KDE 4.0 Released
-
- Beginner
A u mnie było od ***** zalezności, ale że system miałem i tak od nowa stawiany (wymiana dysku na nowy i karty graficzne, oraz instalacja systemu Windows Vista (dla rodziny)), więc zależnościami się nie przejmowałem.
Jeśli ktoś ma goły system to najpierw trzeba dograc xserver.xorg i xorg, a dopiero później kde4 (pakiety ze strony kde), wtedy nie ma żadnych braków w zaleznościach i wszystko jest ok.
Jeśli ktoś ma kde3.5, to niestety błednych zależności będzie od ***** i jeszcze trochę. Trzeba instalować po kolei, najpierw dwa pierwsze pakiety (kde-workspace i kdebase), niestety usunie się nam spora część aplikacji i pakietów, ale kde4 zadziała. Ja z racji tego, że i tak eksperymentuję z debianem ostro nagrałem sobie wszystko inne. Obecnie kde4 jest brzydkie, mam masę błędów i niektóre rzeczy w ogóle nie chcą działać, ale co tam.
//edit
nie używamy takich słów na forum
mlyczek
Jeśli ktoś ma goły system to najpierw trzeba dograc xserver.xorg i xorg, a dopiero później kde4 (pakiety ze strony kde), wtedy nie ma żadnych braków w zaleznościach i wszystko jest ok.
Jeśli ktoś ma kde3.5, to niestety błednych zależności będzie od ***** i jeszcze trochę. Trzeba instalować po kolei, najpierw dwa pierwsze pakiety (kde-workspace i kdebase), niestety usunie się nam spora część aplikacji i pakietów, ale kde4 zadziała. Ja z racji tego, że i tak eksperymentuję z debianem ostro nagrałem sobie wszystko inne. Obecnie kde4 jest brzydkie, mam masę błędów i niektóre rzeczy w ogóle nie chcą działać, ale co tam.
//edit
nie używamy takich słów na forum
mlyczek
Pojawiła się wersja KDE 4.0.1 jest już w experimentalu i związku z tym mam pytanie jak zatualizować kde4 do wersji 4.0.1 aby jak najmniej bolało to system.
Ze względu na to że paczki są w experimentalu polecenienie zadziała za dobrze bo oprócz kde4 jeszcze kilka innych niestabilnych paczek mi się zainstaluje
czy polecenie spowoduje automatyczny upgrade pakietów do najnowszej wersji ?
Pozdrawiam
Ze względu na to że paczki są w experimentalu polecenie
Kod: Zaznacz cały
aptitude -t experimental upgrade
czy polecenie
aptitude -t experimental install kde4
Pozdrawiam
A może zadziała:
albo samo
aptitude -t experimental upgrade kde4
aptitude upgrade kde4
-
- Beginner
Ja instalowalem KDE4 majac KDE3 i udalo mi sie - z zaleznosciami to byla mala improwizacja ale sie da. A teraz po usunieciu KDE4 i zainstalowaniu 3.5 mam jeszcze kilka aplikacji z KDE4 (Konsole, kCalc) z interfejsem uzytkownika jak w KDE4. KCalc ma w 2 wersjach - tej z KDE3 i tej z KDE4 na przyklad.
Czy wy także macie taki problem z plasmą że nie zapamiętuje wam które ikonki zostały już usunięte i przy każdym włączeniu komputera macie taki sam nieaktualny zbiór ikonek na pulpicie.
To samo tyczy się tapety, wiecie może jak można temu zaradzić ?
Pozdrawiam
[ Dodano: 2008-04-06, 16:25 ]
Mam takie małe pytanie do was, czy obecnie istnieje możliwość zainstalowania kde4 z repo experimentala ponieważ
w repo experimentala większość paczek kde4 jest w wersji 4:4.0.2 svn [numer] oprócz paczki kwin które jest w wersji 4:4.0.2 i która wymaga libqt4-core w wersji 4.3.2 (chyba taki numer) z kolei libqt4-core jest w konflikcie z resztą paczek kde4 z najnowszej wersji więc wg aptitude powinna zostać usunięta a to z kolei powoduje że kwin ma nie spełnione zależności i problem jest nie rozwiązany.
Gdzie najlepiej zgłosić taki błąd lub czy macie jakieś pomysły jak go rozwiązać.
To samo tyczy się tapety, wiecie może jak można temu zaradzić ?
Pozdrawiam
[ Dodano: 2008-04-06, 16:25 ]
Mam takie małe pytanie do was, czy obecnie istnieje możliwość zainstalowania kde4 z repo experimentala ponieważ
w repo experimentala większość paczek kde4 jest w wersji 4:4.0.2 svn [numer] oprócz paczki kwin które jest w wersji 4:4.0.2 i która wymaga libqt4-core w wersji 4.3.2 (chyba taki numer) z kolei libqt4-core jest w konflikcie z resztą paczek kde4 z najnowszej wersji więc wg aptitude powinna zostać usunięta a to z kolei powoduje że kwin ma nie spełnione zależności i problem jest nie rozwiązany.
Gdzie najlepiej zgłosić taki błąd lub czy macie jakieś pomysły jak go rozwiązać.
dokładnie mam to samo, gdybyście pomogli byłbym wdzięcznymatiit pisze:Miałem wątpliwości czy zakładać nowy temat, napiszę tu:pcre instalowałem wersję 7.5 ze źródeł i z paczek ale i tak nie działa.Kod: Zaznacz cały
kde4@debian:~/kde/build/KDE/kdelibs$ cmakekde -- Found Qt-Version 4.3.3 (using /usr/bin/qmake) -- Found X11: /usr/lib/libX11.so -- Building kdelibs... -- Found KDE4 kconfig_compiler preprocessor: /home/kde4/kde/build/KDE/kdelibs/bin/./kconfig_compiler.shell -- Found KDE4 automoc: /home/kde4/kde/build/KDE/kdelibs/bin/./kde4automoc.shell -- Found Strigi: /home/kde4/kde/lib/libstreams.so -- Found Soprano: /home/kde4/kde/lib/libsoprano.so -- Found Soprano includes: /home/kde4/kde/include -- Found Soprano Index: /home/kde4/kde/lib/libsopranoindex.so -- Found Soprano Client: /home/kde4/kde/lib/libsopranoclient.so -- Could not find OPTIONAL package PCRE CMake Error: The PCRE regular expression library has not been found. KJS requires PCRE >= 4.5 to function properly. If you for some reason can not install it, you can force a build with POSIX regex.h by passing -DKJS_FORCE_DISABLE_PCRE=true to cmake. However, be advised that it'll result in many websites breaking -- Configuring done kde4@debian:~/kde/build/KDE/kdelibs