[+] Po

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
wojtasskorcz

[+] Połączenie przez wlan0 a moŻe PPPoE?

Post autor: wojtasskorcz »

WA¯NE!!!
Drogi użytkowniku, jeżeli czytasz ten temat w poszukiwaniu odpowiedzi, ponieważ masz problemy z łączem PPPoE to informuję, że autor tematu uzyskał złe hasło od dostawcy i dlatego temat "ciągnie się" przez 4 strony, gdzie dopiero się wyjaśnia. Okazuje się, że wystarczyła standardowa konfiguracja programem PPPOECONF i wpisanie komendy

Kod: Zaznacz cały

route add default gw 192.168.20.1 ppp0
Dodałem tę informację, abyś nie czytał bez sensu czterech stron.

Na pierwszej stronie dziękuję również użytkownikowi xenix_org, za pomoc, cierpliwość i chęć analizowania moich logów.[/b]

Witam.

Mam problem ze skonfigurowaniem internetu pod Debianem (Squeeze 6.0 - testing). Otóż używałem już programu pppoeconf jak również pppoe (ściągnąłem przez Windowsa pliki) ale nie działały. Odpalałem instalację z:

installgui modules=ppp-udeb
ale nie mogłem się połączyć. No i mam wątpliwości co do mojego połączenia czy to na pewno jest PPPoE.

Pod Windowsem wyświetla mi, że łączy przez protokół PPPoE (patrz obrazki niżej). Jednak już pod Debianem nie chce połączyć przez pppoe (po ustawieniu tam nazwy użytkownika i hasła i zaakceptowaniu system próbuje się łączyć, ale chyba się to nie udaje, bo budka obok połączenia zostaje pusta - nie tak jak przy "Połączenie bezprzewodowe") ale za to wykrywa te sieci (SAT, SAT2, SAT10), do których łączę się pod Windowsem, tyle że nie są one na ppp tylko na wlan0. No i teraz nie wiem już czy konfigurować wlan, ppp, pppoe czy co?

Mam nadzieję, że to nie jest skomplikowany problem (karta ma stery odpowiednie - "ifconfig wlan0 up" działa, sieci są widoczne, więc tutaj chyba wszystko w porządku). Załączam zrzuty ekranu z IP, DNS, maską podsieci itp. pod Windowsem, a także obrazek z mojej konfiguracji pod Debianem. Logi w pliku tekstowym (da się odczytać tylko pod Linuksem - brak kodowania windowsowego, ale pewnie większość z Was używa Linuksa).

Zrzuty jak to wygląda pod Windowsem:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Konfiguracja pod Debianem:

Obrazek
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

wojtasskorcz, to Twój drugi temat i wątpię czy na tej podstawie ktoś udzieli Ci pomocy? Podobnie było z pierwszym. Dużo informacji, nie zawsze oznacza że są one właściwe jeżeli idzie o uzyskanie pomocy.

Przejrzyj wcześniej takie tematy?

http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=85589#85589
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=89342#89342

Zweryfikuj dostarczone informacje i wtedy ktoś może znajdzie jakieś rozwiązanie.
wojtasskorcz

Dzięki za odpowiedź. Wiem, że to drugi bardzo podobny post, ale teraz już dużo więcej się dowiedziałem i myślę, że problem ostro się zawężył i potrzebne są już tylko drobne zmiany. Np. poprzednio nie wiedziałem, że trzeba "włączyć" kartę przez "ifconfig wlan0 up" i dlatego żadnych sieci mi nie wykrywało. Teraz ładnie dostarczam już listę a za moment dodam logi z tego tematu, który podałeś. Liczę, że coś uda się zrobić.

PS. Jestem nowy, ale mam dobre chęci, napiszcie co potrzebujecie a ja bez problemu załatwię :P
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Ciężko zrozumieć o co Ci chodzi. Po głębszej analizie Twojego problemu wychodzi na to, że masz bezprzewodową kartę sieciową i jakiś internet na modemie (Neo? Netia? Rozwiej moje wątpliwości). (Dalej wróżę) Dzielisz to routerem D-Link, widzianym pod Windowsem jako 'brama' internetowa i? Pogubiłem się. Napisz: jaki dostawca internetu (modem/ osiedlówka po wifi) i czym ten internet przychodzi (antenką, po kablu, ktoś biega z wiadrem z pakietami). Korzystasz z routera?
Na przyszłość: tak krótkie logi wrzucaj w tagi

[code]logi
[/code]a nie w załączniki.
wojtasskorcz

lis6502 pisze:Ciężko zrozumieć o co Ci chodzi. Po głębszej analizie Twojego problemu wychodzi na to, że masz bezprzewodową kartę sieciową i jakiś internet na modemie (Neo? Netia? Rozwiej moje wątpliwości). (Dalej wróżę) Dzielisz to routerem D-Link, widzianym pod Windowsem jako 'brama' internetowa i? Pogubiłem się. Napisz: jaki dostawca internetu (modem/ osiedlówka po wifi) i czym ten internet przychodzi (antenką, po kablu, ktoś biega z wiadrem z pakietami). Korzystasz z routera?
Na przyszłość: tak krótkie logi wrzucaj w tagi

