Beryl - instalacja, FAQ

Archiwalne, stare wpisy FAQ i HowTo Użytkowników
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

Kod: Zaznacz cały

Parse error on line 73 of section Extensions in file /etc/X11/xorg.conf
ta linia stwierdza że masz uszkodzony xorg.conf - prawdopodobnie brak poprawnego zakończenia sekcji extensions. u mnie wygląda ona tak

Section "Extensions"
        Option      "Composite" "Disable"
EndSection
SobonPiotr
Beginner

Post autor: SobonPiotr »

Ok, rozwiązałem problem. Zostawiałem kursor w tej samej linijce i wtedy był error. Zauważyłem, że na początku kursor jest dwie linijki pod ostatnim "EndSection" ustawiłem tak samo i wszystko działa.
Jeszcze ostatni problem, grzebałem w Berylu już wiele razy i nigdy nie udało mi się odnaleźć śniegu (mimo, że jest zainstalowany). Udało mi się włączyć to śmieszne zaznaczanie, deszcz i jego wycieranie... wszystko, prócz śniegu.
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Extras -> Snow

Oczywiście masz zainstalowaną wtyczkę? ;)
SobonPiotr
Beginner

[quote="Kaka'"]Extras -> Snow

Oczywiście masz zainstalowaną wtyczkę? ]

Hmm, nie mam nic takiego. Brałem:

aptitude install libsnowpg-perl
A mimo to nic takiego się nie pojawiło, nawet po restarcie całego systemu. Przy extras jednak mam jednak coś takiego jak import. Czy mogę jakoś pobrać ten "śnieg" i później go zaimportować? Jeśli tak to skąd? I jak ewentualnie zapisać go w okrelonym miejscu przy pomocy aptitude?
Kaka'
Senior Member

kaka@debian:~$ dpkg -l | grep snow
ii  emodule0-snow                     0.16.999.037-0cvs20070501           An E17 module displaying rain on the desktop
ii  libsnowpg-perl                    1.15-1                              Wrapper class for PostgreSQL providing conve
kaka@debian:~$
Może brakuje Ci jakiegoś pakietu beryla, zobacz co ja mam zainstalowane:

kaka@debian:~$ dpkg -l | grep beryl
ii  aquamarine                        0.2.0~0beryl1                       Aquamarine window decorator and libraries fo
ii  beryl                             0.2.0~0beryl1                       Compositing window manager, decorator and th
ii  beryl-core                        0.2.1-1-shame-0                     Compositing window manager - Beryl Project
ii  beryl-core-dbg                    0.2.0~0beryl1                       Debug symbols for Beryl
ii  beryl-dev                         0.2.0~0beryl1                       Development files - Beryl Project
ii  beryl-manager                     0.2.0~0beryl1                       Tray application launcher tool - Beryl Proje
ii  beryl-plugins                     0.2.0~0beryl1                       Collection of plugins for Beryl
ii  beryl-plugins-data                0.2.0~0beryl1                       Plugins data - Beryl Project
ii  beryl-plugins-dbg                 0.2.0~0beryl1                       Collection of plugins for Beryl, debug versi
ii  beryl-plugins-unsupported         0.2.0~0beryl1                       Collection of extra plugins for Beryl
ii  beryl-plugins-unsupported-data    0.2.0~0beryl1                       Unsupported Plugins Data
ii  beryl-plugins-unsupported-dbg     0.2.0~0beryl1                       Collection of plugins for Beryl, debug versi
ii  beryl-settings                    0.2.0~0beryl1                       Plugin and configuration tool - Beryl Projec
ii  beryl-settings-bindings           0.2.0~0beryl1                       Plugin and configuration tool - Beryl Projec
ii  beryl-settings-simple             0.2.0~0beryl1                       Simplified Plugin and configuration tool - B
ii  emerald                           0.2.0~0beryl1                       Decorator for beryl
ii  emerald-themes                    0.2.0~0beryl1                       Package of themes for Emerald
ii  libberyldecoration-dev            0.2.0~0beryl1                       Development files for plugin settings - Bery
ii  libberyldecoration0               0.2.1-1-shame-0                     Settings library for plugins - Beryl Project
ii  libberylsettings-dev              0.2.0~0beryl1                       Development files for plugin settings - Bery
ii  libberylsettings0                 0.2.1-1-shame-0                     Settings library for plugins - Beryl Project
ii  libberylsettings0-dbg             0.2.0~0beryl1                       Debug symbols for Beryl
ii  libberylsettings0-gconf           0.2.0~0beryl1                       Settings library for plugins - Beryl Project
ii  libemeraldengine0                 0.2.0~0beryl1                       Decoration engines for beryl
kaka@debian:~$
SobonPiotr
Beginner

