Witam,
Mój problem: Firestarter na wszystkich konsolach wypisuje szczegółowe komunikaty o blokowanych pakietach (a przynajmniej tak to wygląda, bo jest tego sporo). Oczywiście w rezultacie praca w konsoli staje się BARDZO niewygodna Pozostaje tylko praca w emulatorze terminala pod X'ami. Jak mam zmienić to dziwne zachowanie? Wspomnę tylko, że w Ubuntu nie ma z tym problemu.
Pozdr.
Firestarter za
na pewno na wszystkich?? sprawdzałeś drugą (Ctrl + Alt + F2), trzecią i resztę ??
bo dziwne to trochę ponieważ z tego co wiem to zawsze takie komunikaty wywalane są tylko na pierwszej konsoli.
jeśli jednak zaśmiecane są wszystkie konsole to jako ominięcie tego problemu (bo rozwiązać go nie umiem) proponuje screena
http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?t=1403
aloha
bo dziwne to trochę ponieważ z tego co wiem to zawsze takie komunikaty wywalane są tylko na pierwszej konsoli.
jeśli jednak zaśmiecane są wszystkie konsole to jako ominięcie tego problemu (bo rozwiązać go nie umiem) proponuje screena
http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?t=1403
aloha
Obydwa rozwiązania maskują skutki a zapominają o przyczynach problemu
Ustawiając log_level na debug tracę funkcjonalność samego programu (w zakładce events niewiele już wyczytam).
Co ciekawe, log_level=info mam również ustawione na Ubuntu i nie ma żadnego problemu.
Szczerze mówiąc, to takich "dupelkowatych" problemów (jakby to ujął Michnikowski jest sporo w Etch'u - chyba zaczynam rozumieć dlaczego ludzie tak wychwalają Ubuntu. Debian jest/sprawia wrażenie mniej dopracowanego (przynajmniej w oczach mniej doświadczonego użytkownika). W efekcie traci się mnóstwo czasu na rozwiązywanie takich drobnych problemów, a osobiście nie znajduję w tym wiele przyjemności
Ustawiając log_level na debug tracę funkcjonalność samego programu (w zakładce events niewiele już wyczytam).
Co ciekawe, log_level=info mam również ustawione na Ubuntu i nie ma żadnego problemu.
Szczerze mówiąc, to takich "dupelkowatych" problemów (jakby to ujął Michnikowski jest sporo w Etch'u - chyba zaczynam rozumieć dlaczego ludzie tak wychwalają Ubuntu. Debian jest/sprawia wrażenie mniej dopracowanego (przynajmniej w oczach mniej doświadczonego użytkownika). W efekcie traci się mnóstwo czasu na rozwiązywanie takich drobnych problemów, a osobiście nie znajduję w tym wiele przyjemności
Re: Firestarter zaśmieca konsole
/etc/sysctl.confdowoszek pisze:Witam....
Mój problem: Firestarter na wszystkich konsolach wypisuje szczegółowe komunikaty o blokowanych pakietach (a przynajmniej tak to wygląda, bo jest tego sporo).
Pozdr.
Kod: Zaznacz cały
# Uncomment the following to stop low-level messages on console
# kernel.printk = 4 4 1 7
U mnie to działa.
Niektórzy jeszcze wpisują same 0 zamiast ,,4 4 1 7''.
Więcej informacji wujek gogiel.