Amilo Pi 2512 i Debian Squeeze - jakie problemy?

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Gumis_sx

Amilo Pi 2512 i Debian Squeeze - jakie problemy?

Post autor: Gumis_sx »

Witam.

Wcześniej miałem na stacjonarnym komputerze Debiana i chodził dobrze.
Stacjonarki się pozbyłem zakupiłem sobie laptopa Amilo Pi 2512.
Moje pytanie brzmi: czy nie będzie problemu ze sterownikami? Np. do sata i karty wifi opartej na chipsecie Atheros AR5007E. Wcześniej instalowałem Debiana na komputerze gdzie nie było sata tylko IDE.

Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie sugestie przed instalacją, w oryginale miałem Vistę.

PS. Jeszcze jedno. Mam procesor (przynajmniej tak wynika z Everesta) 64 bitowy. Lepiej pobrać wersję amd64 czy zwykłą pod architekturę x86. Czy ta 64bitowa nie sprawia jakichś problemów itp.?

Pozdrawiam.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Co do wersji systemu - cóż, jest stosowny wątek(-tki) na forum, można tam poczytać.
Atheros jest obsługiwany, a niedawno na forum był wątek dotyczący tego konkretnego sterownika. Z tego co wiem - został on odpalony i działa bez problemu.
SATA Intela (bo zdaje się, że taki) powinna być obsługiwana. Jeśli nie będzie wówczas coś się wymyśli.
Reszta też pownna pójść.
Generalnie nie ma dużych problemów z notebookami Fujitsu-Siemensa pod linuksami. Tzn. nawet jeśli jakieś są, to i tak da się w jakiś sposób spowodować działania linuksa na nim. Największe problemy występują z kartami modemowymi oraz z grafiką jeśli jest oparta na kartach VIA (tu nie powinna być).
Gumis_sx

Instalacja przeszła bez problemu.
Z tym, że co do Wifi miałem dobre przeczucie, że nie będzie tak łatwo.
Skorzystałem z tego poradnika http://ulek.ovh.org/index.php?show=weblog&id=11
ale nic nie da rady zrobić bo nie znajduje pakietów.
Zainstalowałem 64bitowy system.

Ma ktoś pomysł jak to skonfigurować bo coś nie bardzo chce ruszyć.
W system/sieć jest połączenie bezprzewodowe, ale jego konfiguracja nic nie daje.

Wynik

Kod: Zaznacz cały

lspci

04:00.0 Ethernet Controller: Atheros Communications Inc. AR242x 802.11abg Wireless PCI Express Adapter
PS. Tu wygląda że Chipset to AR242.

Jakiś łopatologiczny poradnik jak to skonfigurować?
Bo za 2h kończę pracę i już nie będę miał dostępu do internetu.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Jeśli zainstalowałeś jakiś sterownik do Atherosa, to zainstaluj też wicd i pójdzie. WICD musisz pobrać z ich strony/repo.
Gumis_sx

No tak ale żeby pobrać z ich repozytorium i potem zainstalować za pomocą ,,apt-get install'' musiałbym mieć na laptopie połączenie z internetem. A sterowniki takie załadowały się razem z systemem.
button
Beginner

Post autor: button »

Ten poradnik jest dobry, brakuje tam tylko jednej ważnej rzeczy. W nowych jajkach standardowo jest sterownik ath5k, który jest ładowany przy starcie, ale niestety nie radzi sobie z tą kartą.

Musisz sobie jakoś do tego laptopa podłączyć łącze przewodowo, albo ściągnąć Debiana na płytach DVD, tak żebyś mógł zainstalować te pakiety.
Jeżeli już to zrobisz proponuje zainstalować madwifi z repozytorium, jest nowsze. Wystarczy ściągnąć:

build-essential
module-assistant
madwifi-source
wireless-tools
i wszystko co pociągnie się z zależności.

Potem tylko jako root:

m-a prepare
m-a a-i madwifi
modprobe -r ath5k
modprobe ath_pci
Do tego jeszcze wrzucić ath5k na blackliste, żeby nie ładował się przy starcie systemu i karta będzie działać.

Ta metoda jest o tyle lepsza, że module-assistant tworzy paczkę deb, którą w razie potrzeby można łatwo odinstalować.
ODPOWIEDZ