoby znalazłem jak to wyłączyć poprzez about:config. Również nie pasował mi wygląd przycisków, checkboxow itp. - ale na to teżsię znalazł sposób - Gran Paradiso (Fx3).
W firefoksie denerwowało mnie przerywane zaznaczanie tekstu (outline) po kliknięciu ale z pomocą jednej osoby znalazłem jak to wyłączyć poprzez about:config. Również nie pasował mi wygląd przycisków, checkboxow itp. - ale na to teżsię znalazł sposób - Gran Paradiso (Fx3).
Wybaczcie że odkopie ten temat ale wyszła alfa Opery 9.50...
Otóż już od dawna śledzę blog Opery Desktop Team, stąd też ta wersja Opery. Ale do rzeczy. Wraz z instalacją tej alfy zauważyłem iż flash jak działał świetnie tak dalej działa, panowie nie zajęli się tym lecz wolą pozmieniać historie, szybkie wybieranie...już nie wspomnę że zmienili np skrót klawiszowy do chowania przeglądarki do traya...
http://my.opera.com/desktopteam/blog/20 ... -5-alpha-3
Chociaż jest strasznie szybka :mrgreen:
Otóż już od dawna śledzę blog Opery Desktop Team, stąd też ta wersja Opery. Ale do rzeczy. Wraz z instalacją tej alfy zauważyłem iż flash jak działał świetnie tak dalej działa, panowie nie zajęli się tym lecz wolą pozmieniać historie, szybkie wybieranie...już nie wspomnę że zmienili np skrót klawiszowy do chowania przeglądarki do traya...
http://my.opera.com/desktopteam/blog/20 ... -5-alpha-3
Chociaż jest strasznie szybka :mrgreen: