Jak sprawdzi
Jak sprawdzić serwer DHCP i na którym komputerze?
Panowie i panie, mam ostatnio w sieci mały problem, mianowicie pojawiły się dwa serwery DHCP, jeden oryginalny ten co powinien być i drugi włączający się i "psujący" sieć.
Próbujemy namierzyć, które to komputery, jak sprawdzić czy przypadkiem nie mam zainstalowanego takiego serwera na Debianie?
Próbujemy namierzyć, które to komputery, jak sprawdzić czy przypadkiem nie mam zainstalowanego takiego serwera na Debianie?
-
Możesz sprawdzić czy to polecenie zwróci jakiś wynik:
jak coś zwróci to zapewne masz serwer dhcp.
Kod: Zaznacz cały
ps aux | grep dhcpd
sluchaj co sie dzieje na sieci
(albo Wiresharkiem ) i zobaczysz skad wszystkie pakiety DHCP wychodza.
tcpdump -i eth0
I jednak tak:Możesz sprawdzić czy to polecenie zwróci jakiś wynik:
Kod:
ps aux | grep dhcpd
jak coś zwróci to zapewne masz serwer dhcp.
STIF:/home/cusek# ps aux | grep dhcpd
root 3668 0.0 0.0 3144 768 pts/1 S+ 16:59 0:00 grep dhcpd
STIF:/home/cusek#
Jako root
Potem w każdym runlevelu (/etc/rcX.d/)znajdź coś w podobie do tego
/etc/init.d/dhcpd stop
i zmień początkowe S na K- to zapobiegnie uruchamianiu przy starcie. Można to też zrobić wykorzystując mechanizmy Debiania update-rc.d, ale nie wypowiem się jako że nie korzystałem nigdy z tego.S99dhcpd
update-rc.d dhcpd remove
cusek, nie masz serwera dhcp u siebie na maszynie:
to wynik tego że działa proces programu grep który filtruje i szuka słowa "dhcpd" przez co łapie swój własny proces. Możesz się o tym przekonać wykonując:
grep -v grep usuwa z wyników linijkę z wpisem o grep'ie.
Kolega Utumno miał rację, posłuchaj sieci lub wyślij dhcp request na adres rozgłoszeniowy swojej sieci i zobacz z jakich IP dostaniesz odpowiedź.
STIF:/home/cusek# ps aux | grep dhcpd
root 3668 0.0 0.0 3144 768 pts/1 S+ 16:59 0:00 [b]grep dhcpd[/b]
STIF:/home/cusek#
ps aux | grep -v grep | grep dhcpd
Kolega Utumno miał rację, posłuchaj sieci lub wyślij dhcp request na adres rozgłoszeniowy swojej sieci i zobacz z jakich IP dostaniesz odpowiedź.
W sumie możesz zrobić tak: odpalasz konsolę i jako root:
i powinien Ci odpowiedzieć serwer DHCP. Jeśli odpowiedzą dwa to już masz sprawę rozwiązaną, jeśli odpowie tylko prawidłowy to idziesz wyłączasz go i ponownie wykonujesz komendę i wtedy jeśli jest jakiś inny to się zgłosi.
Przynajmniej ja bym tak zrobił.
dhclient eth0
Przynajmniej ja bym tak zrobił.