Ewentualne problemy i niedomagania wtyczki flash

Pomoc dotycząca instalacji systemu
fnmirk
Senior Member

Ewentualne problemy i niedomagania wtyczki flash

Post autor: fnmirk »

W tym temacie zgłaszamy i przedstawiamy wszelkie problemy z repozytorium dotyczącym wtyczki flash w przeglądarkach. Repozytorium które znajduje się na Debian Users Gang

Zanim coś napiszesz w tym temacie zapoznaj się wcześniej z opisem.

Edit:
Ten opis powinien rozwiązać problem instalacji wtyczki flash pod Etchem:
Instalacja flashplugin-nonfree - Etch i Iceweasel
Rafao_o

Post autor: Rafao_o »

Kod: Zaznacz cały

*** NSPlugin Viewer  *** ERROR: libnss3.so: cannot open shared object file: No such file or directory 
nspluginwrapper: no appropriate viewer found for /usr/lib/flashplugin-nonfree/libflashplayer.so
Mam Debian Lenny na Amd64 i póki co pracuję na Konqueror. Flash pozornie zainstalował się bez problemu lecz nie działa z powodu tego błędu. Jestem początkującym użytkownikiem Debiana, stąd nie wiem za bardzo jak sobie z tym poradzić. Bę
Utumno
Beginner

Post autor: Utumno »

Zawsze bylem pod wrazeniem, ze instalacja wtyczki flasha pod Debianem dziala bez problemu, tzn. osobiscie nigdy nie mialem zadnego problemu i nie miescilo mi sie w glowie, ze ktokolwiek moze miec (oczywiscie to odnosi sie tylko do sytuacji , gdy ktos uzywa Firefoxa i architektury 386).

A jednak przegladajac to forum prawie codziennie widze problemy z instalacja. Stad wynika, ze jednak instalator jest:

1) niedopracowany i zbugowany i/lub
2) zbyt trudny dla przecietnego uzytkownika apt-geta

Czy ktos, kto sledzil juz duzo raportow z tego typu problemami ma pojecie, jaka jest prawda? Z czym ludzie maja czesto problemy? Czy pomagajacy na tym forum probowali dojsc ich istoty, czy rzucali przypadkowe rady az do skutku?

Panowie, to jest rekordowo prosty instalator, on nie robi absolutnie nic poza wyswietleniem licencji na ktora trzeba sie zgodzic, i skopiowaniem 1 (slownie: jednego) pliku 'libflashplayer.so' do /home/$USER/.mozilla/plugins/ albo do katalogu systemowego /usr/lib/{firefox,iceweasel}/plugins/. Jezeli taki prosty instalator nie dziala w 100%, to ja nie wiem...
fnmirk
Senior Member

Moim zdaniem problemy wynikają z nadgorliwości użytkowników. Instalują wszystko co ma jakikolwiek związek z flashem. Nie zadziała odtwarzanie jednego uszkodzonego pliku z jakiegoś serwisu www - użytkownik kombinuje z wtyczkami flash. Pojawi się jakaś uwaga i nowinka w internecie - użytkownik kombinuje w ciemno z flashem itp.
Nie ma moim zdaniem problemu z flashem w wersji 32bitowej.

Podstawą poprawnej instalacji i działania wtyczki flash jest wcześniejsza konfiguracja i aktualizacja systemu.
  1. Poprawna instalacja systemu (dowolna wersja).
  2. Nawiązanie połączenia z internetem.
  3. Aktualna zawartość wpisów w /etc/apt/sources.list dotycząca posiadanej dystrybucji Debiana.
  4. Aktualizacja informacji o pakietach:

apt-get update
  5. Aktualizacja kluczy gpg.
  6. Aktualizacja systemu:

apt-get upgrade
  7. Instalacja potrzebnego oprogramowania.
Zamiast apt-get, analogicznie możemy użyć aptitude, pamiętając o nie mieszaniu wspomnianych narzędzi.
Utumno
Beginner

Czyli Twoim zdaniem wszyscy ci, ktorzy (majac 386) tu przychodza z takimi problamami maja rozwalony wzglednie nieaktualizowany system, bledne sources.list?

Nawet jezeli maja bledny sources.list i system nieaktualizowany od 2 lat, to jakim cudem instalator flasha (czytaj: skopiowanie 1 pliku z miejsca na miejsce) im nie dziala?
fnmirk
Senior Member

Ja nigdy nie doświadczyłem braku działania flasha. Instaluję go nawet na Knoppiksie uruchamianym z cdromu.

