Przeniesienie wszystkich maili na inn

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
tomii
Junior Member

Przeniesienie wszystkich maili na inną pocztę

Post autor: tomii »

Mam konto pocztowe w pewnej firmie (łącze się via pop3) i teraz kupiłem konto w innej firmie i chciałbym jakoś automatycznie przesłać pocztę z pierwszego konta na drugie.
W panelu pierwszej skrzynki nie ma opcji forward większej ilości wiadomości tylko po jednej a że poczty mam sporo to szukam jakiegoś programu który pobierze pocztę na mój komputer a później ją forwarduje na drugie konto (ale każdą wiadomość osobno).

Pozdrawiam.
Asty1988

Post autor: Asty1988 »

O ile masz możliwość podpięcia się przez imap (do nowej skrzynki) to nawet np. thunderbirdem to zrobisz. Ustawiasz konto, zaznaczasz wszystko (maile) i korzystasz z "przeciągnij upuść" może zająć to dużo czasu bo leci przez Twój komputer ale bez problemów to zrobisz, i masz pewność że nic się po drodze nie zgubi.
tomii
Junior Member

a na samym popie?
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Jak zwykle wychodzę na tego, który nie bardzo rozumie w czym problem ;) Dla uściślenia zatem, rozumiem, że:
1. Masz skrzynkę na serwerze A. Ze skrzynką łączysz się tak lub inaczej, ale na niej (tj. na serwerze) masz pozostawione wiadomości.
2. Masz możliwość, jak sądzę, podłączenia się do tej skrzynki jakimkolwiek klientem poczty elektronicznej.
Jeśli odpowiedzi na powyższe pytania są twierdzące, to powinno zadziałać.
1. Konfiguracja klienta na obie poczty (tj. starą i nową)
2. ¦ciągnięcie poczty z serwera A przez klienta.
3. Wysłanie poczty na serwer B przez klienta.
Powinno zadziałać.
tomii
Junior Member

pavbaranov pisze:3. Wysłanie poczty na serwer B przez klienta.
Tylko który klient z automatu wyśle (a w sumie przekieruje) kilkaset maili na podany adres?
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

O filtrach w programach pocztowych słyszałeś?

Kod: Zaznacz cały

if nadawca = [email][email protected][/email] then move to mojanowapoczta/odebrane
i już masz automat.

Generalnie to polecam nowoczesny IMAP zamiast POP3 - pobiera tylko nagłówki wiadomości i z każdego komputera na świecie masz dostęp do swojej poczty zarówno odebranej jak i wysłanej.
pavbaranov
Senior Member

tomii pisze:Tylko który klient z automatu wyśle(a w sumie sworwarduje) kilkaset maili na podany adres?
Praktycznie każdy. Oczywiście, jeśli mu to każesz zrobić. Polecam F1 w programie pocztowym.
tomii
Junior Member

Niestety mimo poszukiwań nie widzę takich opcji w Evolution.
pavbaranov
Senior Member

Evolution nie stosuję, bo to Gnome, w innych klientach jest to funkcja "przekaż" lub "forward". Tylko jedna uwaga, jeśli się nie mylę, przy takiej formule (chyba) zawsze, jako nadawcę poczty będziesz mieć siebie (tak jak przy FWD). Można przekazać więcej niż jednego maila.
tomii
Junior Member

Pytam o inne programy bo w evolution jak zaznaczę więcej to klikając przekaż on je łączy w jeden mail, a ja chcę wszystko powysyłać oddzielnie.
PS. O nadawcy wiem.
ODPOWIEDZ