Jaki laptop do 1500 pod Debiana
Jaki laptop do 1500 pod Debiana
Tak jak w temacie. Jaki polecacie laptop do 1500zł. Tak abym nie miał problemów z sterownikami (ogólnie z Debianem, ewentualnie Ubuntu). Laptop ma głównie służyć do pracy biurowej, słuchania muzyki, przeglądania internetu.
-
- Senior Member
Takich tematów nawet na tym forum jest od groma. Przeczytaj. Zobacz sobie na tuxmobil itp. Mając już któregoś z rzędu, polecam przede wszystkim nowego notebooka. Zwłaszcza, że oferta używanych wcale nie jest tak bardzo konkurencyjna cenowo.
Generalnie przy takiej cenie, nie dostatniejsz raczej "muzycznego" notebooka - karta będzie raczej taka sobie i jakość dźwięku niewysoka. Unikałbym - mimo wszystko - kart wifi na Broadcomie, bo choć powinno działać bez problemu, w praktyce bywa różnie. Jeśli to Intel, bądź Atheros.
W takiej cenie, pewnie skłaniałbym się do jakiegoś Fujitsu.
Wejdź na jakieś ceneo, wybierz coś, pokaż to wówczas się będzie można sensownie wypowiedzieć.
Generalnie przy takiej cenie, nie dostatniejsz raczej "muzycznego" notebooka - karta będzie raczej taka sobie i jakość dźwięku niewysoka. Unikałbym - mimo wszystko - kart wifi na Broadcomie, bo choć powinno działać bez problemu, w praktyce bywa różnie. Jeśli to Intel, bądź Atheros.
W takiej cenie, pewnie skłaniałbym się do jakiegoś Fujitsu.
Wejdź na jakieś ceneo, wybierz coś, pokaż to wówczas się będzie można sensownie wypowiedzieć.
Ja właśnie kupiłem niedawno
Lenovo Thinkpad R61e (ewentualnie zamiast "e" może być inna literka) w tej cenie i mogę tylko powiedzieć, że lepiej wybrać nie mogłem. Polecam ten laptop! Jest wręcz idealny Szukaj laptopów bez systemu, bo są o wiele tańsze. Za tą cenę może uda ci się znaleźć laptop z 2 GB ramu
Lenovo Thinkpad R61e (ewentualnie zamiast "e" może być inna literka) w tej cenie i mogę tylko powiedzieć, że lepiej wybrać nie mogłem. Polecam ten laptop! Jest wręcz idealny Szukaj laptopów bez systemu, bo są o wiele tańsze. Za tą cenę może uda ci się znaleźć laptop z 2 GB ramu
-
-
- Beginner
Toshiby nie znam
Jesli chodzi o Lenovo to z tych 2 wersji bralbym z wersji R
Jest tez nowa wersja lenowo - SL (taka multimedialna wersja - tansza od wersji R i bez wejscia na stacje dokujaca)
Ale calkiem dobrze dzaialaja pod debianem - wszystko praktycznie na intelu - tylko w drozszych modelach grafika nVidi
Najtanszy z seri SL500 kosztuje 530 euro
http://www.notebooksbilliger.de/product ... 00_nrj4cge (wysylka na cale EU))
http://www.kmelektronik.de/main_site/pr ... 240&Shop=0
Jesli chodzi o Lenovo to z tych 2 wersji bralbym z wersji R
Jest tez nowa wersja lenowo - SL (taka multimedialna wersja - tansza od wersji R i bez wejscia na stacje dokujaca)
Ale calkiem dobrze dzaialaja pod debianem - wszystko praktycznie na intelu - tylko w drozszych modelach grafika nVidi
Najtanszy z seri SL500 kosztuje 530 euro
http://www.notebooksbilliger.de/product ... 00_nrj4cge (wysylka na cale EU))
http://www.kmelektronik.de/main_site/pr ... 240&Shop=0
Wybierz po prostu coś ze sprawdzonymi elementami w środku. Ja od siebie polecam:
Realtek - karta dźwiękowa HD oraz ethernet 1Gb
Intel - płyta główna i procesor (u mnie działa bardzo dobrze), karta graficzna (szukasz czegoś taniego, no to i zintegrowana intela się sprawdzi) i WiFi.
Na takim zestawieniu na pewno kupisz laptopa w cenie 1,5kpln. Na każdej dystrybucji, którą testowałem taki zestaw działa z miejsca. No, może w czasach Etch testing, musiałem doinstalowywać sterowniki do ethernetu Realteka i WiFi Intela
Realtek - karta dźwiękowa HD oraz ethernet 1Gb
Intel - płyta główna i procesor (u mnie działa bardzo dobrze), karta graficzna (szukasz czegoś taniego, no to i zintegrowana intela się sprawdzi) i WiFi.
Na takim zestawieniu na pewno kupisz laptopa w cenie 1,5kpln. Na każdej dystrybucji, którą testowałem taki zestaw działa z miejsca. No, może w czasach Etch testing, musiałem doinstalowywać sterowniki do ethernetu Realteka i WiFi Intela
-