Witam.
Zainstalowałem przed chwilą Debiana 5.0 Lenny. Jest to moje pierwsze spotkanie z tym systemem. Miałem wcześniej Ubuntu 8.04 i 8.10. Problem jest w tym iż chciałem zainstalować sterowniki do karty Nvidia 6200. Wcześniej na Ubuntu instalowałem je według tego poradnika: http://www.ubucentrum.net/2008/06/insta ... 405-w.html
Na Ubuntu sposób działał w 100%. Zrobiłem tak samo w wypadku Debiana, sterowniki zainstalowały się pomyślnie. Uruchomiłem komputer ponownie i po zalogowaniu otrzymałem komunikat:
Z powodu nieoczekiwanego błędu nie można teraz używać Nautilusa.
Uruchomienie Nautilusa nie jest w tej chwili możliwe z powodu nieoczekiwanego błędu zgłoszonego przez Bonobo przy próbie odnalezienia generatora obiektów. W naprawieniu problemu może pomóc usunięcie procesu bonobo-activation-server i ponowne uruchomienie Nautilusa.
Pojawiła się tapeta, ikony pulpitu, ale nie mam u góry i na dole paska menu. Wie ktoś jak mogę go przywrócić? Mam na pulpicie tylko ikony: Mój komputer, Folder Domowy i Kosz, nic więcej.
Od kiedy Ubuntu = Debian? No, może coś mają ze sobą wspólnego, ale... chyba coś namieszałeś sobie. Sterownik Nvidii instalujemy przy pomocy poradnika KaKi' (nvidia_drivers) zwróć uwagę na najnowszy sterownik, prawdopodobnie w poradniku nie jest to uaktualnione.
Mam na pulpicie tylko Mój Komputer, Folder Domowy i Kosz Ani terminala ani przeglądarki! Niech mi ktoś powie jak uruchomić terminal i Operę to zacznę działać. Gdzie tego szukać?