Pierwsza dystrybucja - moja przygoda z Linuksem

Wszystko Off Topic
ms-trex
Beginner

Post autor: ms-trex »

Moją pierwszą dystrybucją był openSUSE, ale tylko przez kilka godzin, zaraz potem zainstalowałem slackware i siedziałem na nim przez kilka miesięcy. W pewnym momencie chciałem zdobyć większe doświadczenie próbując innych równie dobrych dystrybucji i spróbowałem debiana i tak się złożyło że jest to teraz moja ulubiona dystrybucja która bije na głowę każdą inną.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Debian Sarge.
Od czasu jak mam net czyli roku to Sid i dodatkowo cos lekkiego do zabawy (ubuntu,mandriva etc)

Pozdrawiam
Ventrue
Junior Member

Post autor: Ventrue »

Moją najpierwszą dystrybucją był Knoppix, zaraz potem Suse i Mandrake. Potem dłuuuga przerwa (czyt. Windows), Ubuntu. Na Ubuntu wytrzymałem dwa, czy trzy miesiące, potem zainstalowałem Debiana ;-)
ilin pisze:cos lekkiego do zabawy (ubuntu,mandriva etc)
Ubuntu i Mandriva lekkie? :mrgreen:
rexor

Post autor: rexor »

Zaczełem na początku od Mandrivy, zagoscila ona u mnie na dysku przez jakies 2-3 miesiące, po niej nastapila kilku miesieczna przerwa i na dysku pojawilo sie Ubuntu na jakis rok. Po tym postanowilem zainstalowac Debiana Etch. Jestem bardzo zaodwolony, system nie jest tak przeladowany jak Ubuntu, prosta konfiguracja, duzo pakietów w replo.

Pozdrawiam :)
PhockouS

Post autor: PhockouS »

Mandriva , wersji nie pamietam juz nawet , bylo to dawno ;d
jerryS
Beginner

Post autor: jerryS »

Red Hat, bodajże 7.3, potem Debian Woody, następnie parę innych dystrybucji i powrót do Debiana (Lenny/Sid).

I tak już chyba zostanie, bo mam dobre wspomnienia po moim pierwszym debianie. :-D
frantic

Post autor: frantic »

openSUSE chyba z miesiac ale uzywajac go uwazalem linuksowcow za lekkich oszustow bo niby windows taki powolny a suse to juz istny slimak z tym yastem...

ale pozniej kolega powiedzial mi zebym sprobowal debiana i tu bylo juz o wiele lepiej teraz mam jeszcze na drugiej partycji slacka12 do testow: moze i szybszy ale brakuje apta :-P
zamierzam tez sprobowac z gentoo w wolnym czasie :-)
Bober
Beginner

Post autor: Bober »

Moj pierszy Linux to byl Red Hat - byl wowczas darmowym systemem operacyjnym, pozniej uzywalem Mandrake chyba nr 7 a pozniej Knoppixa - poznalem dzieki niemu Debiana ktorego teraz uzywam.
kraluk

Post autor: kraluk »

Moją pierwszą dystrybucją było Ubuntu 4.10 :)
Następnie używałem kolejnych edycji tegoż systemu, między czasie na swoim hdd miałem Fedorę, SuSE, Archa. I w końcu kolega zaproponował mi Debiana - i tak chyba już zostanie, przynajmniej w najbliższym czasie ;)
kastagir

Post autor: kastagir »

Ja za wiele nie eksperymentowałem z dystrybucjami. W końcu lepsze jest wrogiem dobrego. Zaczęło się od Mandrake 10, po pół roku zainstalowałem Ubuntu (skusiła mnie interesująca nazwa). A po dwóch latach używania ubuntu zainstalowałem jego przodka, z którego jestem w pełni zadowolony.

Jeśli zaś miałbym distro zmienić to pewnie na Sida.
ODPOWIEDZ