Od jakiegoś czasu mam problem z tym pakietem - wszelkie próby skonfigurowana, zainstalowania, cofnięcia do poprzedniej wersji zawsze kończą się takim komunikatem:
Can't call method "slave" on an undefined value at /usr/sbin/update-alternatives line 1011.
dpkg: błąd przetwarzania java-gcj-compat-headless (--configure):
podproces installed post-installation script zwrócił kod błędu 255
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
java-gcj-compat-headless
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
Co począć? Mam ochotę na wywalenie tego "smroda" z listy zainstalowanych, skoro odinstalować go się nie da ale nie wiem co od niego zależy i mogę sobie zrobić duże kuku...
Usuwanie java-gcj-compat-headless ...
Can't call method "slave" on an undefined value at /usr/sbin/update-alternatives line 1011.
dpkg: błąd przetwarzania java-gcj-compat-headless (--remove):
podproces installed pre-removal script zwrócił kod błędu 255
update-alternatives: error: alternative path /usr/lib/jvm/java-gcj/jre/bin/jar doesn't exist.
dpkg: błąd podczas czyszczenia środowiska:
podproces installed post-installation script zwrócił kod błędu 2
java-gcj-compat-headless
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
W czasie instalacji wystąpiły problemy. Próba naprawy:
Trzeba by zobaczyć listę plików tego pakietu, wywalić wszystkie ręcznie, a potem usunąć wpis z listy pakietów zainstalowanych ( to zwykły plik tekstowy).
Tylko najpierw trzeba by odinstalowac wszystkie pakiety, ktore od tego zależą, bo inaczej taka ingerencja moze miec oplakane skutki.
W zasadzie jestem ciekawy, czy Debian oferuje jakieś "ładne" rozwiązanie tego typu problemów - co zaleca dokumentacja w takim przypadku? Ja nie doszukalem sie niczego ciekawego. Widać tu chyba jedną z poważnych wad debianowego systemu pakietów
Konfigurowanie sun-java6-bin (6-14-1) ...
update-alternatives: using /usr/lib/jvm/java-6-sun/jre/bin/ControlPanel to provide /usr/bin/ControlPanel (ControlPanel) in auto mode.
update-alternatives: warning: alternative /usr/lib/jvm/java-gcj/jre/bin/java (part of link group java) doesn't exist. Removing from list of alternatives.
update-alternatives: warning: forcing reinstallation of alternative /usr/lib/jvm/java-6-sun-1.6.0.12/jre/bin/java because link group java is broken.
dpkg: błąd przetwarzania sun-java6-bin (--install):
podproces installed post-installation script zwrócił kod błędu 255
Przetwarzanie wyzwalaczy dla menu...
Przetwarzanie wyzwalaczy dla desktop-file-utils...
sun-java6-bin
A u mnie system probowal zaktualizowac paczke do nowszej wersji, ale tez sie nie udalo i ciągle jest ten sam błąd. Naprawde sam nie wiem co zrobic, chyba faktycznie wywale ja po prostu z listy zainstalowanych, usuwajac najpierw wszystkie zaleznosci.
Jednak zarzadzanie pakietami w Debianie jest dalekie od idealu :-/
Ok poradziłem sobie usuwając z pliku /var/lib/dpkg/status wpis dotyczący tego pakietu. Ale takie dzialania polecam tylko ludziom, ktorzy wiedza co robia - to gdyby ktos mial podobny problem. Szkoda ze nie ma oficjalnego sposobu na rozwiazywanie tego typu problemów