B
Błąd CDROM
Witam,
podczas instalacji Debiana 3.1r5 bootuję system z płyty CD. CDROM podpięty kabelkiem ATA. Płyta główna Intela na chipsecie G965. Dochodzę do momentu ładowania modułów obsługujących IDE i koniec. Krzyczy, że nie może znaleźć płyty instalacyjnej. Nie podmontowuje mi CDROM.
Co z tym zrobić?
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
Newby
podczas instalacji Debiana 3.1r5 bootuję system z płyty CD. CDROM podpięty kabelkiem ATA. Płyta główna Intela na chipsecie G965. Dochodzę do momentu ładowania modułów obsługujących IDE i koniec. Krzyczy, że nie może znaleźć płyty instalacyjnej. Nie podmontowuje mi CDROM.
Co z tym zrobić?
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
Newby
Sarge jest już trochę przestarzały i może mieć problemu z obsługą nowszego, czyli np. Twojego, zresztą temat ten był wielokrotnie poruszany na forum.
Polecam zainstalować Etcha
Tu masz zapisane skąd ściągnąć.
aloha
Polecam zainstalować Etcha
Tu masz zapisane skąd ściągnąć.
aloha
Dzięki za szybką odpowiedź. Przyłożyłem się trochę i znalazłem chyba odpowiedź na ten problem. Okazuje się, że pomóc może parametr podczas bootowania:
install generic.all_generic_ide=1
Jutro przetestuję, to jeszcze potwierdzę.
Etch chyba jest jeszcze w fazie testowej, a ja chciałbym się jednak oprzeć na oficjalnej, stabilnej wersji.
Pozdrawiam
Newby
install generic.all_generic_ide=1
Jutro przetestuję, to jeszcze potwierdzę.
Etch chyba jest jeszcze w fazie testowej, a ja chciałbym się jednak oprzeć na oficjalnej, stabilnej wersji.
Pozdrawiam
Newby
Etch jest wystarczająco stabilny: http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?t=645velmafia pisze:Etch chyba jest jeszcze w fazie testowej, a ja chciałbym się jednak oprzeć na oficjalnej, stabilnej wersji.
No z tą stabilnością to bym polemizował. Miałem debiana Woody który mi się 3 miesiące temu wysypał po zwykłym apt-get upgrade.
Chciałem tutaj podkreślić, że maszyna będzie służyła jako router, dlatego najbardziej zależy mi na stabilności, a nie na wodotryskach i coraz to nowych pakietach.
Mimo wszystko dzięki za informacje. Ja mi jutro nie wyjdzie z tym parametrem, będę musiał się chyba zaprzyjaźnić z wersją testing, chyba że macie jakieś inne pomysły.
N.
Chciałem tutaj podkreślić, że maszyna będzie służyła jako router, dlatego najbardziej zależy mi na stabilności, a nie na wodotryskach i coraz to nowych pakietach.
Mimo wszystko dzięki za informacje. Ja mi jutro nie wyjdzie z tym parametrem, będę musiał się chyba zaprzyjaźnić z wersją testing, chyba że macie jakieś inne pomysły.
N.
Woody jest "troszkę" przestarzały, Sarge podobnie, a serio uwierz mi Etch sprawia dużo mniej kłopotów niż stare wersje stabilne.newby pisze:Miałem debiana Woody który mi się 3 miesiące temu wysypał po zwykłym apt-get upgrade.
poza tym, Etch ma być w najbliższym czasie wydany jako nowa wersja stabilna (kwestia paru tygodni, teraz jest testowany i poprawiany), tak więc ze stabilnością nie będzie najmniejszego problemu.
aloha
Bo woody jest jeszcze starszy od Sarge i chyba już jest lekki problem z dostaniem pakietów dedykownych dla niego i dlatego pewnie apt-get ściągał trochę nowsze wersje i się pogryzły z tymi co były w systemie.newby pisze:Woody który mi się 3 miesiące temu wysypał po zwykłym apt-get upgrade.
Tak jak napisał velmafia, Etch ma już wydane RC2, więc możesz to zainstalować a wydanie etcha jako stabilną oficjalną dystrybucję jest planowane chyba na kwiecień. Widziałem, że w kwietniowym Linux+ ma być właśnie Debian 4.0, czyli Etch. Także bez problemu możesz instalować etcha.