c/c++ - programowanie, kompilacja - jak?
c/c++ - programowanie, kompilacja - jak?
Witam,
jakiego programu używa się do pisania programów w c/c++? Druga rzecz jak się kompiluje napisany program i czy można otwierać plik skompilowany czymś innym niż konsolą, coś graficznego itp.
Z góry za pomoc dziękuję.
Pozdrawiam
jakiego programu używa się do pisania programów w c/c++? Druga rzecz jak się kompiluje napisany program i czy można otwierać plik skompilowany czymś innym niż konsolą, coś graficznego itp.
Z góry za pomoc dziękuję.
Pozdrawiam
-
- Beginner
Kod: Zaznacz cały
gcc plik.c -o program.o
Dla C++ używamy zamiast gcc, g++. W graficzne rzeczy nigdy się nie bawiłem bo nie mam
Do bardziej złożonych projektów polecam makefile (make) (uwaga na tabulacje).
http://www.ubucentrum.net/2008/11/jak-p ... torze.html - taka ciekawostka, bo do poważniejszych projektów, się nie nadaje.
Ze swojej strony polecam Ci KDevelop - sam generuje makefile, configure, etc. Wprawdzie na początku Ci to nie będzie potrzebne i może manager automake zawróci Ci w głowie, ale późniejsza przestawka jest trudna (przeżyłem to), zaś dla większych projektów, szczególnie jeśli chce się dalej gdzieś efekt publikować jest IHMO nieoceniony...
Aha, czyli do kompilacji używacie konsoli, myślałem, że jeśli używa się programu do kompilacji to znacznie lepiej kompiluje i ma więcej dodatków niż w zwykłej konsoli dlatego nasunęło mi się takie pytanie:
do kompilowania programu w C używam kodu:
Tylko nie wiem za bardzo o co chodzi ze słowem - Wall.
Do pisania używam tak jak użytkownik killanonimx gedita
do kompilowania programu w C używam kodu:
Kod: Zaznacz cały
gcc -Wall nazwa_pliku.c -o nazwa_pliku
Do pisania używam tak jak użytkownik killanonimx gedita