[+] grub i dwa fizyczne dyski - osobny start systemów
[+] grub i dwa fizyczne dyski - osobny start systemów
Mam taki problem, posiadam dwa dyski (oba podłączone jako master - dyski SATA)
jeden mniejszy z 4 partycjami (na pierwszej jest Windows XP) oraz drugi mniejszy, na którym są dwie partycje - jedna mniejsza oraz druga większa i jest jeszcze około 30GB wolnego miejsca na Debiana.
Pobrałem obraz DVD Debiana. W biosie mojego komputera mam możliwość wyboru, z którego dysku twardego ma komputer wystartować.
I chcę mieć tak, że jeśli wybiorę z pierwszego (czyli na tym co jest Windows) to startuje system operacyjny Windows XP (nie pojawia się grub itp).
Chcę również mieć tak, że jeśli wybiorę drugi dysk (w Biosie) to wtedy nie pokazuje się, że mam Windows XP, tylko pokazuje się grub (bądź od razu startuje Debian).
Proszę o podpowiedź jak to zrobić?
Przed instalacją wybierałem, żeby startowanie było z drugiego dysku twardego oraz
w momencie wyboru gdzie ma być grub wybierałem pierwszy sektor rozruchowy dysku wpisując bodajże hda1 ale tutaj był jakiś błąd. Ogólnie trochę dla mnie to skomplikowane i dlatego szukam porady jak to najłatwiej rozwiązać.
Debiana instalowałem w graficznej wersji instalatora.
Chcę skorzystać z debian-testing-i386-DVD-1.iso
Dziękuję za pomoc, Pozdrawiam.
jeden mniejszy z 4 partycjami (na pierwszej jest Windows XP) oraz drugi mniejszy, na którym są dwie partycje - jedna mniejsza oraz druga większa i jest jeszcze około 30GB wolnego miejsca na Debiana.
Pobrałem obraz DVD Debiana. W biosie mojego komputera mam możliwość wyboru, z którego dysku twardego ma komputer wystartować.
I chcę mieć tak, że jeśli wybiorę z pierwszego (czyli na tym co jest Windows) to startuje system operacyjny Windows XP (nie pojawia się grub itp).
Chcę również mieć tak, że jeśli wybiorę drugi dysk (w Biosie) to wtedy nie pokazuje się, że mam Windows XP, tylko pokazuje się grub (bądź od razu startuje Debian).
Proszę o podpowiedź jak to zrobić?
Przed instalacją wybierałem, żeby startowanie było z drugiego dysku twardego oraz
w momencie wyboru gdzie ma być grub wybierałem pierwszy sektor rozruchowy dysku wpisując bodajże hda1 ale tutaj był jakiś błąd. Ogólnie trochę dla mnie to skomplikowane i dlatego szukam porady jak to najłatwiej rozwiązać.
Debiana instalowałem w graficznej wersji instalatora.
Chcę skorzystać z debian-testing-i386-DVD-1.iso
Dziękuję za pomoc, Pozdrawiam.
Hmm, nie robiłem tego nigdy z poziomu instalatora, ale mogę Ci powiedzieć jak poradzić sobie na zainstalowanym Debianie.
Instalujesz więc jak Pan Bóg przykazał umieszczając GRUB'a w MBR pierwszego dysku (primary).
Teraz na przykładzie: masz dysk Segate i Maxtor. Na Seagate masz Debiana, na Maxtorze Windowsa.
Pierwsze co, to edytujesz /boot/grub/menu.lst i wyrzucasz wszystko co nie dotyczy Debiana. Ustawiasz tam timeout na 1, zapisujesz. Debian skonfigurowany.
Teraz Windows. Odpinasz Seagate'a, uruchamiasz Windowsa z płyty instalacyjnej. Wchodzisz do Konsoli odzyskiwania i wpisujeszWindows skonfigurowany, aczkolwiek nie wiem, czy czasem fixmbr nie jest zaimplementowany w cmd.exe.
No i to tyle ^^. Zastanawiam się tylko po co tak kombinować, skoro możesz ustawić tak GRUB'a, żeby nie uruchamiał domyślnie żadnego systemu bez Twojej akcji.
W razie jakichś problemów odezwij się i podaj wynik z poziomu Debiana.
Instalujesz więc jak Pan Bóg przykazał umieszczając GRUB'a w MBR pierwszego dysku (primary).
Teraz na przykładzie: masz dysk Segate i Maxtor. Na Seagate masz Debiana, na Maxtorze Windowsa.
Pierwsze co, to edytujesz /boot/grub/menu.lst i wyrzucasz wszystko co nie dotyczy Debiana. Ustawiasz tam timeout na 1, zapisujesz. Debian skonfigurowany.