[code]logi
[/code]a nie w załączniki.
Nie mogę ich wrzucić z Windowsa bezpośrednio bo zamiast enterów w tekście mam budki i nikt by się nie doczytał. Otwierając pod Linuksem pliki z załączników masz taki tekst jaki powinien być. Niestety nie wiem, gdzie zmienić kodowanie na windowsowe w debianowym edytorze tekstu.

A teraz odpowiedzi na Twoje pytania:
Mieszkam w małym miasteczku i jeden koleś dostarcza internet za pomocą nadajników (domyślam się, że te SAT, SAT2, SAT10 to numery poszczególnych nadajników) dla mojej miejscowości i kilku okolicznych wiosek. On nadaje sygnał, ja go odbieram za pomocą małej antenki (prostokącik 20x30cm) za oknem. Od tej małej antenki jest kabel podłączony to karty D-Link DWL-510, którą mam zamontowaną w komputerze (nie ma żadnego zewnętrznego modemu, rutera itp. jak np. przy neostradzie). Dodatkowo koleś dostarcza mi nazwę użytkownika i hasło do połączenia (ze względów oczywistych ich nie zdradzę), więc wygląda mi to na pppoe.
Dostałem od niego instrukcję jak zrobić to połączenie pod Windowsem w pdfie, ale się zagubiła. Wielka strata to nie jest, bo była raczej dla początkujących, mi wystarczy nazwa użytkownika i hasło i pod Windowsem sobie radzę (np. po formacie).

Nowe logi:

192:/home/wojtas# uname -a
Linux 192.168.10.1 2.6.26-1-686 #1 SMP Sat Jan 10 18:29:31 UTC 2009 i686 GNU/Linux

192:/home/wojtas# dpkg --print-architecture
i386

192:/home/wojtas# ifconfig wlan0 up

192:/home/wojtas# lspci -k
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82945G/GZ/P/PL Memory Controller Hub (rev 02)
	Subsystem: Giga-byte Technology Device 5000
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 01)
	Subsystem: Giga-byte Technology Device a002
	Kernel driver in use: HDA Intel
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 1 (rev 01)
	Kernel driver in use: pcieport-driver
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 01)
	Subsystem: Giga-byte Technology Device 5004
	Kernel driver in use: uhci_hcd
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 01)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 01)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 01)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller (rev 01)
	Subsystem: Giga-byte Technology Device 5006
	Kernel driver in use: ehci_hcd
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev e1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GB/GR (ICH7 Family) LPC Interface Bridge (rev 01)
	Subsystem: Giga-byte Technology Device 5001
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 01)
	Subsystem: Giga-byte Technology Device b001
	Kernel driver in use: PIIX_IDE
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801GB/GR/GH (ICH7 Family) SATA IDE Controller (rev 01)
	Subsystem: Giga-byte Technology Device b002
	Kernel driver in use: ata_piix
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) SMBus Controller (rev 01)
	Subsystem: Giga-byte Technology GA-8I945PG-RH Mainboard
	Kernel driver in use: i801_smbus
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV43 [GeForce 6600] (rev a2)
	Subsystem: Giga-byte Technology GV-NX66128DP Turbo Force Edition
02:02.0 Ethernet controller: D-Link System Inc DWL-510 2.4GHz Wireless PCI Adapter (rev 20)
	Subsystem: D-Link System Inc Device 3301
	Kernel driver in use: rtl8180
02:05.0 Ethernet controller: Marvell Technology Group Ltd. 88E8001 Gigabit Ethernet Controller (rev 13)
	Subsystem: Giga-byte Technology Marvell 88E8001 Gigabit Ethernet Controller (Gigabyte)
	Kernel driver in use: skge
Dziękuję za umieszczenie tego w /code.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Moja wiedza z tematyki sieci nie należy do najobszerniejszych. Windows widzi bramę kiedy jest ona udostępniana Windowsem (błagam, poprawcie mnie jeżeli się mylę) i jej konfiguracja to sprawa rzeczonego 'kolesia'.
Dodatkowo koleś dostarcza mi nazwę użytkownika i hasło do połączenia (ze względów oczywistych ich nie zdradzę), więc wygląda mi to na pppoe.
Faktycznie, point-to-point over ethernet. Ja wymiękam w takim wypadku, bo sposobów na podzienie internetu jest multum, a to co Ty masz to moim zdaniem najgorszy z możliwych, ale jak napisałem na początku, nie znam się za specjalnie :P.
Reasumując: stanęło na tym, że masz sterowniki do sieciówki i teraz trzeba tylko skonfigurować ustrojstwo. Znalazłem na forum taki post, może będzie pomocny, albo wypowie się ktoś bardziej obeznany. ¯yczę powodzenia.
wojtasskorcz

Zaraz Ci pokażę logi z tego programu pppoeconf, bo go również ściągałem.

