Konfiguracja gruba i dodanie kolejnego j
Konfiguracja gruba i dodanie kolejnego jądra
Witam!
Mam pytanie odnośnie wpisów w /boot/grub/menu.lst. Czy jeśli zmienię domyślny system zmieniając default z 0 np. na: 8 tak aby uruchamiał mi się Windows XP.
Czy po dodaniu nowego kernela, nadal będzie mi się domyślnie uruchamiał Windows XP? Zakładam, że wtedy nie będzie już jako 8 tylko np. jako 10 w menu.lst.
Mam pytanie odnośnie wpisów w /boot/grub/menu.lst. Czy jeśli zmienię domyślny system zmieniając default z 0 np. na: 8 tak aby uruchamiał mi się Windows XP.
Czy po dodaniu nowego kernela, nadal będzie mi się domyślnie uruchamiał Windows XP? Zakładam, że wtedy nie będzie już jako 8 tylko np. jako 10 w menu.lst.
-
- Beginner
Skorzystaj z parametru default save w pliku menu.lst. Przykład:sebekk pisze:dlatego chciałem żeby to było stałe ustawienie.
Kod: Zaznacz cały
default saved
timeout 10
title GNU/Linux
root (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz root=/dev/sda1 vga=ext
initrd /boot/initrd
savedefault
title FreeBSD
root (hd0,a)
kernel /boot/loader
Dziękuję, o coś takiego mi chodziło i z tego co widzę przy Windows XP mam już wpisaną taką opcję tylko się zastanawiam czy trzeba wtedy też zmienić:
Zamiana ,,false'' na ,,true''?
Ten sam efekt da chyba ta opcja:
Już chyba wszystko jasne. Przy użyciu savedefault trzeba zmienić pierwszą opcję na ,,true'', a przy użyciu numerów drugą i wtedy domyślny system będzie cały czas ten sam. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi.
Dziękuję za pomoc.
## should update-grub add savedefault to the default options
## can be true or false
# savedefault=false
Ten sam efekt da chyba ta opcja:
## should update-grub adjust the value of the default booted system
## can be true or false
# updatedefaultentry=false
Dziękuję za pomoc.
sebekk, powinno wystarczyć dodanie parametru default saved:
To co cytujesz to informacje, z których korzysta polecenie update-grup. Ewentualnie zamień
na
wtedy Grub przy aktualizacji powinien zachować ustawienia domyślnego systemu.
# Set the default entry to the entry number NUM. Numbering starts from 0, and
# the entry number 0 is the default if the command is not used.
#
# You can specify 'saved' instead of a number. In this case, the default entry
# is the entry saved with the command 'savedefault'.
default saved
#updatedefaultentry=false
updatedefaultentry=true
Obie opcje są poprawne. Gdy użyłem programu startup-manager i ustawiłem jako domyślny system Windows XP + zapamiętanie tej opcji przy aktualizacji to program właśnie użył opcji ,,default'' jako liczby i zmienił opcję:z ,,false'' na ,,true''.
Teraz mam inny problem. Nie wiem czemu ale ręczna edycja pliku menu.lst nie działa. Natomiast jeśli zmienię te same opcje przez startup-manager to wtedy działają. Ręcznie mogę zmienić tylko domyślny system (pierwsza opcja) i czas wyświetlania menu. Chciałem zmienić np. liczbę kerneli wyświetlanych w menu. Ręczna zmiana nic nie daje, a zmiana przez startup-manager działa. Nie wiem czemu tak się dzieje. Na pewno nie chodzi tu o zakomentowanie/odkomentowanie linii bo obu opcji próbowałem.
## should update-grub adjust the value of the default booted system
## can be true or false
# updatedefaultentry=false
Teraz mam inny problem. Nie wiem czemu ale ręczna edycja pliku menu.lst nie działa. Natomiast jeśli zmienię te same opcje przez startup-manager to wtedy działają. Ręcznie mogę zmienić tylko domyślny system (pierwsza opcja) i czas wyświetlania menu. Chciałem zmienić np. liczbę kerneli wyświetlanych w menu. Ręczna zmiana nic nie daje, a zmiana przez startup-manager działa. Nie wiem czemu tak się dzieje. Na pewno nie chodzi tu o zakomentowanie/odkomentowanie linii bo obu opcji próbowałem.
Może właśnie problem polega na tym, że użyłeś tego programu? Tak na marginesie - możesz wkleić swój plik menu.lst?sebekk pisze:Natomiast jeśli zmienię te same opcje przez startup-manager to wtedy działają
cat /boot/grub/menu.lst | grep -v '#'