Od pewnego czasu nie przytrafił mi się jakiś znaczący problem podczas użytkowania Debiana. Co prawda od jakiegoś czasu nie używałem sterowników graficznych (znaczy się używałem tych wolnych). Poradziłem sobie nawet z dźwiękiem. Teraz naszła mnie ochota przejścia na zamknięte sterowniki do kart ATI i tu zaczęły się schody. W zasadzie nawet nie dokładnie tu...
Początkowo wszystko szło wręcz idealnie, bezproblemowa kompilacja modułu, instalacja. W tym momencie kończy się to co było piękne, mianowicie teraz kiedy próbowałem załadować do jądra skompilowany moduł pojawił się pewien ciekawy problem:
Kod: Zaznacz cały
#modprobe fglrx
[fglrx] Maximum main mermory to use for locked dma buffers: 2380 MBytes.
[fglrx:drm_alloc] *ERROR* [driver] Allocating 0 bytes
[fglrx:firegl_init_device_list] *ERROR* Out of mermory when allocating deviceheads
[fglrx:firegl_init_module] *ERROR* firegl_init_devices failed
FATAL: Error inserting fglrx (/lib/modules/2.6.29-2-amd64/misc/fglrx.ko): Cannot allocate memory
Kolejną domniemaną przeze mnie przyczyną jest jakieś ustawienie gdzieś czegoś jako złe.
Nie mam pojęcia co zrobić. Polecono mi zainstalować fglrx nie z repozytoriów tylko z paczki ze strony ati.amd.com
Co też się mi nie udaje ponieważ wyrzuca:
Kod: Zaznacz cały
# sh ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run
Created directory fglrx-install.56AsyK
Verifying archive integrity... All good.
Uncompressing ATI Proprietary Linux Driver-8.593...
==================================================
ATI Technologies Linux Driver Installer/Packager
==================================================
Error: ./default_policy.sh does not support version
default:v2:x86_64:lib32::none:2.6.29-2-amd64; make sure that the version is being
correctly set by --iscurrentdistro
Removing temporary directory: fglrx-install.56AsyK
Ati radeon X1300
kernel 2.6.29-2 AMD64