# Defaults for dhcp initscript
# sourced by /etc/init.d/dhcp
# installed at /etc/default/dhcp by the maintainer scripts
#
# This is a POSIX shell fragment
#
# On what interfaces should the DHCP server (dhcpd) serve DHCP requests?
# Separate multiple interfaces with spaces, e.g. "eth0 eth1".
INTERFACES="eth1"
eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:0E:2E:9E:32:07
BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)
Interrupt:5 Base address:0xc800
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:8 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:8 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:560 (560.0 b) TX bytes:560 (560.0 b)
sit0 Link encap:IPv6-in-IPv4
NOARP MTU:1480 Metric:1
collisions:0 txqueuelen:0
czy przy takich ustawieniach i celu:
serwer/router ma dwie eth0 (do ktorej podpiety będzie Internet) oraz eth1 do ktorej podpiety bedzie switch a do niego 3 kompy dla ktorych robie dhcp).
Jeżeli macie jakiekolwiek pomysły dlaczego ciągle dostaje bład i nie moge uruchomic dhcpd.conf to prosze napiszcie.
Treść błędu:
Mar 25 22:20:59 localhost dhcpd: No subnet declaration for eth1 (0.0.0.0).
Mar 25 22:20:59 localhost dhcpd: Please write a subnet declaration in your dhcpd.conf file for the
Mar 25 22:20:59 localhost dhcpd: network segment to which interface eth1 is attached.
Mar 25 22:20:59 localhost dhcpd: exiting.
rozumiem ze eth1 ma IP 0.0.0.0 czyli go wogole nie ma bo jest niepodpieta jeszcze. Ale co ja mam jeszcze dopisac do /etc/httpd.conf to nie wiem naprawde.........
próbujesz posadzić dhcpd na eth1 tymczasem wg wpisów w /etc/network/interfaces skonfigurowane tylko eth0 (!) 192.168.1.x a wg wpisów w dhcpd.conf jest to jakieś dziwne 204.x.x.x
tu leży problem
do poprawki : /etc/network/interfaces (zle BCast dla eth0 no i eth1 skonfigurowac)
i /etc/dhcpd.conf skorygowac 204.x.x.x ( zprzykłądowej konfiguracji to chyba jest?) na wpisy adekwatne do twojej sieci
collisions:0 txqueuelen:1000
Interrupt:5 Base address:0xc800
l
Próbujesz konfigurować eth1 poprzez dhcp uruchomione na tym samym interfejsie. Powinieneś eht1 skonfigurować w /etc/network/interfaces oraz poprawić adres MAC dla hosta h-2 na właściwy.
norberto pisze:jeremi za takie wypowiedzi powinien byc ban na forum bo co ma piernik do wiatraka
to co napisales jest po prostu bzdura
Dhcpd w tym przypadku nie wstanie bo eth1 nie jest skonfigurowane. A MACi jak widać są niepoprawne (może to być pomyłka), co do IPków to nie możemy przesądzać czy one są niepoprawne bo za mało wiadomo o topologii całej sieci (eth0 ma 192.168.x.x przez ktore ma byc dostępny Internet, a to sugreuje że gdzieś tam musi być NAT).
Jeśli Tobie udało się skonfigurować interfejs przez dhcp uruchomione lokalnie na tym samym interfejsie to proszę o przepis lub wskazówkę. Chętnie się czegoś douczę.
a więc tak, ifconfig wyprodukowal parametry interfejsu sieciowego eth1 serwera, wraz z jego mackiem, jak widac interfejs jest niepodniesiony i tu jestesmy zgodni.
ifconfig
natomiast wpisy w pliku dhcpd.conf a konkretnie sekcja "host" pozwala przypisac komputerowi w przylaczonemu do sieci konkretny adres IP. oznacza to ze komputer z karta sieciowa o adresie MAC 00:11:22:33:44:55 otrzyma zawsze od serwera dhcp adres 111.222.333.444
według Ciebie to jest tak, ze poprzez serwis DHCPd uruchomiony na serwerze chcesz ustawic adres interfejsu sieciowego serwera eth1, bo ten interfejs jest niepodniesiony
dostrzegasz blad w Twoim rozumowaniu?
norberto pisze:
natomiast wpisy w pliku dhcpd.conf a konkretnie sekcja "host" pozwala przypisac komputerowi w przylaczonemu do sieci konkretny adres IP. oznacza to ze komputer z karta sieciowa o adresie MAC 00:11:22:33:44:55 otrzyma zawsze od serwera dhcp adres 111.222.333.444
To wiem ... nie musisz mi tego tłumaczyć.
norberto pisze:
według Ciebie to jest tak, ze poprzez serwis DHCPd uruchomiony na serwerze chcesz ustawic adres interfejsu sieciowego serwera eth1, bo ten interfejs jest niepodniesiony
dostrzegasz blad w Twoim rozumowaniu?
Wiem, że się tego w taki sposób nie da zrobić bo powstaje, jak to mówią programiści zakleszczenie (deadlock) - dhcpd wymaga skonfigurowanego interfesju a intefejs chce się konfigurować przez dhcp. Tą prośbę wrzuciłem z premedytacją, chciałem żebyś zrozumiał o co mi chodziło (jeśli uraziłem to przepraszam). Czytając informacje wrzucone przez ls-l dostrzegłem fakt że jeden z MACów w dhcpd.conf ma MAC eth1 serwera na którym ma być dhcpd, więc na to zwróciłem uwagę i stwierdziłem że chciał go w taki sposób skonfigurować.
Tylko podniosło mi się ciśnienie odrobinę jak zobaczyłem posta o banie i bzudrach.
co prawda to polecenie mogłbym wpisac do init.d ale po co skoro (podobno) mozna dopisac odpowiednik tego do /etc/network/interfaces i powinno byc wszystko OK, tylko co dopisac??
moj obecny stan tego pliku to:
# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
# The primary network interface
auto eth0
iface eth0 inet dhcp