Kaka' pisze:ii emodule0-snow 0.16.999.037-0cvs20070501 An E17 module displaying rain on the desktop
Nie mam czegoś takiego. :/ Przejrzałem strony w google pod hasłem emodule0-snow i nie znalazłem nic wartościowego, nic co byłbym w stanie zrozumieć. W repo też tego nie ma, szukałem za pomocą aptitude search. :/

Natomiast w przypadku tego drugiego mam tylko tyle:
MiszczQ:/home/miszczq# dpkg -l | grep beryl
ii aquamarine 0.2.0~0beryl1 Aquamarine window decorator and libraries fo
ii beryl 0.2.0~0beryl1 Compositing window manager, decorator and th
ii beryl-core 0.2.0~0beryl1 Compositing window manager - Beryl Project
ii beryl-manager 0.2.0~0beryl1 Tray application launcher tool - Beryl Proje
ii beryl-plugins 0.2.0~0beryl1 Collection of plugins for Beryl
ii beryl-plugins-data 0.2.0~0beryl1 Plugins data - Beryl Project
ii beryl-settings 0.2.0~0beryl1 Plugin and configuration tool - Beryl Projec
ii beryl-settings-bindings 0.2.0~0beryl1 Plugin and configuration tool - Beryl Projec
ii emerald 0.2.0~0beryl1 Decorator for beryl
ii emerald-themes 0.2.0~0beryl1 Package of themes for Emerald
ii libberyldecoration0 0.2.0~0beryl1 Settings library for plugins - Beryl Project
ii libberylsettings0 0.2.0~0beryl1 Settings library for plugins - Beryl Project
ii libemeraldengine0 0.2.0~0beryl1 Decoration engines for beryl
Czy mam pobierać to wszystko co widnieje pod aptitude search beryl* czy dokonać jakiejś selekcji?
Kaka'
Senior Member

SobonPiotr pisze: Nie mam czegoś takiego. :/ Przejrzałem strony w google pod hasłem emodule0-snow i nie znalazłem nic wartościowego, nic co byłbym w stanie zrozumieć. W repo też tego nie ma, szukałem za pomocą aptitude search. :/
To jest dla e17, więc olej to.
SobonPiotr
Beginner

Czy wiesz w takim razie w czym może tkwić problem? Ja wiem, że ten śnieg to głównie bajer, ale chciałbym to odpalić, właśnie po to by ten jeden raz zaszpanować, tak jak to zrobiłem z deszczem. :D
Kaka'
Senior Member

SobonPiotr pisze:Czy wiesz w takim razie w czym może tkwić problem? Ja wiem, że ten śnieg to głównie bajer, ale chciałbym to odpalić, właśnie po to by ten jeden raz zaszpanować, tak jak to zrobiłem z deszczem. :D
Możesz spróbować zainstalować jeszcze te pakiety do beryla, które ja mam, ale nie wiem czy to coś pomoże...
SobonPiotr
Beginner

Doinstalowałem te, które uznałem za stosowne i... Teraz mam śnieg, mam gwiazdy, mam jakieś dziwne zielone coś czego opisać nie potrafię. :D Bajerów sporo, zastosowania prakycznie żadnego, ale... fajnie to mieć. :D
Zablokowany