Problem z terminfo - vimem - pod chrootowanym ssh

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
b.YISK

Problem z terminfo - vimem - pod chrootowanym ssh

Post autor: b.YISK »

Witam serdecznie!

Na moim debianowym serwerze posiadam chrootowane SSH. Operuję nim przy użyciu skryptu make_chroot_jail.sh. Skonfigurowałem już wszystko - www, ftp, ssh - i działa świetnie. Z wyjątkiem (jak na razie) jednej rzeczy. Otóż mam problem z plikami terminfo.

Gdy uruchamiam nano bezpośrednio na systemie, to wyskakuje mi komunikat
Error opening terminal: linux
gdzie "linux" to wartość zmiennej $TERM
echo $TERM
linux
Z nano uruchamianym spod SSH również miałem problem, ale właśnie zauważyłem, że zniknął, sam nie wiem w jakich okolicznościach. Zapewne udało mi się dokonać poprawnych zmian w konfiguracji, lecz sprawdzałem ją tylko bezpośrednio. Natomiast z vimem jest większy problem. W przeciwieństwie do nano włącza się, lecz nie pracuje poprawnie, tj. znaki klawiatury interpretuje inaczej, niż jest to pożądane. Problem występuje zarówno spod SSH, jak i podczas pracy bezpośredniej.

Skopiowałem zawartość /usr/share/terminfo w kilka miejsc wewnątrz chroota, np. /home/jail/usr/share/terminfo, /home/jail/lib/terminfo, tak jak zalecano to w kilku poradnikach. Niestety nie pomogło to vimowi.

Próbowałem też ustawiać ręcznie ścieżkę do terminfo w zmiennej $TERMINFO. To też nie pomagało.

Ktoś ma pomysł jak inaczej temu zaradzić?
ODPOWIEDZ