[+] Lenny - jak zamieni

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
kaladann

[+] Lenny - jak zamienić konquerora na dolphina?

Post autor: kaladann »

Witam!

W związku z tym że bardzo lubię dolphina, a w Lenny widzę jest domyślnie konqueror to mam pytanie jak to zamienić?

Dolphina, nie widzę w repozytorium.

Dziwne że nikt chyba tego nie potrzebuje bo widzę w wyszukiwarce, że jest tylko 9 postów z dolphinem i żaden nie na ten temat.
beta1
Beginner

Post autor: beta1 »

Dolphin należy do KDE4 a w Lennym jest KDE3.5.

Ale może to by cie zainteresowało -> http://packages.debian.org/en/lenny/d3lphin
kaladann

Szczere podziękowania, pokombinuje z tą paczką :D

Mimo ze dolphin należy do kde 4 to jednak w każdej dystrybucji z którą miałem doczynienia min. Gentoo także Ubuntu (kde 3.5) dolphin jest standardowo w repozytorium. Dlatego się zdziwiłem nie widząc go w Debianie.

Jak będę miał zainstalowanego powalczę wtedy z zamianą managera. Szkoda, że nie wiecie jak to zrobić?
PhockouS

Post autor: PhockouS »

Wystarczy, że przeedytujesz skrót w menu odpowiadający za konquerora, a będzie uruchamiał się dolphin. Dawno temu kiedy korzystałem z KDE właśnie tak zrobiłem, wszystko działało cacy.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Nie prościej w centrum sterowania wybrać d3lphina (tutaj mam na myśli dolphina w wersji dla KDE 3.xx ...) na przeglądarkę plików/sieci?
kaladann

Chyba tego nie można tak zmienić jednym kliknięciem, przynajmniej ja takiej opcji w kde 3.5 nigdy nie widziałem.

Zrobiłem tak:
centrum sterowania->składniki kde->skojarzenia plików->inodes->directory i system directory i dolphina przenieść na samą górę.
Działa elegancko tylko, że jak zwykle kosz otwiera się w konqerorze pewnie do tego jest jeszcze jakieś specjalne skojarzenie.

Dziękuję za odnośnik do dolphina pod Debianem. Temat można zamknąć.
ODPOWIEDZ