[+] aktualizacja pakietów zainstalowanych z experimental

Ogólne pytania dotyczące systemu
galvay

[+] aktualizacja pakietów zainstalowanych z experimental

Post autor: galvay »

Mam kolejną zagwozdkę z pakietami.
Mam ebiana unstable + kde4, zainstalowane z repozytorium experimental poprzez

Kod: Zaznacz cały

aptitude -t experimental install blablabla
Instalowałem kde poprzez paczkę kde4, ale w międzyczasie wywaliłem zbędne pakiety, więc metapaczki kde4 i podobnych (typu kde-multimedia, itp.) już nie mam.
Jak wiadomo- wyszła wersja 4.2.1. No i chciałbym zaktualizować wszystkie paczki do tej wersji.
Tylko kurde jak? Nie będę przecież instalował na nowo całego kde, żeby mi się wszystko zaktualizowało.
Nie wiem też jakie dokładnie paczki z kde mam teraz zainstalowane...
Zatem czy istnieje jakiś sposób, żeby zaktualizować wszystkie pakiety, które mam zainstalowane z repozytorium experimental? I tylko te, bo nie mam zamiaru aktualizować pozostałych.
Czarno to widzę, no ale to by było idiotyczne, gdybym nie mógł aktualizować tego inaczej niż ręcznie jakoś wyszukując te pakiety.
Miło by było, gdyby jakoś za pomocą aptitude, a nie apt-get ;)
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

O pin-priority słyszałeś?
Albo wyłącz na czas aktualizacji pozostałe repozytoria, ale możesz sobie szybko wywalić system.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Zaraz posypią się na mnie gromy, ale co mi tam. Zainstaluj synaptic. Dalsza procedura aktualizacyjna jest prosta i znacznie wygodniejsza od wszelkich narzędzi tekstowych i semigraficznych. Możesz też domyślnego Adepta, a wkrótce otrzymasz też KPackageKit, ale... Synaptic jest - mimo, że należący do świata Gnome - najlepszym menedżerem pakietów (w zasadzie nakładką) dla KDE :)
wieszti
Beginner

Post autor: wieszti »

galvay

Post autor: galvay »

Dobra, zbłaźniłem się :|
@wieszti- czytałem kiedyś wszystko na tej stronie, ale jakoś bijąc się dziś z tym problemem postanowiłem tam nie zaglądać, bo z niewiadomych przyczyn byłem święcie przekonany, że tego tam nie ma o_O
Oczywiście to rozwiązuje problem ;)
@pavbaranov- Synaptic to dla mnie zUo ;) Nie jest tak sprytny jak aptitude :P
@lis6502- coś tam słyszałem, ale ja sklerozę mam ^^
Tak czy inaczej dzięki.
ODPOWIEDZ