Teraz Windows. Odpinasz Seagate'a, uruchamiasz Windowsa z płyty instalacyjnej. Wchodzisz do Konsoli odzyskiwania i wpisujesz
Kod: Zaznacz cały
fixmbr
No i to tyle ^^. Zastanawiam się tylko po co tak kombinować, skoro możesz ustawić tak GRUB'a, żeby nie uruchamiał domyślnie żadnego systemu bez Twojej akcji.
W razie jakichś problemów odezwij się i podaj wynik
fdisk -l
Dobrze, zaraz spróbuję to zrobić (tzn. muszę jeszcze raz zainstalować Debiana, żeby to sprawdzić).
- Mam takie pytanie co lepiej dla Debiana żeby oba dyski były podłączone na Master czy jeden na Slave?
W Twoim przykładzie jako pierwszy musi być podłączony dysk z Debianem jako drugi Windows? Jest możliwe zrobienie tego odwrotnie?
Pozdrawiam.
- Mam takie pytanie co lepiej dla Debiana żeby oba dyski były podłączone na Master czy jeden na Slave?
W Twoim przykładzie jako pierwszy musi być podłączony dysk z Debianem jako drugi Windows? Jest możliwe zrobienie tego odwrotnie?
Pozdrawiam.
Oczywiście. Wtedy nie musisz odpinać dysku z Debianem dla fixmbr windowsowej konsoli. Jeśli przy instalacji Debiana i tak wybierzesz żeby zapisał GRUBa na pierwszym dysku (z Windowsem), to i tak masz możliwość wykonać z poziomu Debiana:W Twoim przykładzie jako pierwszy musi być podłączony dysk z Debianem jako drugi Windows? Jest możliwe zrobienie tego odwrotnie?
sudo grub-install /dev/sdX
Jeśli nie wiesz skąd ją przypasować
lis6502@Nexus:~$ cat /etc/fstab |grep ^/
/dev/sda2 / reiserfs notail 0 1
/dev/sda3 /home ext3 defaults 0 2
/dev/sda1 none swap sw 0 0
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0
lis6502@Nexus:~$
poprawnie pisze:grub-install /dev/sdg
błędnie pisze:grub-install /dev/sdg4
Tutaj mnie zagiąłeś - to na pewno dyski na Sata?Mam takie pytanie co lepiej dla Debiana żeby oba dyski były podłączone na Master czy jeden na Slave?
Ten na którym jest Windows to - Samsung SpinPoint F1 750 GB (SATA II, 32MB cache, NCQ).lis6502 pisze:Tutaj mnie zagiąłeś - to na pewno dyski na Sata?Mam takie pytanie co lepiej dla Debiana żeby oba dyski były podłączone na Master czy jeden na Slave?
Natomiast ten, na którym ma być Debian to - Hitachi Deskstar T7K250, 250GB, Serial ATA 300, 7200 RPM, 8MB cache
Chciałem wykonać z pod Debiana grub na drugim dysku ale mam coś takiego:
debian:/home/young# fdisk -l
Disk /dev/sda: 750.1 GB, 750156374016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 91201 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x00071ccc
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 6349 50998311 7 HPFS/NTFS
/dev/sda2 6350 12876 52428127+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sda3 12877 52039 314576797+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sda4 52040 91201 314568765 7 HPFS/NTFS
Disk /dev/sdb: 164.6 GB, 164696555520 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 20023 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xf94df94d
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sdb1 1 1501 12056751 7 HPFS/NTFS
/dev/sdb2 1502 16057 116921070 7 HPFS/NTFS
/dev/sdb3 * 16058 19854 30499402+ 83 Linux
/dev/sdb4 19855 20023 1357492+ 5 Extended
/dev/sdb5 19855 20023 1357461 82 Linux swap / Solaris
debian:/home/young#
debian:/home/young# sudo grub-install /dev/sdb
Searching for GRUB installation directory ... found: /boot/grub
Installation finished. No error reported.
This is the contents of the device map /boot/grub/device.map.
Check if this is correct or not. If any of the lines is incorrect,
fix it and re-run the script `grub-install'.
(hd0) /dev/sda
(hd1) /dev/sdb
debian:/home/young# grub-install /dev/sdb
Searching for GRUB installation directory ... found: /boot/grub
Installation finished. No error reported.
This is the contents of the device map /boot/grub/device.map.
Check if this is correct or not. If any of the lines is incorrect,
fix it and re-run the script `grub-install'.
(hd0) /dev/sda
(hd1) /dev/sdb
debian:/home/young#