Po instalacji OpenOffice 3.0 nie uruchamia si

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
waldus86

Po instalacji OpenOffice 3.0 nie uruchamia się

Post autor: waldus86 »

Witam!
Po zainstalowaniu OpenOffice 3.0 program nie uruchamia mi się (tzn. wchodzę w okienko z rejestracją, ale gdy kliknę na zakończ to okienko mruga i znika). Nie wiem o co chodzi, tym bardziej, że mam zainstalowane sun-java6. Gdy spod konsoli wpiszę:

Kod: Zaznacz cały

openoffice.org3
nie wyrzuca mi żadnych komunikatów i nic się nie dzieje. O co chodzi? Spędziłem nad tym ze 4h ale nie doszedłem do rozwiązania. Dziękuję za odpowiedzi.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Przeglądnij sobie tematy sprzed kilku miesięcy na różnych forach. Jeśli instalowałeś na wcześniejszej instalacji 2.4, to prawdopodobnie pokazywane wówczas rozwiązania są nadal aktualne. Generalnie - choć problem, jak się wydaje dotyczy słownika - to należy odinstalować OO 2.x, usunąć po nim wszelkie pozostałości (także te w ukrytych katalogach) i zainstalować OO 3.x. Jeśli z jakichś powodów nie jest to możliwe dla Ciebie rozwiązanie, to spróbuj przeszukać te informacje i ustal, którego to słownika dotyczył problem i jak to naprawić.
waldus86

Postanowiłem na razie darować sobie openoffice 3.0 i zostałem przy starszej wersji. Próbuję teraz zainstalować sobie kde 4.0 poprzez kompilacje według tutoriala: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=3320
Po wydaniu polecenia cmakekde wywala mi błąd:
make: *** Nie podano obiektów i nie znaleziono makefile. Stop.
Czy ktoś z Was spotkał się z takim samym problemem? Gdzie może leżeć jego przyczyna?
Dziękuję.
pavbaranov
Senior Member

waldus86 pisze:Probuje teraz zainstalowac sobie kde 4.0 poprzez kompilacje wedlug tutoriala :
Nie rób drugiemu to co Tobie niemiłe ;) Paczki KDE 4 masz w kilku miejscach, np. w repo experimental (to dla Sida) lub z kde4.debian.net. I trzeba mieć nadzieję, że działa :) (Jeśli mnie nie myli nos, to nie będzie działać Kdebluetooth4).
waldus86

Dziękuję. Akurat to wiem, że są paczki, ale chciałem spróbować kompilacji. W chwili obecnej z braku czasu i tak muszę odłożyć zabawy z nowym kde na później, ale na pewno próby jeszcze podejmę.
pavbaranov
Senior Member

Cóż, jeśli kompilacja, to wydaje mi się, że powinieneś przede wszystkim zapoznać się z tym:

Kod: Zaznacz cały

http://techbase.kde.org/Getting_Started/Build/KDE4
ODPOWIEDZ