Prawdą jest w 99% przypadków, że przepytany użytkownik posiada błędne wpisy w /etc/apt/sources.list i źle wykonaną aktualizację. Twierdzę to na podstawie istniejących tematów. I jeżeli to w jakimś przypadku i na danej instalacji nie przynosi pożądanego efektu, a zdesperowany użytkownik wykona przyjazny i znany z innego systemu operacyjnego krok formatowania partycji, i instalacji wszystkiego od zera to dzięki temu zazwyczaj druga instalacja jest poprawna i flash działa. Inne błędy też zazwyczaj znikają.
Ja zakładam, że pierwsza instalacja jakiegokolwiek systemu rzadko się uda poprawnie. Prawie każdy bezbłędnie porusza się w niuansach i zawiłościach Windows dzięki wielokrotnym instalacjom. Linuksa zazwyczaj instalują ciekawscy jednak nie zawsze potrafiący przetrwać pierwsze niepowodzenia.

O kopiowaniu pliku z miejsca na miejsce masz na myśli ten temat?

Jak na razie temat potwierdza moje spostrzeżenia. A dlaczego jest problem po przekopiowaniu nie wiem. Przeważnie wina jest po stronie użytkownika np.: źle ustawione prawa do plików. Czasami w podobnych sytuacjach próbuję przypomnieć sobie własne błędy.
mysza-j

Post autor: mysza-j »

Nie mogę go zainstalować, ponieważ

flashplugin-nonfree:
 Wymaga: libdirectfb-1.0-0  but it is not installable
 Wymaga: libnss3-1d  but it is not installable
 Wymaga: libpixman-1-0  but it is not installable
 Wymaga: libxcb1  but it is not installable
 Wymaga: libxcb-render0  but it is not installable
 Wymaga: libxcb-render-util0  but it is not installable
 Wymaga: libxcb-xlib0  but it is not installable
info o pakietach aktualizowane

[ Dodano: 2008-12-16, 23:55 ]
Ok, zaktualizowałem do lennyego i działa ;-)
Utumno
Beginner

Mowisz ze na Etchu nie dalo sie zainstalowac flashplugin-nonfree? Mocno w to watpie, raczej twoj system byl w jakis sposob skopany. Tylko w jaki? :-/

Pytanie moje wiec przeradza sie w OT: jakim cudem tak duza czesc nowych uzytkownikow ma systemy skopane do tego stopnia, ze nawet zainstalowanie flashplugin-nonfree im nie dziala?

Gdyby Debian byl firma, w tym momencie powinien zrobic masowe beta-testy (posadzic na miesiac 100 zielonych przed ekranem ) i zidentyfikowac problem.
Rafao_o

Post autor: Rafao_o »

Nawiązując do mojego problemu, rozwiązał się z dzisiejszą aktualizacją flasha do wersji "Shockwave Flash 10.0 d20". ¦wiadczy to o tym, że widocznie poprzednia wersja flasha nie była w 100% dopracowana. Jestem początkującym użytkownikiem Linuksa (ok. 2 miesiące), lecz nie robię rzeczy bezmyślnie. Instalacja każdego sterownika jak i oprogramowania jest wcześniej przemyślana i wsparta informacjami z tego forum oraz dokumentacji. Posty piszę w momencie gdy już zupełnie nie wiem co się dzieje.
Zatem instalacja poprzedniej wersji flasha odbyła się zgodnie z podaną przez Ciebie - Utumno - instrukcją. System aktualizuję codziennie i dbam o to by nie był zaśmiecony. Mimo wszystko poprzedni flash nie działał na moim Lenny AMD64. Nagle dzisiaj flash się aktualizuje, sam się instaluje i chodzi bez problemu. Czy dalej ktoś twierdzi, że wynika to z faktu, że mój system jest zaśmiecony, bądź nie aktualizowany? Twierdzenie to byłoby co najmniej nie fair. Pozdrawiam
Utumno
Beginner

Na AMD64 pewne problemy byc moga - ostatecznie wtyczka jest swieza i jeszcze w stanie beta. Powyzsze posty odnosily sie tylko do kombinacji Firefox/i386.
ODPOWIEDZ