Za 5 minut edit
xenix_org

Post autor: xenix_org »

Zrób tak, połącz się z siecią i wpisz w konsoli:

tcpdump -X -vv pppoes
Masz jakieś odebrane pakiety (co 1 sekundę powinien odbierać zaproszenie).
wojtasskorcz

xenix_org pisze:Zrób tak, połącz się z siecią i wpisz w konsoli:

tcpdump -X -vv pppoes
Masz jakieś odebrane pakiety (co 1 sekundę powinien odbierać zaproszenie).
Zaraz odpowiem jak wygląda sprawa po wpisaniu Twojej komendy. Na razie zamieszczam logi jak to wygląda.

Program pppoe i ustawienie za pomocą

pppoe-setup
logi:

192:/home/wojtas# ifconfig wlan0 up

192:/home/wojtas# pppoe-setup
Welcome to the Roaring Penguin PPPoE client setup.  First, I will run
some checks on your system to make sure the PPPoE client is installed
properly...

Looks good!  Now, please enter some information:

USER NAME

>>> Enter your PPPoE user name (default XXX): XXX

INTERFACE

>>> Enter the Ethernet interface connected to the DSL modem
For Solaris, this is likely to be something like /dev/hme0.
For Linux, it will be ethn, where 'n' is a number.
(default wlan0): wlan0

Do you want the link to come up on demand, or stay up continuously?
If you want it to come up on demand, enter the idle time in seconds
after which the link should be dropped.  If you want the link to
stay up permanently, enter 'no' (two letters, lower-case.)
NOTE: Demand-activated links do not interact well with dynamic IP
addresses.  You may have some problems with demand-activated links.
>>> Enter the demand value (default no): no

DNS

Please enter the IP address of your ISP's primary DNS server.
If your ISP claims that 'the server will provide DNS addresses',
enter 'server' (all lower-case) here.
If you just press enter, I will assume you know what you are
doing and not modify your DNS setup.
>>> Enter the DNS information here: server

PASSWORD

>>> Please enter your PPPoE password:    
>>> Please re-enter your PPPoE password: 

FIREWALLING

Please choose the firewall rules to use.  Note that these rules are
very basic.  You are strongly encouraged to use a more sophisticated
firewall setup]
[code]192:/home/wojtas# pppoe-status
pppoe-status: Link is down (can't read pppoe PID file /var/run/pppoe.conf-pppoe.pid.pppoe)

192:/home/wojtas# pppoe-start
......TIMED OUT
/usr/sbin/pppoe-start: line 191:  2881 Terminated              $CONNECT "$@" > /dev/null 2>&1
I logi ze zrzutami ekranowymi z programu pppoeconf z linku od lis6502.

Najpierw konfiguracja, wykryło urządzenia, wygląda poprawnie.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... de170.html

Kontynuowałem konfigurację, wpisałem odpowiednią nazwę użytkownika i hasło.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 0033a.html

No i log po próbie uruchomienia po skonfigurowaniu:

192:/home/wojtas# pppoeconf
Plugin rp-pppoe.so loaded.

192:/home/wojtas# plog
May  3 10:26:17 192 pppd[3429]: Connect: ppp0 <--> wlan0
May  3 10:26:17 192 pppd[3429]: MS-CHAP authentication failed: bad username or password
May  3 10:26:17 192 pppd[3429]: CHAP authentication failed
May  3 10:26:17 192 pppd[3429]: Connection terminated.
May  3 10:26:48 192 pppd[3429]: PPP session is 1437
May  3 10:26:48 192 pppd[3429]: Using interface ppp0
May  3 10:26:48 192 pppd[3429]: Connect: ppp0 <--> wlan0
May  3 10:26:48 192 pppd[3429]: MS-CHAP authentication failed: bad username or password
May  3 10:26:48 192 pppd[3429]: CHAP authentication failed
May  3 10:26:48 192 pppd[3429]: Connection terminated.

192:/home/wojtas# pon
/usr/sbin/pppd: In file /etc/ppp/peers/provider: unrecognized option '/dev/modem'

192:/home/wojtas# ifconfig ppp0
ppp0: error fetching interface information: Device not found
xenix_org

Post autor: xenix_org »

Po pierwsze to:

# pon nazwa_providera
A z tego co wkleiłeś to wynika że podałeś złą nazwę użytkownika lub hasło.
¯adnych innych błędów nie wyświetla?
ODPOWIEDZ