Odzyskanie usuni

Ogólne pytania dotyczące systemu
z3d

Odzyskanie usuniętych danych?

Post autor: z3d »

Witam wszystkich,
Chciałem przenieść system na inną partycję, ale chyba trochę zwaliłem sprawę.
Użyłem polecenia:

Kod: Zaznacz cały

dd if=/dev/hda1 of=/dev/hda5
Na hda5 miałem zdjęcia dzieci, które zajmowały paręset MB, myślałem że zajęte zostanie tyle przestrzeni ile zajmowała poprzednia partycja (hda5 jest dwa razy większa).
Okazało się że wszystko zostało nadpisane. Przerwałem to w trakcie kiedy się zorientowałem.
Czy istnieje sposób na odzyskanie danych? Bardzo mi na tym zależy - to zdjęcia z 6 miesięcy ich życia.

Proszę o pomoc.

P.S. Obie partycje to ext3.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Spróbuj tego programu uruchomionego najlepiej z Livecd.

Przejrzyj wcześniej dokumentację.
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Ymm, kopiowałeś dd na partycję z danymi?
Cóż, wszędzie tam, gdzie dd pisało (w sensie fizycznie na dysku) dane są nie do odzyskania (zostało zapisane co innego). Do reszty - narzędzie o którym wspomniał fnmirk czyli TestDisk. Ale licz się z tym, że sporo zdjęć poleciało...
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Potwierdzam. Gdyby zapisac dysk zerami (nie mówię tu o formacie tylko o /dev/zero >/dev/hdd), to dane 'pod nimi' są jeszcze do odzyskania (przynajmniej były na starszych dyskach), ale przy losowych wartościach oddzielenie magnetycznej 'ciszy zer' od szumu starych danych jest praktycznie niemożliwe.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Oprócz wspomnianego TestDiska jest jeszcze, działający wraz z nim Photorec (niby wyspecjalizowany do odzyskiwania zdjęć). Tak jak koledzy, nie łudziłbym się jednak, by przynajmniej tanio, można było cokolwiek odzyskać, co zostało nadpisane.
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

lis6502 pisze:Gdyby zapisac dysk zerami (nie mówię tu o formacie tylko o /dev/zero >/dev/hdd), to dane 'pod nimi' są jeszcze do odzyskania (przynajmniej były na starszych dyskach)
A w nowszych nawet to jest praktycznie niemożliwe.
ODPOWIEDZ