Mam kartę Intel HDA ICH9 family, z którą się troszkę namęczyłem aby chodziła, ale działa, niestety nie bardzo pod KDE.
Problem jest następujący, dźwięk mam w xfce, gnome, icewm i w konsoli do momentu kiedy włączę KDE, pojawia mi się następująca informacja z boku ekranu: obrazek
i dźwięk nie działa. Praktycznie w całym systemie, dopiero po wykonaniu:
No poszukiwałem jakichś ustawień. On dobrze wie ze ma korzystać z Alsy ale chodzi o zmianę urządzenia. Z Hda Intel zmienia sobie na Default i tego Default nie da się wyciepać w żaden sposob. Może jest jakis sposób żeby to załtawić a jesli nie, to zeby np kde zamiast phonona uzywało gstreamera lub pulseaudio?
Nie chciałbym tego skrajnego przypadku rozważać. Natomiast zapomniałem dodać, że to jest o tyle dziwne że się dzieje po autostracie, tzn muzyczka początkowa jest, później ta informacja, i dopiero potem nie działa. Więc autostart też nic nie da?
Ja też miałem podobny problem i tymczasowo "poradziłem" sobie z tym problemem tak, że wyłączyłem w ustawieniach KDE powiadomienia dźwiękowe. Po prostu knotify ma jakiegoś buga, który blokuje wyjście dźwięku.
Co ciekawe, taki błąd z tego co wiem występuje tylko w Debianie.
Dla dźwięku z procesora nvidia też są hece. Po uruchomieniu kde4 pisze że urządzenie nvida nie mogło być załadowane i uruchomiono (nazwy nie pamiętam) Potem jednak widać że uruchomiona jest jednak nvidia i aby dźwięk był słyszalny czasem potrzeba wyłączyć i włączyć dźwięk w mikserze a czasem jest wyłączony i należy go włączyć.
Jak się mi wydaje jest jakiś błąd w samym kde co dla wersji 4.2 wydaje się trochę dziwne bo wydawało mi się zawsze, że druga oficjalna poprawka do wersji stabilnej powinna być już pozbawiona takich dziwnych błędów. To się raczej nadaje dla jakiejś wersji alfa czy beta.
gielo pisze:To się raczej nadaje dla jakiejś wersji alfa czy beta.
Błędy zdarzają się w każdym oprogramowaniu, w każdej wersji.
Pamiętam, jak GNOME w wersji 2.18 (bodajże) wywalał się przy każdej próbie kopiowania pliku w Nautilusie.
Z kolei ponoć 2.26 miał problemy z zarządzaniem sesjami...