Debian Squeeze - instalacja
Debian Squeeze - instalacja
Witam, próbowałem wczoraj zainstalować Debiana testing (Squeeze), sciągnąłem i DVD i CD oczywiście w obu przypadkach sprawdziłem sumę kontrolną, podczas instalacji pojawia się już problem przy konfiguracji sieci, potem przy instalacji oprogramowania a na końcu nie mogę nawet zainstalować GRUBa - co chwila ten sam komunikat "failed". Inne dystrybucje działają bez problemu włączając w to Archa gdzie net działa przy gołej instalacji w trybie tekstowym. Proszę o jakieś wskazówki co może być przyczyną? Po zabawie z ubuntu, fedorą, suse itd chciałbym w końcu przejść na coś poważniejszego.
Sporo osób narzeka ostatnio na problemy związane z instalatorem Squeeze, także nie jesteś jedyny. Winien pewnie jest sam instalator, a co dokładnie to nie wiadomo (przynajmniej ja nie wiem).
¦ciągnij Lennego w wersji netinstall albo pierwszą płytkę cd i zainstaluj, najlepiej sam system podstawowy, a potem zaktualizuj do Squeeze. Nie sądzę, żebyś i tym razem natrafił na jakieś komplikacje.
Pozdrawiam.
¦ciągnij Lennego w wersji netinstall albo pierwszą płytkę cd i zainstaluj, najlepiej sam system podstawowy, a potem zaktualizuj do Squeeze. Nie sądzę, żebyś i tym razem natrafił na jakieś komplikacje.
Pozdrawiam.
-
Witam!
Mam taki problem. Kiedy instaluje lennego i aktualizuje go do squeeze poprzez edycje wpisów w sources.list dzieje się dziwna rzecz. Kiedyś tak nie było. Po zrestartowaniu maszyny kde nie chce ruszyc. Tzn pokazuje sie kursos w postaci X lub w lewym górym rogu mała konsola zajmująca cwiartke ekranu. Dodam, że przy instalacji lennego ręcznie instaluje kde-core i kde-i18n-pl ale wydawało mi się, że podczas aktualizacji kde tez sie zmieni nawet jesli robie aktualizację bez tego instalowania kde ono i tak sie nie włącza gdy che wystartować x'y. Czy to przez to, że kde4 jest teraz w squeeze i czy w takim wypadku nie powinno zostac zainstalowane przy uzyciu polecenia
Bo nie zabardzo moge znaleźć odpowiedź na pytanie co ja źle robie, że nie moge tego postawić jak nalezy.
Mam taki problem. Kiedy instaluje lennego i aktualizuje go do squeeze poprzez edycje wpisów w sources.list dzieje się dziwna rzecz. Kiedyś tak nie było. Po zrestartowaniu maszyny kde nie chce ruszyc. Tzn pokazuje sie kursos w postaci X lub w lewym górym rogu mała konsola zajmująca cwiartke ekranu. Dodam, że przy instalacji lennego ręcznie instaluje kde-core i kde-i18n-pl ale wydawało mi się, że podczas aktualizacji kde tez sie zmieni nawet jesli robie aktualizację bez tego instalowania kde ono i tak sie nie włącza gdy che wystartować x'y. Czy to przez to, że kde4 jest teraz w squeeze i czy w takim wypadku nie powinno zostac zainstalowane przy uzyciu polecenia
Kod: Zaznacz cały
aptitude dist-upgrade
A co Ci wyrzuca:i:
startx
startkde
-
Teraz po uruchomieniu systemu pokazał mi sie tryb tekstowy konsola do zalogowanie wiec zalogowalem sie wklepałe, startx i efekt taki jak pisałem czyli jakis dziwny background kursor w postaci X i w lewym rogu takie mało okienko z konsolą a po wklepaniu startkde
jak by go nie było O_o
command not found
No tak jakby, zobacz: albo po prostu zainstaluj sobie kde.
dpkg -l | grep kdebase
-
Wywołałem to polecenie i dostałem różne elementy kde. Wcześniej instalowałem kdebase już z repozytorium Squeeze ale to widocznie było za mało, teraz będę musiał pokombinować tak żeby się udało dobrze zainstalować kde4. Dziękuję za pomoc.
[ Dodano: 2009-06-17, 01:09 ]
Witam ponownie!
Dalej nie do końca udało mi się rozwiązać problem z KDE4. Już mniej więcej wyczaiłem w czym problem. Jak postawie lennego i instaluje taki oto zestaw:
to jest ok. Jeśli doinstaluje kde 3.5 też działa. Natomast jak nie instaluje kde 3.5 i uaktualniam lennego do squeeze i dopiero teraz instaluje:
to po wpisaniu startx po czarnym ekranie zaczynają mi latać tęczowe paski. Zauważyłem, że jesli zainstaluje tylko
to startx nie działa ale jeśli doinstaluje xbase-clients paski znów sie pojawiają i tak jest tylko na squeeze poniewaz teraz zrobiłem update do sida i takiego problemu niema. Czemu tak się dzieje w squeeze? Jakie pliki musze pokazać?
[ Dodano: 2009-06-17, 01:09 ]
Witam ponownie!
Dalej nie do końca udało mi się rozwiązać problem z KDE4. Już mniej więcej wyczaiłem w czym problem. Jak postawie lennego i instaluje taki oto zestaw:
aptitude isntall xserver-xorg xbase-clients xfonts-base xterm
aptitude install kde-minimal kde-l10n-pl
aptitude install xserver-xorg