Czy Debian b

Ogólne pytania dotyczące systemu
tajwan

Czy Debian będzie odpowiednim systemem?

Post autor: tajwan »

Czy Debian będzie odpowiednim systemem do zastosowań w firmie jak i zwykłego użytkownika i na serwer?
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

Na serwer tak ale z tym "zwykłym użytkownikiem" to bym się dłużej zastanowił. Są dystrybucje lepiej przystosowane dla zwykłych użytkowników.
Awatar użytkownika
Shiver25

Post autor: Shiver25 »

Jeślibym patrzył na to wszystko z mojej strony to postawiłbym w firmie jakiegoś Debiana. Oczywiście po konfiguracji, średnio inteligenta istota sobie z nim poradzi. Natomiast jeśli chodzi o serwer wybrałbym CentOS-a. Takie są moje przemyślenia oraz pewne doświadczenie, które skłaniają mnie do wybrania dystrybucji opartej na RedHacie na serwer :]

Pozdrawiam.
tajwan

Post autor: tajwan »

To jaką dystrybucje wybrać do zwykłego użytkownika i do firmy?
Awatar użytkownika
Shiver25

Post autor: Shiver25 »

Debian Lenny, teraz jest to wydanie stable. Sprawdzi sie w firmie oraz na desktopie. Nie radzilbym stawiania np. Sid-a jak wiadomo jest to wersja malo stabilna wiec moglaby narobic troche zamieszania.
Rad
Member

Post autor: Rad »

Jeżeli chodzi o zastosowania w domu, to Debian Sid, ewentualnie Testing będzie najlepszym wyborem. Desktop w firmie to Stable/Testing. Jeżeli chodzi o serwer to raczej Stable, chyba, że jest potrzeba użycia testinga.
Awatar użytkownika
paolus
Beginner

Post autor: paolus »

Witam

Odnośnie wersji dla zwykłego użytkownika to polecam sida. Używam od dwóch lat i nie zdarzyło mi się przeinstalowywać systemu. Nawet gdy jakiś pakiet się wykrzaczy to bardzo szybko pojawiają się poprawki. Ponadto w repo sida są np w miarę najnowsze sterowniki grafiki (fglrx) i ich instalacja nie sprawia problemów. Dla bardziej "zachowawczych użytkowników" to jednak testing.

Pozdrawiam
HiFi

Post autor: HiFi »

Nie wiem co wy robicie z Sidem, że jest u Was mało stabilny. Ja korzystam z Debiana od dawna (tylko Sid) i uważam, że jest to najstabilniejszy system jaki miałem - krótko mówiąc, jak sam czegoś nie skaszanię, to działa wyśmienicie.
7PGXW
Beginner

Post autor: 7PGXW »

A często robisz aktualizację? ;)
PhockouS

Post autor: PhockouS »

[quote="7PGXW"]A często robisz aktualizację? ]

Ja robię o 12-13 rano i 22-24, zależy o której się pojawią. Debiana Sid używam odkąd używam Debiana i nigdy, nigdy aktualizacja nie wykrzaczyła mi systemu. Jest to najstabilniejszy system jaki miałem.

Co do tematu - polecam wersję testową, czyli teraz Squeeze.
ODPOWIEDZ