Brak opcji wy

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Sniff

Brak opcji wyłączenia komputera +kadu

Post autor: Sniff »

Witam!
Mam debiana 4 i problem... kiedy chce wyłączyć komputer jestem proszony o podanie hasła kiedy je wpisuje (obojetnie czy swoje hasło czy hasło roota) to zostaje poinformowany i błędzie hasła i mam tylko opcje wyloguj... musze wylogowac i dopiero wtedy moge wyłączyć komputer...:/
Kolejny problem to wygląd kadu...i ogólnie całego XFCE... jak narazie wygląda ta... http://wabrzezno.com.pl/studio-web/scr.png czyli normalka...a chce jakoś...* całe srodowisko jak to zrobic?? po za tym czcionki w menu kadu...są duże i nigdzie ich nie mozna zmienic w opcjach kadu zmieniałem ale nic sie nie zmienia bo tam nie da rady zmienić tych z menu czy ma ktoś na to sposób? jak dodać nowe ikony do XFCE?? z góry dzięki!!
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

Sniff pisze:Mam debiana 4 i problem... kiedy chce wyłączyć komputer jestem proszony o podanie hasła kiedy je wpisuje (obojetnie czy swoje hasło czy hasło roota) to zostaje poinformowany i błędzie hasła i mam tylko opcje wyloguj... musze wylogowac i dopiero wtedy moge wyłączyć komputer...:/
z jakiego menadżera logowania korzystasz?
bo jeśli masz XFCE, to aby móc wyłączać komputer z tego środowiska powinieneś zainstalować menadżer logowania xdm

Sniff pisze:chce jakoś...odpicować całe srodowisko jak to zrobic??
http://www.gentoo.org/doc/pl/xfce-config.xml

więcej znajdziesz w google
Sniff

Zainstalowałem xdm jak sprawić żeby on był menagerem logowania a nie ten z gnoma??
el_carles
Junior Member

Post autor: el_carles »

Kod: Zaznacz cały

dpkg-reconfigure xdm
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

Sniff pisze:Zainstalowałem xdm jak sprawić żeby on był menagerem logowania a nie ten z gnoma??

Kod: Zaznacz cały

dpkg-reconfigure xdm
powinieneś zobaczyć pytanie o domyślny menadżer logowania, ewentualne możesz przekonfigurować tego z gnoma (czyli gdm), nie ma to znaczenia którego przekonfigurujesz, ważne tylko żeby to był menadżer logowania.
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Z tego co mi wiadomo, aby można było wyłączać kompa z poziomu Xfce trzeba zmienić jakiś plik. Dokładnie nie pamiętam jaki, ale na google znajdziesz. Podobno xdm nie ma nic do tego.
el_carles
Junior Member

Post autor: el_carles »

Sniff

"Aby zwykły użytkownik mógł wyłączyć komputer, należy odznaczyć Bezpieczeństwo/Secure actions menu" task tylko ze ja mam xfce a tam nie ma zadnych configuratorów tylko czyste srodowisko wszyssko w plikach trzeba ustawić:/
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

TheMasakra
Post autor: TheMasakra »

w przypadku XFCE + XDM trzeba zainstalować 'sudo'... taka mała uwaga, może się komuś przyda
ODPOWIEDZ