Witam. Mam problem z aplikacją shares-admin (foldery współdzielone), której w żaden sposób nie mogę zmusić do współpracy z Sambą. Wygląda to tak, że mogę uruchomić program (z poziomu roota oczywiście) i teoretycznie dodawać współdzielone foldery i zmieniać ustawienia. W efekcie żadne ustawienia nie zostają zmienione, a po ponownym uruchomieniu shares-admin wszystko wygląda tak, jakbym nic nie zmieniał - puste okno przy zakładce foldery współdzielone i puste pola we właściwościach głównych.
Sama Samba działa poprawnie - ręczne próby dodawania współdzielonych katalogów kończą się powodzeniem, aczkolwiek shares-admin ich nie odczytuje.
Próbowałem już różnych sposobów, mniej lub bardziej drastycznych, włącznie z ponowną konfiguracją samby i reinstalacją pakietów. Najgorsze jest to, że pamiętam, iż kiedyś działało to poprawnie. A niestety ręczne zarządzanie Sambą nie jest dla mnie zbyt wygodne. Proszę więc o pomoc, bo mnie skończyły się już pomysły.
EDIT: Udało mi się samodzielnie zdiagnozować i usunąć przyczynę problemu. Była nią najnowsza wersja pakietu system-tools-backends 2.6.0-2lenny2 z gałęzi lenny-proposed-updates. Wystarczył downgrade pakietu do wersji 2.6.0-2lenny1, aby problem został rozwiązany. A wcześniej myślałem, że stabilny debian ma w 100% bezpieczne aktualizacje, widocznie nie dotyczy to niektórych gałęzi aktualizacji :-/