samba - katalog domowy użytkownika

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
dimitri

samba - katalog domowy uŻytkownika

Post autor: dimitri »

Witam. Korzystam z poradnika "abc samby" w pdf (można to znaleźć w internecie) i natknąłem się na pewien problem. Otóż chce w sieci udostępnić sekcję homes, tak żeby każdy użytkownik serwera mógł się zalogować do swojego własnego katalogu domowego. W sambie mam taka sekcje:

Kod: Zaznacz cały

[homes]
comment = Katalog domowy uzytkownika
writable = yes
Niestety po wejściu w otoczenie sieciowe Windows XP/sieć Windows Vista, wyskakuje okno logowania, wpisuję nazwę użytkownika oraz hasło i wywala mi błąd, że nieprawidłowa nazwa lub hasło. Nie wiem co może być źle?
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Sam zetknąłem się z tym problemem. Musisz mieć takiego użytkownika w systemie, a jego hasło dodać również przez smbpasswd. Do tego musi należeć do grupy sambashare (czego nie jestem pewien, mój należy).

Ale czy na pewno o sambę Ci chodzi? Wszak sambą nie zalogujesz się do Linuksa, od tego jest ssh.
dimitri

Tak właśnie o sambę mi chodzi. Chodzi tutaj o otoczenie sieciowe gdzie są widoczne zasoby samby, i chce po prostu kliknąć katalog homes wywala mi okno o nazwę użytkownika i hasło. Mówiąc musisz mieć takiego użytkownika w systemie chodziło ci o system Windows?
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Nie. Ty jesteś dimitri, a chcesz udostępniać spod mietka. Tworzysz na Debianie mietka, nadajesz mu jakieś hasło, najgłupsze nawet (niechaj będzie to 326598), to samo hasło przepuszczasz przez smbpasswd (najlepiej zaloguj się na mietka i z jego poziomu inwokuj smbpasswd). U mnie to wystarczyło.
Zerknij na mój smb.conf:

[global]
 workgroup = kopalnia
 server string=Linux
 dns proxy=no
 name resolve order=lmhosts host wins bcast 
 log file=/var/log/samba/log.%m
 max log size=1000
 syslog=0
 panic action=/usr/share/samba/panic-action %d
 security=SHARE
 encrypt passwords = true
 passdb backend=tdbsam guest
 obey pam restrictions=yes
 invalid users=root
 map to guest=Bad User
 passwd program=/usr/bin/passwd %u
 passwd chat=*Enter\snew\sUNIX\spassword:* %n\n *Retype\snew\sUNIX\spassword:* %n\n .
 client use spnego=no
 load printers=no
 printing=cups
 printcap name=cups
 dos filetimes=yes
 socket options=TCP_NODELAY
 display charset=iso8859-1
 unix charset=utf-8
 preserve case=yes
 case sensitive=no
 short preserve case=yes
 os level=20

[instalki]
public=yes
comment= Tu znajdziesz instalki dla Windowsa, same piraty'n'w ogole syff xD
browseable=yes
path=/home/lis6502/data/instalki32
writeable=yes
max connecttions=0
available=yes
To wystarczy by po

/etc/init.d/smbd restart
wejść na otoczenie sieciowe czy jak to tam się nazywa i znaleźć czego się szuka. Ważna sprawa, Windows za pierwszym logowaniem do zasobów zapyta o użytkownika i hasło, podajesz 'mietek' i '326598'. Oczywiście mietek musi mieć uprawnienia do udostępnianych zasobów (nie jestem pewien czy ww grupa to załatwia), ale to już leży w Twojej gestii jak to rozwiążesz.
Jeżeli dobrze zrozumiałem, masz kilku Debianowych użytkowników, których katalogi domowe chcesz udostępniać. Ja zrobiłem tak troszkę na skróty, mogło być bardziej elegancko, ale nie zależało mi specjalnie na tym.
Tutaj masz bardziej elegancko, zawsze kolejne źródło wiedzy >>Click me<<. Miłej zabawy.
dimitri

Dzięki wielkie kolego. Zaraz biorę się do tej 'zabawy' ;P
Awatar użytkownika
markossx
Beginner

Post autor: markossx »

Zwróć uwagę, że w configu samby masz opcje, które odpowiadają za kontrolę dostępu do zasobów, przyjrzyj się zwłaszcza security, polecam lekturę man smb.conf ;-)
oraz to LINK wyczerpujące info.
ODPOWIEDZ