Witam, chciałbym prosić o pomoc przy projekcie sieci komputerowej, który mam wykonać jako zaliczenie wykładu z informatyki. Temat mam taki: "Sieci teleinformatyczne w niewielkich firmach - koncepcja projektowa na bazie wybranego przedsiębiorstwa." I teraz gwóźdź programu, pomysł mam taki żeby firma działała w branży reklamowej, tworzenie plakatów, ulotek, reklam, grafik itp. materiałów. Miałaby około 30-40 stanowisk komputerowych, położoną profesjonalną sieć, co do serwerów to usługi byłyby rozdzielone na dwie maszyny: usługi wychodzące na zewnątrz (www, poczta itp.) osobno, a osobno usługi dla intranetu (serwer plików i druku, wspólna domena postawiona na sambie, baza danych). Wszystko działało by pod kontrolą Debiana oczywiście
Proszę was głównie o radę czy projekt dla firmy z tej branży miałby sens, czyli czy te 30-40 stanowisk to nie jest jakaś totalna abstrakcja bo chcę zrobić coś ambitniejszego i nie chcę powielać oklepanych schematów. W sieci można znaleźć całą masę tego typu projektów, ale w większości ludzie chętnie skupiają się na branży IT, konsultingu, usługach informatycznych itp. czego nie chcę już powielać.