kde czy gnome?
kde czy gnome?
Witam , jak w temacie - korzystam z Gnome , ale cały czas myślę o przejściu na kde - jakie jest Wasze zdanie :?: .Wiem , że to kwestia gustu , ale chciałbym poznać opinie innych. Jak ze stabilnością :?: (bo wygląd chyba raczej na 100 % bardziej efektowny na kde) .
KDE
KDE IMHO najlepsze jest, sam używam
KDE zżera mniej zasobów niż GNOME (Sic!).
KDE jest bardziej konfigurowalne.
W repo aż roi się od kprogramów
KDE jest pisane w C++ (mój ulubiony) oraz QT, które trochę lepiej wygląda od Gtk+.
GNOME
IMHO dobre dla początkującego, bo wszystko ładnie poukładane.
Jest bardzo proste, w przeciwieństwie do KDE.
Podsumowanie
Ja dawniej używał GNOME - jest ono przyjazne dla początkujących. Jednak KDE nie dość, że jest ładniejsze, że można je lepiej dostosować do własnych potrzeb - jest po prostu jak dla mnie lepsze.
KDE IMHO najlepsze jest, sam używam
KDE zżera mniej zasobów niż GNOME (Sic!).
KDE jest bardziej konfigurowalne.
W repo aż roi się od kprogramów
KDE jest pisane w C++ (mój ulubiony) oraz QT, które trochę lepiej wygląda od Gtk+.
GNOME
IMHO dobre dla początkującego, bo wszystko ładnie poukładane.
Jest bardzo proste, w przeciwieństwie do KDE.
Podsumowanie
Ja dawniej używał GNOME - jest ono przyjazne dla początkujących. Jednak KDE nie dość, że jest ładniejsze, że można je lepiej dostosować do własnych potrzeb - jest po prostu jak dla mnie lepsze.
Możesz jeszcze zajrzeć tutaj: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=3056#3056 Duży zbiór środowisk graficznych
Fluxbox ciekawy jest, miałem go chwilę, jednakże, IMHO, nie można go dostosować do swoich potrzeb tak jak np. KDE, bo akurat to środowisko jest naprawdę olbrzymie no i mi po prostu łatwiej idzie je dostosować.
A co do tego co ile RAMu zżera, na pewno KDE mniej niż GNOME, no ale fluxbox króluje Jednakże nie wiem co komu szkodzi, posiadając chociażby 512 MiB RAMu, odpalić GNOME/KDE, a w ostateczności Xfce...
A co do tego co ile RAMu zżera, na pewno KDE mniej niż GNOME, no ale fluxbox króluje Jednakże nie wiem co komu szkodzi, posiadając chociażby 512 MiB RAMu, odpalić GNOME/KDE, a w ostateczności Xfce...