Drogi użytkowniku, jeżeli czytasz ten temat w poszukiwaniu odpowiedzi, ponieważ masz problemy z łączem PPPoE to informuję, że autor tematu uzyskał złe hasło od dostawcy i dlatego temat "ciągnie się" przez 4 strony, gdzie dopiero się wyjaśnia. Okazuje się, że wystarczyła standardowa konfiguracja programem PPPOECONF i wpisanie komendy
Kod: Zaznacz cały
route add default gw 192.168.20.1 ppp0
Na pierwszej stronie dziękuję również użytkownikowi xenix_org, za pomoc, cierpliwość i chęć analizowania moich logów.[/b]
Witam.
Mam problem ze skonfigurowaniem internetu pod Debianem (Squeeze 6.0 - testing). Otóż używałem już programu pppoeconf jak również pppoe (ściągnąłem przez Windowsa pliki) ale nie działały. Odpalałem instalację z:
Kod: Zaznacz cały
installgui modules=ppp-udeb
Pod Windowsem wyświetla mi, że łączy przez protokół PPPoE (patrz obrazki niżej). Jednak już pod Debianem nie chce połączyć przez pppoe (po ustawieniu tam nazwy użytkownika i hasła i zaakceptowaniu system próbuje się łączyć, ale chyba się to nie udaje, bo budka obok połączenia zostaje pusta - nie tak jak przy "Połączenie bezprzewodowe") ale za to wykrywa te sieci (SAT, SAT2, SAT10), do których łączę się pod Windowsem, tyle że nie są one na ppp tylko na wlan0. No i teraz nie wiem już czy konfigurować wlan, ppp, pppoe czy co?
Mam nadzieję, że to nie jest skomplikowany problem (karta ma stery odpowiednie - "ifconfig wlan0 up" działa, sieci są widoczne, więc tutaj chyba wszystko w porządku). Załączam zrzuty ekranu z IP, DNS, maską podsieci itp. pod Windowsem, a także obrazek z mojej konfiguracji pod Debianem. Logi w pliku tekstowym (da się odczytać tylko pod Linuksem - brak kodowania windowsowego, ale pewnie większość z Was używa Linuksa).
Zrzuty jak to wygląda pod Windowsem:
Konfiguracja pod Debianem: