Potrzebuję zainstalować Debiana na komputerze o słabych parametrach P850MHz. Wymagania stawiane przez przyszłego użytkownika to:
- youtube (czyli płynny flash player, ciekawe czy to w ogóle możliwe).
- VOIP Ekiga wystarczy, no może skype na dokładkę.
Użytkownik nie za bardzo kumaty w tematyce komputerową i nie rozumie po polsku, nie mówiąc o angielskim, najlepiej się dogaduje z komputerem za pomocą dużych ikon na pulpicie z napisem Internet i telefon. Panowie i Panie co moglibyście polecić w takiej sytuacji?
Pobierz jakis plik z YT i uruchom go w zewnetrznym playerze, dla sprawdzenia. Wlacz w tym czasie jakis monitor obciążenia procesora. (Podobnie zrób przy próbie oglądania w przegladarce). Musisz zlokalizować co stanowi wąskie gardło w systemie. RAM raczej możesz wykluczyć.
YT powinien chodzić, ja mam 900Mhz/512RAM i da się oglądać filmiki w iceweasel, aczkolwiek widać, że jest to na granicach możliwości takiego sprzętu i raczej nie można ładować jednocześnie 10 filmików.
Sprawdź, czy przypadkiem nie jest zmienne taktowanie - oszczędzanie baterii jest fajne, ale źle skonfigurowane potrafi mocno obniżyć możliwości takiej zabawki.
Pies pisze:YT powinien chodzić, ja mam 900Mhz/512RAM i da się oglądać filmiki w iceweasel, aczkolwiek widać, że jest to na granicach możliwości takiego sprzętu i raczej nie można ładować jednocześnie 10 filmików.
Sprawdź, czy przypadkiem nie jest zmienne taktowanie - oszczędzanie baterii jest fajne, ale źle skonfigurowane potrafi mocno obniżyć możliwości takiej zabawki.
Mój zestaw ma problem z jednym plikiem w iceweasel. Nie ma co myśleć o dwóch naraz. Można prosić bardziej szczegółowe informacje na temat prawidłowych ustawień oszczędzania baterii? Gdzie tego konkretnie szukać? Ewentualnie nazwa pakietu i jakie wartości powinny być ustawione żeby nie ograniczały maszyny?
cpufrequtils między innymi się tym zajmuje. U mnie w praktyce jest max 1 filmik, i nie może być komputerek zaśmiecony - jak pisałem granice możliwości.
A tak w ogóle, instalujesz Debiana, Ubuntu, czy coś innego? Skontroluj czy nic nie zżera mocy, nie ma zbędnych usług itp.Wiele więcej powiedzieć się nie da.