W BIOSie mam ustawione bootowanie z USB na samej górze a z wewnętrznego hdd powinien odpalić się jako ostatni. Mimo, że sama opcja nazywa się USB HDD (mam jeszcze USB CDROM, USB FLOPPY) to jeszcze nie udało mi się zmusić żadnego z trzech dysków do wystartowania poprzez usb.
Sama opcja działa i to bardzo dobrze, od dobrego roku mam pendrive, na którym się działo minimalne pld, a ostatnio dystrybucja gparted. I wszystko działa. A gdy w BIOSie rozwinę zakładkę USB HDD poprawnie wyświetla się model mojego pendrive'a: KINGSTON bla bla bla.
Próbowałem też z poziomu gruba (zarówno legacy i gruba2) wystartować zewnętrzny dysk. Niestety podczas uzupełniania tabem nie wyświetla się hd1 (natomiast gdy mam podłączonego pendrive, wyświetli mi się hd1 i będę miał możliwość przejrzenia zawartości). Grub polega na BIOSie, a BIOS, jak to BIOS... Zaktualizowałem do najnowszej wersji, w której przebąkiwano o poprawieniu 'przydzielania liter' dla dysków usb (cokolwiek to znaczy). I ciągle nic z tego.
Dokładałem też zworkę (domyślnie brak) na slave'a lub cable select, ale usb te opcje się chyba nie tyczą.
Próbowałem już prawie wszystkiego, do wyżej wymienionych opcji dochodziło podłączanie 3 różnych dysków w tej obudowie, podłączanie go przed uruchomieniem laptopa, w trakcie, w momencie wyboru systemu w grubie. I ni chuchu.
Najgorsze jest to, że jestem prawie pewien, że udało mi się odpalić kiedyś z zewnętrznego dysku jakieś opensuse (ale ostatnio tak sobie myślę, że mi się przyśniło...)
Kod: Zaznacz cały
[~] $ cat /boot/grub/device.map
(hd0) /dev/hda
(hd1) /dev/sda
[~] $ cat /boot/grub/menu.lst
# Boot automatically after 30 secs.
timeout 30
# By default, boot the first entry.
default 2
# Fallback to the second entry.
fallback 1
# For booting GNU (also known as GNU/Hurd)
title Debian GNU
root (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.26 root=UUID=bbb3b340-ba3f-41b7-84ca-6e0dfeaf11c3 vga=791 ro hpet=force 5
initrd /boot/initrd.img-2.6.26
# For booting Windows NT or Windows95
title Windows XP
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
rootnoverify (hd1,2)
makeactive
chainloader +1
# For loading DOS if Windows NT is installed
# chainload /bootsect.dos
title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.26.9
root (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.26.9 root=UUID=bbb3b340-ba3f-41b7-84ca-6e0dfeaf11c3 ro vga=791 hpet=force
initrd /boot/initrd.img-2.6.26.9