[+] Ustawienie duplexu karty sieciowej przy starcie systemu

Ogólne pytania dotyczące systemu
Korkki

[+] Ustawienie duplexu karty sieciowej przy starcie systemu

Post autor: Korkki »

Witam.
Niedawno zainstalowałem Debiana Squeeze według poradnika. Instalowałem z płytki netinstall bez dostępu do internetu. Poradziłem sobie ze zmuszeniem karty sieciowej do pracowania w trybie 10 Mb/s pełny duplex poleceniem ethtool, tylko w takim trybie działa internet. Niestety system próbuje odczytać adres z sieciowego dhcp podczas startu, nie daje rady przez co start się niemiłosiernie wydłuża. Trzeba wcisnąć Ctrl-c żeby poszedł dalej. Znalazłem poradę, że należy dopisać:

Kod: Zaznacz cały

ethtool -s eth0 speed 10 duplex full autoneg off
do pliku /etc/rc.local. Nie rozwiązuje to jednak problemu, bo po starcie i tak trzeba wykonać:

/etc/init.d/networking restart
i wtedy dopiero zaczyna działać internet. Chodzi mi o to aby polecenie z ethtool było wykonywane podczas startu systemu przed wysyłaniem żądania o IP do dhcp.

Dziękuję z góry za sugestie.
Rad
Member

Post autor: Rad »

Korkki pisze:Chodzi mi o to aby polecenie z ethtool było wykonywane podczas startu systemu przed wysyłaniem żądania o IP do dhcp.
W /etc/network/interfaces masz takie coś jak pre-up, może skorzystaj z tego. I przeczytaj man interfaces :) .
Korkki

Dzięki wielkie, rozwiązanie działa, teraz mój /etc/network/interfaces wygląda tak

auto lo
iface lo inet loopback

iface eth0 inet dhcp
pre-up /etc/network/duplex

auto eth0
A plik /etc/network/duplex tak

#!/bin/bash
ethtool -s eth0 speed 10 duplex full autoneg off
To tak jakby ktoś miał podobny problem ;)

Swoją drogą najciekawsze jest dla mnie to, dlaczego ja muszę ustawiać duplex w ten sposób (niezależnie od systemu operacyjnego), a mój brat nie. On ma autonegocjację dupleksu, a podłączeni jesteśmy do tej samej sieci przez tego samego switcha. Sprawdzaliśmy u niego wszystkie opcje i komputer połączał się bezproblemowo. Conajmniej dziwne :-/
Utumno
Beginner

Post autor: Utumno »

Sa karty, np Realtek 8019, ktore nie wspomagaja autonegocjacji.
Korkki

Tak, tylko że moja karta na pewno ją wspomaga. Gdy miałem jeszcze ten komputer w domu podłączony był do sieci domowej i autonegocjacja była włączona, internet działał. Zresztą jak ustawie na 100 Mb/s fullduplex to sieć też nie działa. :-/ Moja karta sieciowa to zintegrowana na płycie Asus P5N-T Deluxe. Na stronie Asusa podają, że to Marvell 88E1116 PCIe Gigabit LAN PHY featuring AI NET2. Na stronie marvella napisane jest, że karta ta wspiera autonegocjację. Nie mam pojęcia o co może chodzić. :-/
ODPOWIEDZ