Dorobienie Debiana do wersji Ubuntu
Dorobienie Debiana do wersji Ubuntu
Za sprawom Waszego moderatora Kaka' <-- nie wiem co to znaczy ale źle mi się kojarzy :P
Przeszedłem na Debiana, miło mnie zaskoczył pobierając w czasie instalacji najnowsze jądro i spolszczając się całkowicie. Ubuntu tego nie potrafił. Zainstalowałem prawie bezproblemowo sterowniki do grafiki - na początku padł mi serwer X ale dałem rade naprawić sam. Ale po starcie nie mam obrazu rozciągniętego na cały monitor... :/
To co w Ubuntu mi się spodobało to lepszy manager plików - niby i tu i tu nautlilus, ale ten w Debianie przypomina zamierzchłe czasy Windowsa 95... Jak to zmienić? Nie podoba mi się także start systemu... Jakieś litery znaki, ogólnie za dużo tekstu... Ubuntu miał takie a'la XP Jak to zrobić?
Musze przyznać że szybciej działa Debian niż Ubuntu. Tylko coś ma mało wpisów w tych repozydiach....
Mam nadzieje że panuje tutaj lepsza atmosfera niż na forum Ubuntu i mój każdy temat nie poleci do kosza z odpowiedzią "Szukaj"
pzdr!
Przeszedłem na Debiana, miło mnie zaskoczył pobierając w czasie instalacji najnowsze jądro i spolszczając się całkowicie. Ubuntu tego nie potrafił. Zainstalowałem prawie bezproblemowo sterowniki do grafiki - na początku padł mi serwer X ale dałem rade naprawić sam. Ale po starcie nie mam obrazu rozciągniętego na cały monitor... :/
To co w Ubuntu mi się spodobało to lepszy manager plików - niby i tu i tu nautlilus, ale ten w Debianie przypomina zamierzchłe czasy Windowsa 95... Jak to zmienić? Nie podoba mi się także start systemu... Jakieś litery znaki, ogólnie za dużo tekstu... Ubuntu miał takie a'la XP Jak to zrobić?
Musze przyznać że szybciej działa Debian niż Ubuntu. Tylko coś ma mało wpisów w tych repozydiach....
Mam nadzieje że panuje tutaj lepsza atmosfera niż na forum Ubuntu i mój każdy temat nie poleci do kosza z odpowiedzią "Szukaj"
pzdr!
IMHO jest to totalnie niepotrzebne, przezroczysty mc wygląda świetnie..JarekMk pisze:To co w Ubuntu mi się spodobało to lepszy manager plików - niby i tu i tu nautlilus
(ale to tylko moje zdanie ]Nie podoba mi się także start systemu... Jakieś litery znaki, ogólnie za dużo tekstu... [/quote]
Możesz to zmienić edytując Twój
Kod: Zaznacz cały
/boot/grub/menu.lst
Do tego służy chyba bootsplash ale nie wiem jak to się je, bo sam nie używam ]Tylko coś ma mało wpisów w tych repozydiach....[/quote]JarekMk pisze:Ubuntu miał takie a'la XP
<click>
zresztą google prawdę Ci powie :P
Pozdrawiam
p.s.
sportem to Ty się chyba nie interesujesz? o_0
To niech od dzisiaj kojarzy Ci się to dobrze, a nie źle ]Przeszedłem na Debiana, miło mnie zaskoczył pobierając w czasie instalacji najnowsze jądro i spolszczając się całkowicie. Ubuntu tego nie potrafił.[/quote]JarekMk pisze:Za sprawom Waszego moderatora Kaka' <-- nie wiem co to znaczy ale źle mi się kojarzy :P
Ubuntu potrafi, potrafi, tylko nie "standardowo"
W opcjach GNOME. ¦ciągnij jakieś nowe skórki czy coś w tym stylu.JarekMk pisze:To co w Ubuntu mi się spodobało to lepszy manager plików - niby i tu i tu nautlilus, ale ten w Debianie przypomina zamierzchłe czasy Windowsa 95... Jak to zmienić?
BTW, ze swojej strony polecam KDE - na pewno Ci się spodoba ]Nie podoba mi się także start systemu... Jakieś litery znaki, ogólnie za dużo tekstu... Ubuntu miał takie a'la XP Jak to zrobić?
[/quote]
Nie rób tego błędu. Za dwa miesiące większość tych komunikatów będziesz rozumiał i będziesz dziękować, że nie ma takiego czegoś jak w ubuntu (ten pasek ładowania). Naprawdę, nie zmieniaj tego, bo nie ma to sensu. To "za dużo tekstu" się bardzo przydaje (nie wiem jak innym, ale mnie na pewno).
Czy szybciej? Tu bym się raczej nie zgodził. Ogólnie to *buntu szybciej się uruchamia, aniżeli Debian, ale "co kraj to obyczaj" ]JarekMk pisze:Musze przyznać że szybciej działa Debian niż Ubuntu. Tylko coś ma mało wpisów w tych repozydiach....
Mam nadzieje że panuje tutaj lepsza atmosfera niż na forum Ubuntu i mój każdy temat nie poleci do kosza z odpowiedzią "Szukaj" [/quote]
Tu akurat takich numerów nie wykręcamy Ale mała prośba, nie pisz tego samego na kilku forach, bo to trochę bez sensu. O tym samym napisałeś na "forum.złeprogramy.pl" Wiem, że chcesz szybko odpowiedź, ale raczej bym tam nie pisał (chyba sam widzisz co za "typy" tam siedzą...).
A ciemu ?Kaka' pisze:p.s.
sportem to Ty się chyba nie interesujesz? o_0
To nie to tak jest coś poprzestawiane i jeszcze nie wiem co :PKaka' pisze: BTW, ze swojej strony polecam KDE - na pewno Ci się spodoba ]
Wypróbuje
W opcjach GNOME. ¦ciągnij jakieś nowe skórki czy coś w tym stylu.
Ogólnie trochę 'zabiedzony' jest Debian na starcie
Czy da się zmienić kolor tej planszy z wyborem systemów ? Grub to wiem ale j ak zmienić na czarne tło to już nie :P
Gdybyś się interesował, może Kaka' kojarzyłby Ci się inaczejA ciemu ?
JarekMk pisze:Czy da się zmienić kolor tej planszy z wyborem systemów ? Grub to wiem ale j ak zmienić na czarne tło to już nie :P
Kod: Zaznacz cały
# vim /boot/grub/menu.lst
znajdź to:
i pozmieniaj jak Ci się podoba ]<click>[/URL]# Pretty colours
color cyan/blue white/blue
Nuntaro dzisiaj dodał. Fajna sprawa
aby nie otwierał każdego katalogu w nowym oknie idż do:To co w Ubuntu mi się spodobało to lepszy manager plików - niby i tu i tu nautlilus, ale ten w Debianie przypomina zamierzchłe czasy Windowsa 95... Jak to zmienić?
Menu > Desktop > Preferences > File Managment
na zakładce Behavior zaznacz 'Always open in browser windows'
Witam,
Jeśli używasz gnome to polecam tą stronę http://gnome-look.org/
Pozdrawiam
Jeśli używasz gnome to polecam tą stronę http://gnome-look.org/
to nie debian wygląda tak tylko gnome ;-)Debianie przypomina zamierzchłe czasy Windowsa 95...
Pozdrawiam
"Kopalnia Repozytoriów"
Jeśli chcesz pobawić się z ekranem uruchamiania to polecam splashy.
Jeśli chcesz pobawić się z ekranem uruchamiania to polecam splashy.