Ostatnio zainstalowałem Debiana w wersji 5. Nie jestem za bardzo obeznany w Linuksach szczerze mówiąc ale staram się.
Wszytko poszło dobrze tylko, że nie było obrazu, częstotliwość odświeżania na wstępie była za duża ale ogarnąłem to modyfikując nieco xorg.conf. Następnie przyszła pora na instalacje sterowników ATI (moja karta to radeon HD4850). Pobrałem sterowniki w wersji 9.2 ze strony http://www.ati.com i zainstalowałem - wszystko bezproblemowo.
Wykonuję restart, a tu czarny ekran i parę czerwonych kresek. Plik xorg.conf z tego co widzę został zmodyfikowany przez sterownik. Tryb graficzny da się uruchomić tylko po zmianie "Device" z ati na fglrx. Co jest nie tak?
Czytałem główny temat o sterownikach dla ATI ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Proszę o pomoc, jakieś pomysły?
Pozdrawiam.
[Dodano: 2009-03-08, 22:48]
Z tego co też wiem fglrx jest jakimś sterownikiem tylko ze po wpisaniu:
to nie znaczy, że nie ma akceleracji, to znaczy, że nie ma programu glxinfo. Zdaje się, że musisz zainstalować pakiet: mesa-utils.
Edit:
Ja zawsze instalowałem sterowniki z repozytorium (instrukcja jest gdzieś na forum) i nie miałem problemów, ale ja mam dużo starszą kartę (Radeon 9800xt).
Też tak chyba będę musiał zrobić. Tylko myślałem, że jak pobiorę konkretne sterowniki ze strony do karty - tak jak w Windows - to wydajność karty będzie wyższa.
[Dodano: 2009-03-09, 19:31]
Zainstalowałem sterowniki z repozytorium oraz pakiet mesa-utils.
Efekty:
Specjalnych potrzeb może nie mam ale chciałbym wykorzystać sprzęt w 100 %. Może jakąś grę odpalić? Gdzieś widziałem temat gdzie forumowicz zmieniał w sekcji ,,device'' nazwę sterownika z fglrx na ati, a potem na radeon i wyniki znacznie się różniły. Czy jest coś w tym?
To o czym piszesz to zmiana fgrlx na sterowniki otwarte. Otwarte sterowniki całkiem dobrze wspierają starsze karty ATI/AMD, z nowszymi radzą sobie gorzej.
Niedawno AMD podało informację o zaprzestaniu wspierania starszych modeli kart (<=R5xx) w sterownikach zamkniętych, argumentując to tym, że chcą bardziej skupić się na sterownikach do nowszych modeli. Miejmy nadzieje, że taka jest prawda i nie chodzi o jakąś redukcję zatrudnienia związaną z kryzysem. Te starsze modele mają być właśnie wspierane przez sterownik otwarty, AMD udostępniło jakąś dokumentację, i przydzieliło tam podobno jakiegoś pracownika, ale nie wiem jak to dokładnie wygląda. W weekend zmieniłem sterownik z zamkniętego na otwarty i ilość fps w glxgears spadła mi o 30%. Wiem, że glxgears to nie żaden benchmark, ale ogólnie w necie można przeczytać, że otwarte sterowniki świetnie się sprawują z kartami <=R200 z tymi nowszymi to tylko jakoś działają. Jedyne co jest na plus otwartych sterowników to o wiele lepiej działające wyjście xv(przynajmniej u mnie).
Wiem, że do jądra 2.6.28 trafił jakiś nowy menedżer pamięci (GEM), który ma zwiększyć wydajność otwartych sterowników, ale to na razie przyszłość. Na twoim miejscu został bym przy tym co masz teraz.