[+] Instalacja Compiz Fusion i problemy z zależno

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
marus

[+] Instalacja Compiz Fusion i problemy z zależnościami

Post autor: marus »

Witam.
Chciałem zainstalować Compiz-fusion, znalazłem sposób opisany na forum: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=2720. Jednak pojawiają się problemy z zależnościami, a gdy próbowałem kontynuować instalację mimo tych problemów to compiz nie chciał dobrze działać. Jest jakiś aktualny sposób na instalacje compiza?

Kod: Zaznacz cały

Brak kandydującej wersji compiz-bcop
Brak kandydującej wersji compiz-bcop
Następujące pakiety mają NIESPE£NIONE zależności:
  compiz-gnome libcompizconfig0 
Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane:
  compiz{a} compiz-core compiz-fusion-bcop{a} compiz-fusion-plugins-extra compiz-fusion-plugins-main compiz-fusion-plugins-unstable compiz-fusion-plugins-unsupported 
  compiz-plugins compizconfig-settings-manager emerald emerald-themes fusion-icon libdecoration0 libemeraldengine0{a} libfuse2{a} libprotobuf3{a} mesa-utils{a} 
  python-compizconfig 
0 pakietów aktualizowanych, 20 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych.
Do pobrania 1708kB/11,8MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 40,5MB.
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
  libcompizconfig0: Wymaga: compiz-core-abiversion-20090207 który jest pakietem wirtualnym.
  compiz-gnome: Wymaga: libgnome-desktop-2 (>= 2.22.0) który jest pakietem wirtualnym.
                Wymaga: libmetacity0 (>= 1:2.22.0) który jest pakietem wirtualnym.
Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami:

Instalacja następujących pakietów:
compiz-core [0.8.2-6 (testing)]
compiz-gnome [0.8.2-6 (testing)]
compiz-gtk [0.8.2-6 (testing, now)]
compiz-plugins [0.8.2-6 (testing, now)]

Wynik: -19929
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

No cóż, ten poradnik jest sprzed dwóch lat i faktycznie jest już nieaktualny.
Obecnie w ogóle nie trzeba kombinować, ponieważ compiz jest w oficjalnym repozytorium.
Zainstaluj tak:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=84734#84734

(problem z "rozstrzelonymi" przyciskami już nie występuje)
tomekmad

Post autor: tomekmad »

ArnVaker pisze:Obecnie w ogóle nie trzeba kombinować, ponieważ compiz jest w oficjalnym repozytorium.
Emeralda tylko nie ma więc i tak trzeba by doinstalować z repo SHAME`a. Ja instalowałem z aptitude. Zaznaczyłem compiz-kde, a aptitude zaznaczyło mi potrzebne zależności i wszystko gra.
ArnVaker

tomekmad pisze:Emeralda tylko nie ma więc i tak trzeba by doinstalować z repo SHAME`a.
Dlaczego "trzeba" :?:
Ja go nie instaluję i jakoś nie widzę takiej potrzeby...
giaur
Member

Post autor: giaur »

Trzeba bo dekoracje okien z kwin/metacity sa do d.... (brzydkie) w porownaniu z tymi z emeralda.
ArnVaker

Przecież używając compiza nie używa się już metacity...

W przypadku gnome dekoracje okien można dowolnie ustawić korzystając z różnorakich motywów GTK (a jest ich mnóstwo).

Ja w każdym razie znalazłem dla siebie coś ciekawego :-P .
giaur
Member

Post autor: giaur »

Emerald jest fajniejszy, bo dekoracje moga być półprzezroczyste. Ale rzecz gustu, w kazdym razie szkoda ze oficjalnym repozytorium debiana nie ma emeralda
marus

Post autor: marus »

Zainstalowałem compiza z oficjalnego repozytorium, tak jak pisał ArnVaker. Nie mam tych belek nad okienkami.

Pewnie pomoże instalacja Emeralda, tylko właśnie tak jak mówicie nie ma go na zwykłym repozytorium.

Skąd go instalujecie?
szydl0

Post autor: szydl0 »

Nie masz belek, bo zapewne nie wlaczyles dekoracji w ustawieniach compiza. W opcjach mozesz wybrac (wpisujac komende startowa) dowolny dekorator, takze te z kde i gnome. Emeralda mozesz zainstalowac jak juz ci podano wyzej z repo shame'a, badz skompilowac ze zrodel. Niedawno byl temat o emeraldzie, tam sie dowiesz reszty.
tomekmad

Post autor: tomekmad »

maruś pisze:ok, zainstalowałem compiza z oficjalnego repozytorium, tak jak pisał ArnVaker. Nie mam tych belek nad okienkami.

Pewnie pomoże instalacja Emeralda, tylko właśnie tak jak mówicie nie ma go na zwykłym repozytorium.

Skąd go instalujecie?
Masz KDE czy GNOME? Compiz`a uruchamiaj przez Compiz Fusion Icon - to masz w menu. Powinno wszystko grać.
Emerald jest w repozytorium SHAME`a. Notabene zmarłego pół roku temu.

deb [url]http://download.tuxfamily.org/shames/debian-lenny/desktopfx/unstable/[/url] ./
A tu klucze, które pewnie już masz bo instalowałeś najpierw z SHAME`a:

wget [url]http://download.tuxfamily.org/shames/A42A6CF5.gpg[/url] -O- | apt-key add -
.

A z tymi dekoracjami to tak jak kolega wcześniej pisał. Wchdzisz np. w Menadżer Ustawień CompizConfig i zaznaczasz dekoracje okna.
ODPOWIEDZ