[+] Instalacja Debiana na Fujitsu Siemens Amilo LX

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Smerf

[+] Instalacja Debiana na Fujitsu Siemens Amilo LX

Post autor: Smerf »

Cześć. Chciałem zainstalować Debiana na tym laptopie, więc ściągnąłem wersję netinstall, wypaliłem i uruchamiam menu startowe, a tam ekran podzielony na pół tak jak na załączonym obrazku.

Co mam zrobić?

P.S. Mam już na tym kompie Windows XP i wydzieliłem sobie miejsce na partycje Debiana.
Instalowałem kiedyś już Linuksa i mógłbym przejść proces instalacji z takim ekranem ale obawiam się, że w systemie będzie to samo.

Obrazek
Utumno
Beginner

Post autor: Utumno »

Moze tu cos znajdziesz.
bbkamil

Post autor: bbkamil »

Na moim leciwym Dellu latitude C400 to wyglądało jeszcze gorzej. Ostatnia linia była na samej górze, na reszcie ekranu pojawiły się czarne plamki i cały ekran strasznie migotał. podczas pierwszej instalacji w pewnym momencie na ekranie pojawiła się różnokolorowa mozaika i już nic nie było widać. przez to mi się GNOME wtedy zainstalował na Xfce. bo klepałem tylko od czasu do czasu ENTER. Przy drugiej instalacji tylko systemu podstawowego już chociaż ta mozaika się nie pojawiła. Ale system działa normalnie. Czasami tylko nie wiadomo dlaczego się przestawia rozdzielczość czystej konsolki, tak że dół ekranu nie jest używany. ale przy ponownym uruchomieniu już jest dobrze. U Ciebie też powinny być szanse na normalne działanie.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Zainteresuj się opcjami jakie możesz przekazać podczas startu instalatora. Niestety Debian nie lubi kart VIA i efekty są takie, jak widzisz. Musisz wybrać cokolwiek, co każe uruchomić instalkę jako vesa, nadto możesz przekazać tam określone ustawienia rozdzielczości. Pójdzie.
Jeśli chcesz, możesz też ściągnąć pełną płytę instalacyjną i zrobić instalację w trybie gui - wówczas wszystko jest ok. Ma to jeszcze tę dobrą zaletę, że za wyjątkiem późniejszego wstawienia do gruba opcji vga=xxx (tutaj jakaś pożądana przez CIebie rozdzielczość) - reszta działa w miarę w porządku.
Smerf

Masz łeb jak sklep! Uruchomiłem instalator z opcją vga=791 i poszło.

Ale i tak jest problem włączam komputer i wchodzę w: single mode, system się ładuje i gdy jest: starting gdm, pozostaje czarny ekran. Mogę przejść na konsole i pracować normalnie, a w trybie graficznym mam tylko ten czarny ekran. Sprawdzałem xorg.conf i wydaje mi się wszystko dobrze. Nie wiem co teraz?
ms-trex
Beginner

Post autor: ms-trex »

wchodzę w single mode
Tylko po co? Odpal w normalnym trybie, jeśli będzie czarny ekran zaloguj sie na 1 konsoli killall gdm i recznie daj startx i zaobserwuj bledy na konsoli 7. Zmien driver na vesa, może zatrybi.
pavbaranov
Senior Member

Smerf pisze:Nie wiem co teraz?
1. Wrzuć tu xorg.conf
2. Której wersji Xów używasz?
dawidmo

Post autor: dawidmo »

Karty graficzne VIA to w ogóle jedno wielkie nieporozumienie :evil: (tak ładnie to ujmując).
Osobiście znalazłem kiedyś rozwiązanie na forum Ubuntu (które coś chyba nie działa)i udało mi się tym sposobem poprawnie to skonfigurować nawet na Arch-u (sterowniki ze strony VIA dla Ubuntu), ogólnie jest z tym zbyt wiele babrania, ale powodzenia życzę bo da się to zrobić :-)
pavbaranov
Senior Member

VIA w "pierwotnym" Etch chodzi bez najmniejszego problemu. VIA w Kubuntu 8.10 też chodzi bez problemu. Podobnie jak w kilku innych dystrybucjach z "nowymi" Xami (Mandriva, Suse, Fedora, ba nawet oparty na Debianie Sidux). VIA w Debianie Lenny - najogólniej - nie działa :) Sterowniki ze strony VIA pod Kubuntu 8.10 dają... czarny ekran. Ostatnio - choć dość źle - działały w Etch. Generalnie - masz rację - to jest nieporozumienie, ale mnóstwo notebooków te karty ma. Trudno ich nie zauważać. Niestety deweloperzy Debiana są - jak do tej pory - głusi na ich potrzeby, choć jak widać w innych dystrybucjach problem udało się rozwiązać.
Smerf

Przepisze trochę xorg.conf bo inaczej tego nie umiem wrzucić z laptopa:

Kod: Zaznacz cały

Section "Files"
tutaj pełno ścieżek
EndSection

Section "Module"
Load "i2c"
Load "bitmap"
Load "ddc"
Load "dri"
Load "extmod"
Load "freetype"
Load "glx"
Load "int10"
Load "vbc"
EndSection

mysz i klawiatura

Section "Device"
Identifier 
VIA Technologies, Inc. S3 Unichrome Pro VGA Adapter"
Driver "via"
BusID "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Generic Monitor"
Option "DPMS"
HorizSync 28-51
VerRefresh 43-60
EndSection

Section "Screen"
Identifier "default Screen"
Device "VIA Technologies, Inc. S3 Unichrome Pro VGA Adapter"
Monitor "Generic Monitor"
DefaultDepth 24
Subsetcion "Display"
Depth 1
Modes "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
i teraz tak dla każdej głębi aż do 24
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "default Layout"
Screen "default Screen"
InputDevice "Generic Keyboard"
InputDevice "configured Mouse"
InputDevice "synaptics Touchpad"
endSection

Section "DRI"
Mode 0666
EndSection
Mam nadzieję, że to coś pomoże, ale mnie się te wpisy wydają poprawne.

Aha jeszcze według rady ms-trex to przy startx mam błędy:
(EE) VIA(0): Unknown Card-IDs(1734 I10AB), report this to the driver maintainer ASAP
(EE) AIGLX error: dlopen of /usf/lib/dri/unichrome_dri.so failed (/usf/lib/dri/unichrome_dri.so: cannot open shared object file: No such file or directory)
ODPOWIEDZ