Serwer - poczta, antyspam...
Serwer - poczta, antyspam...
Witam. Już od jakiegoś czasu używam Debiana jako system na serwer. Mam na nim poczte i www. Jest trochę problemu z filtracją spamu. Przed reinstalacją, która była spowodowana wymianą sprzętu, udało mi się jakoś prosto skonfigurować filtracje beż żadnych wodotrysków.. nie pamietam jak to zrobiłem.. coś z procmailem... i do tego amavis. Po reinstalacji wszystko zrobiłem tak samo.. przynajmniej tak mi się wydaje.. ale filtracja już nie działa tak ładnie. Wtedy bez problemu wyłapywało każdy spam, a teraz musiałem dodać w SpamAssassinie trochę punktów dla niechcianych języków. Ale to mnie nie urządza. Teraz będę przenosił wszystko na Etch i chce jeszcze raz wszystko konfigurować. I pojawia się kilka pytań:
1. czy spamd musi być właczony?
2. czy wystarczy tylko amavis (z clamav) i jakaś prosta regułka w procmailu do filtracji
Może macie jakiś pomysł jak to zrobić żeby ładnie działało bez problemu?
Pozdrawiam
--
Miłosz
1. czy spamd musi być właczony?
2. czy wystarczy tylko amavis (z clamav) i jakaś prosta regułka w procmailu do filtracji
Może macie jakiś pomysł jak to zrobić żeby ładnie działało bez problemu?
Pozdrawiam
--
Miłosz
też używam takiej konfiguracji.. no oprócz pyzora.. ale nie działa tak jak ma, tzn chyba nie uczy się spamu, bo maile są zaznaczane jako spam ale nie trafiają do specjalnej skrzynki. Może to jest błąd konfiguracji Amavisa? Chociaż nie sądze bo poprzednio to działało.. a teraz lipa niedługo będe reinstalował cały serwer, to na 4.0 chce zrobić porządnie filtracje i inne zabezpieczenia całego serwera.
@Debian - masz może jakieś dobre manuale do konfiguracji antyspamu? bo jak konfigurowałem to tak po trochu z każdego było brane, metodą prób i błędów, bo nic sensownego nie mogłem znaleźć
@Debian - masz może jakieś dobre manuale do konfiguracji antyspamu? bo jak konfigurowałem to tak po trochu z każdego było brane, metodą prób i błędów, bo nic sensownego nie mogłem znaleźć